Annons:
Etikettvarningar
Läst 4301 ggr
Tombola
2/2/08, 10:14 PM

Säkerhetskopiering på nätet?

Någon som har erfarenhet av säkerhetskopiering via nätet.

Har kollat runt lite och det verkar rätt så dyrt,,,

Annons:
johan
2/2/08, 11:09 PM
#1

Bra fråga, det underar jag också. Håller med om att de lösningar man sett är rätt dyra.

Har en kompis som hade en lösning som fungerade bra. Ska försöka få reda på vad den hette.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Hjortronsylt
2/3/08, 4:02 PM
#2

Inte för att jag alls rekommenderar Norton 360 (inte alls, programmet strulade till det massor för oss!) men där har dom i alla fall en komplett säkerhetskopiering som ingår i priset och som fungerade bra.

johan
2/3/08, 8:39 PM
#3

#2: Fast den skickar inte upp filerna på Internet. Den tar väl bara backup till en annan disk eller DVD.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

goranlin
2/4/08, 12:16 PM
#4

Skicka gärna en kopia med e-post till ditt eget konto hos gratistjänsten Gmail så har du en lättillgänglig säkerhetskopia på nätet. Om de dokument du vill säkerhetskopiera inte är väldigt stora går det utmärkt att skicka en bilaga med dokumentet till sig själv och därigenom försäkra sig om en kopia utom räckhåll för inbrott, brand eller hårddiskkrasch på den egna datorn. Dokument upp till 10 Mb är det inga problem att lagra som bilagor till brev på ditt gmailkonto. Det är särskilt bra för dem som arbetar vid flera olika datorer på olika platser. Då är ett e-postsystem där både ingående och utgående post är tillgängliga från vilken internetuppkopplad dator som helst en välsignelse. Om du inte funderar alltför ingående om hur mycket information om dig själv du vill att Google som driver gmail ska lagra om dig kan du starta ett konto hos http://www.gmail.com.

Från min blogg Görans digitaltips:  http://gorandig.blogspot.com/2007/06/tio-steg-mot-ett-effektivt-arbetsflde.html

Tombola
2/4/08, 1:39 PM
#5

Det är ofta som mina filer på kort tid kommer upp i flera Gb.

3D CAD (SolidWorks), Photoshop o s v brukar vara friska på att få uppstorleken,,,,

Mitt lagringsbehov totalt ligger på 20 - 100 Gb, lite beroende på pris.

Hjortronsylt
2/4/08, 1:58 PM
#6

#3 Johan /   Jo det ingår 2 Gig och möjlighet att köpa till mer i Norton 360, se här.

Men som sagt, vad hjälper det när programmet är skit fast möjligheten finns.  :-)

Annons:
Gnidde
3/17/09, 11:25 AM
#7

keepit är ett onlinprogram har kört det i ca 6 månader utan anmärknng. Fins i en gratisversjon 4 Gb och en betalversion för hur mycket utrymme som helst.

Hälsningar Gnidde.

rumpino
10/13/09, 6:49 PM
#8

keep it verkade bra, ganska bra pris?

det finns så många att man blir förvirrad. några fler med positiva/negativa erfarenheter av några online backup-tjänster?

Scar
10/14/09, 1:15 AM
#9

Dropbox… MMM…me like. Smidigt som attan faktiskt. Du får en synkad folder helt enkelt som du bara lägger i det du vill komma åt från andra ställen eller backuppa.

rumpino
10/14/09, 12:30 PM
#10

tack, den har jag kikat på. kollar man dock prismässigt så är keepit mkt billigare. de svenska varianterna, diino och en till kostar ungefär lika som dropbox.

keepit vinner på priset över dem + utrymmet, det fanns även en av de stora säkerhetsbolagen, tror det var symantec som hade skapligt pris

Lill-Kisse
10/14/09, 10:18 PM
#11

Man kan lagra ett och annat på www.box.net helt gratis, men det kostar naturligtvis extra för ökat utrymme. En fördel är att man kan öppna för någon annan att hämta valda filer vid behov. Man väljer alltså själv var kompisen får hämta kopior. Det är ett bra sätt att leverera en binge bilder som exempel. Sedan stänger man av åtkomst till urvalet eller stänger av kompisen när han/hon fått hämta det avgränsade urvalet.

DesK
10/15/09, 2:08 PM
#12

Tyvärr är det väl så att all lagring på nätet har sina brister och det är ännu inte särskilt säkert. Ännu är det nog bättre att ha en extern hårddisk att lagra sina data på.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Bogey
10/15/09, 3:17 PM
#13

#5 Oj då, hade tänkt föreslå GmailFS, som funnits ett tag till Linux men som nu också kommit en lösning för till Windows, men då räcker inte utymmet till riktigt.

För er andra då med lite mer modesta lagringskrav och som har ett gmail-konto kan i.a.f. kolla på GmailFS om ni vill ha gratis backup över nätet.

För:

Linux

Windows

Annons:
Svintass
11/15/09, 1:59 AM
#14

Telia Säker Lagring

guraknugen
11/15/09, 3:07 AM
#15

Har inte testat själv än, men Ubuntu One är ju en möjlighet för den som inte behöver spara så mycket data.

2 GB - Gratis
50 GB - $10/månad. Dyrt som fan med andra ord.

Geronim0
11/15/09, 9:29 PM
#16

25 gig helt gratis SkyDrive

Zpookey
11/16/09, 2:39 PM
#17

Håller med #9

Dropbox använder jag själv. Ruskigt smidigt.
Och du kan synka med alla datorer som du installerar dropbox på.

Till och med iPhone och Mac.

guraknugen
11/16/09, 10:37 PM
#18

Själv vill jag rekommendera att ingen använder en extern hårddisk. Det gör jag nämligen själv och det funkar kanonbra, så jag vill gärna vara ensam om den idén. Jag hoppas nu att alla tar sitt förnuft tillfånga och slänger sina externa hårddiskar, eller ännu hellre skickar dem till mig så att jag får ännu mer lagringsutrymme. Tack på förhand.

Lill-Kisse
11/17/09, 12:01 AM
#19

#18  Skämtare där. Jag har hela två externa hårddiskar för att vara på den säkra sidan, för att inte tala om viss sortering av olika material på flera minnespinnar. Inte kan jag avstå från dessa. Det är så mysigt att sätta sig och kopiera data med jämna mellanrum, för att inte tala om all rensning och sortering. Härligt med ordning.

Inkanyezi
11/17/09, 10:46 AM
#20

Jag provade det där med att backa upp på nätet, och det funkar ju med små filer som inte är överdrivet många. Om man däremot har mycket data är det inte bara en fråga om hur mycket utrymme man tilldelas, utan uppladdningen är en rejäl flaskhals med de flesta uppkopplingar, som ju är asymmetriska.

Asymmetriskt betyder att man kan ladda ner mycket fortare än man kan ladda upp. Idén är gammal; man räknade med att folk skulle hämta data, inte lämna ifrån sig, och då behöver ju bara själva frågan om att koppla till en viss sida skickas från datorn. Då behövs inte mycket bandbredd upp, men desto mer ner, eftersom websidorna har en tendens att öka i storlek exponentiellt för varje år som går.

Så om man vill ladda upp några gigabyte så kan det med en del "bredband" ta väldigt många timmar, kanske till och med dygn. Det räcker inte alltid att ha datorn på över natten.

En extern hårddisk å andra sidan (eller flera), eller ännu hellre en NAS (nätverksdisk) med RAID0, funkar betydligt smidigare. Med NAS och gigabit nätverk kan man hantera stora filer smidigt. Om nätverksdiskens drivkort pajar kan speglade skivor läsas i vilken dator som helst, och när en hårddisk kraschar så säger systemet ifrån, så att man kan byta den. Man stoppar bara in en frisk disk och kabinettet speglar automagiskt skivan som sitter i.

Själv använder jag än så länge bara ett par externa hårddiskar, men jag kommer troligen att skaffa en NAS nästa gång det blir aktuellt med mer lagringsplats.

Annons:
guraknugen
11/17/09, 12:51 PM
#21

Jo, det där med NAS låter ju intressant, även för en gammal envis stofil som jag. Men först måste jag nog få tummen ur och försöka skapa ett nätverk här hemma. Har de få grejer som behövs, men har inte orkat ta tag i det… Andra intressen har visat sig roligare…

Fast det var ju inte jag som startade tråden, i och för sig.

Tom
12/13/09, 12:47 PM
#22

Apropå lagring på nätet. Jag kollade upp Googles lagring av foton via picasa och i deras Användaravtal står det så här:

"Genom att skicka in, lägga upp eller visa materialet beviljar Du Google en evig, oåterkallelig, global, royalty-fri och icke-exklusiv licens att mångfaldiga, anpassa, ändra, översätta, publicera, offentligt framföra, offentligt visa och distribuera det Material Du skickar in, lägger upp eller visar på eller genom Tjänsterna."

Det betyder att alla foton du lägger upp kan google använda, sprida, tjäna pengar på och göra precis vad de vill med i evig tid…

Känns inte så lockande även om deras tjänst inte är så dyr. Om jag lägger upp hela mitt bildarkiv där så vill jag inte att de ska ha rätt att göra någonting överhuvudtaget med dem. Det är mitt privata material och jag vill ha full kontroll över det.

Tom

Loveferrets
12/15/09, 7:57 AM
#23

#18, HA HA HA Klockren !!!

gurin
12/16/09, 4:56 PM
#24

Jag som Tom tillhör de paranoida. Jag räknar kallt med att allt material jag lägger "hos någon annan" vem det än är inte längre är privat.

Jag blir olycklig den dagen det börjar brinna och alla mina hårdiskar försvinner.

mvh/gurin

Jalking
12/16/09, 5:55 PM
#25

Varför inte förvara en hårddisk på jobbet eller hos någon kompis?

Jag har en back-up-HD hemma som jag ofta säkerhetskopierar till. En på jobbet som jag ibland tar hem och säkerhetskopierar till.

guraknugen
12/16/09, 6:40 PM
#26

#25: Man kanske inte vill att kompisen ska snoka bland alla ens porrbilder…?

gurin
12/16/09, 10:33 PM
#27

Eller också har man som jag ett tiotal hårddiskar fulla med bilder. Visst jag kan köpa tio till, eller vänta nu det kanske räcker med tre till. Hårddiskarna blir ju bara större och större och ha dessa på jobbet.

mvh/gurin

Annons:
Upp till toppen
Annons: