Annons:
Etikettköp-och-sälj
Läst 20852 ggr
johan
3/8/09, 12:09 AM

Kindle 2 – som en mp3-spelare för böcker

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

För oss som gillar böcker, tidningar och bloggar är Kindle 2 prylarnas pryl. I en pryl som väger mindre än en pocketbok, med en skärm som fungerar i direkt solljus och som har en batteritid på två veckor kan du ha med dig 1 500 böcker i fickan och ladda ned nya böcker var du än är på mindre än 60 sekunder. Och du behöver inte döda ett enda träd.

Kindle 2 är som en mp3-spelare för böcker. Du laddar ned digitala versioner av dina favoritböcker och läser på en skärm som klarar direkt solljus, är snäll mot ögonen och i stort sätt är som en vanlig boksida. Men till skillnad från en vanlig bok kan du ändra storlek på texten efter dina önskemål eller ändra till ett teckensnitt som passar dina ögon bättre.

Du behöver aldrig vika hörnen på sidorna för att komma ihåg var du var, för Kindle 2 kommer ihåg var du slutade läsa. Om du tröttnar på att läsa kan du ansluta dina hörlurar och få boken uppläst istället. Och när du känner för att fortsätta läsa själv så minns Kindle 2 var du slutade lyssna.

Om du stöter på ord som du inte förstår kan du få en förklaring av orden direkt på skärmen. Ytterligare ett klick bort har en längre beskrivning av ordet.

Hittar du bra citat eller andra stycken som du vill minnas så kan du markera text och bokmärka den för att snabbt hitta tillbaka. Och på tal om att hitta, men Kindle 2 kan du söka i böckerna precis som om du sökte på Google.

I dagsläget finns det över 240 000 böcker på Amazon.com för Kindle 2. Böckerna är mycket billigare än dödaträdböcker och kostar sällan över 100 kr. Utöver det finns det massvis med tidskrifter och dagstidningar. Du kan även läsa PDF-filer, Word-dokument och många andra vanliga filformat.

Gillar du att lyssna på talböcker har Kindle 2 stöd för talböcker i mp3-format och ljudböcker från Audible.com, som har 50 000 ljudböcker.

Visst låter det fantastiskt? Det är det. Tyvärr kostar Kindle 2 över 3 000 kr. Men oj vilket ha-begär man får. Tyvärr finns det nog ännu så länge inte så mycket svenska böcker.

Blev du nyfiken? Titta på den här videofilmen om Kindle 2.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
Jeeeppaaaa
3/8/09, 1:10 AM
#1

Låter som en mycket bra produkt! *Bra miljöval*

Hjortronsylt
3/8/09, 8:46 PM
#2

Tittade på videon. Mycket spännande & praktisk pryl!

Dom säger i videon att man bl.a hela tiden är uppkopplad gratis mot Amazon.com. Morgontidningen är automatiskt nerladdad att läsa till frukosten. Men det måste väl ändå bara gälla i USA än så länge (hela grejen med Kindle2)? Hörde något om mobilt internet.

Är det något du känner till mer om, Johan?

johan
3/8/09, 8:55 PM
#3

#2: Jag skulle också tro att det bara gäller USA. Det stod att Amazon hade ett samarbete med Sprint för de mobila bredbandet och Sprint finns ju inte här.

Frågan är om man kan sätta in vilket SIM-kort man vill, eller om det på något sätt är inbyggt.

Jag ser det dock inte som något jättestort problem. De allra flesta kommer förmodligen göra det flesta bokköpen hemifrån eller från ställen där det finns trådlöst internet.

Värre är förmodligen att det inte finns så mycket svenska böcker ännu. Jag är osäker på hur stödet är för de e-böcker som går att köpa i Sverige.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

charlie
3/9/09, 5:20 PM
#4

Sprint har inte simkort.. :) Dom kor pa CDMA standarden. Dvs samma som Verizon och nagra andra carriers anvander i USA. Den ar inte kompatibel med GSM/UMTS som ar vanlig i resten av varlden.

---

Yuki
3/10/09, 3:56 PM
#5

Coolt…

VeganGeek
3/19/09, 10:17 PM
#6

Åhh! Vill ha! En sådan vore perfekt för mig ett smidigt sätt att ha med sig ett stort urval med böcker när man är hemifrån utan att behöva ha en resväska med sig Cool

Tyvärr finns det inte utrymme för den i budgeten just nu, man jag hoppas att jag inte alltid skall vara så här pank.

Det gör mig inget personligen att utbudet på svenska är litet eftersom jag läser många böcker på engelska redan nu.

Annons:
Micky
3/30/09, 12:55 PM
#7

Åh vilket ha begär man har tyvärr så är utbudet av engelska böcker som jag klarar av och gillar väldigt litet.

MangoMelon
5/4/09, 12:32 AM
#8

Var nånstans får man tag på en kindle? Går den att köpa via nätet?

Medarbetare på exotiskadjur.ifokus.se

johan
5/4/09, 12:46 AM
#9

Klicka på länken i andra stycket. Går nog bara att köpa via Amazon.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

MangoMelon
5/4/09, 1:24 AM
#10

Aa, vad synd.. Jag vill ha en :D Var får man tag på svenskspråkiga böcker då?

Medarbetare på exotiskadjur.ifokus.se

johan
5/4/09, 1:37 AM
#11

Eftersom det är en Amazon-pryl tror jag knappast det finns några svenskspråkiga böcker för Kindle (ännu).

Det finns dock andra e-boksläsare och böcker. Googla lite på e-böcker så hittar du nog.

Läsarna finns som program till både datorer och telefoner, men ingen av dom är nog lika ögonvänlig som Kindle-skärmen.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

MangoMelon
5/4/09, 3:47 AM
#12

Oki, ska googla och se vad jag hittar, även om Kindlen skulle vara perfekt för mig med min dåliga syn och migränhuvve :) Man kan inte synka andra e-böcker då så att de går att spela upp i Kindlen?

Medarbetare på exotiskadjur.ifokus.se

johan
5/4/09, 10:10 AM
#13

#12: Man kan läsa PDF-filer och HTML på Kindle, men jag vet inte hur de är med de andra e-boksformaten.

Sedan kan även Kindle 2 läsa upp boken för dig. Knappast lika bra som när en skådespelare läser, men det lilla(!) jag hört av upplösningen så är det betydligt bättre än de flesta andra talsynteser.

Det verkar som att det börjar hända mycket på marknaden för e-böcker nu, så med lite tur kanske Kindle kommer till Sverige och vi får svenska böcker eller att någon annan gör en lika bra pryl som fixar svenska e-boksformat.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
herakai
7/18/09, 12:51 PM
#14

Kan vara intressant att notera denna händelse, i sammanhanget Kindle.

Eman
9/10/09, 5:02 PM
#15

Ursäkta om detta låter dumt… men vad är tangentbordet till för? Finns det orbehandlingsprogram och surfmöjligheter också?? Om inte, varför skulle man vilja skriva något?

Smart grej i alla fall.

johan
9/10/09, 6:07 PM
#16

Jag tror du kan surfa på den också. Plus att jag har för mig att du kan göra anteckningar i boken medans du läser.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Scar
10/15/09, 3:47 AM
#17
musicpanda
2/11/10, 9:44 PM
#18

Så vad tror ni Ipad eller den här? Jag tänker främst på vilket som är bekvämast att läsa böcker på, min flickvän fyller år i April så tänkte att jag skulle köpa henne nånting som hon kan ha nytta av för omväxlingens skull.. Obestämd

johan
2/11/10, 11:07 PM
#19

Jag har inte testat någon av dom, men jag tror nog att Kindle kommer vara bekvämare att läsa på eftersom den är gjord just för att ha samma läskänsla som en bok.

Men iPad är ju mycket mycket mer än en läsplatta, så det känns onekligen som man får mycket mer för pengarna.

Sedan hänger det mycket på vilka förlag som ger ut böcker för läsplattan i fråga. Kindle har idag bara stöd för böcker från Amazon och främst engelskspråkiga böcker. iPad vet vi inte ännu, men det verkar vara rätt låst där också.

De nya svenska läsplattorna från Bokus och Adlibris är också knutna till Bonnier resp. Norstedt, så där är man också inlåst. Dessutom är de löjligt dyra för vad man får.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

musicpanda
2/11/10, 11:22 PM
#20

#19 Fasen varför ska företagen alltid monopolisera allting.. -__-'

Annons:
berndt
2/25/10, 8:57 AM
#21

det går - åtminstone med vissa Macc-program - att köpa en laglig, svensk bok och omvandla den till Kindles format; så jag läser svenska böcker hela tiden på min Kindle Skrattande

det enda tokiga är att man i Finland ännu inte har den trådlösa funktionen i gång som ni har i Sverige.Gråter

Man, född 1953, 166 cm lång, startvikt 94 kg 

LCHF till och från sedan 2009. Nystart oktober 2017

Sockerberoende.

Monarchy
2/25/10, 8:28 PM
#22

ovärt, man väntar ju till alla dessa tablet datorer kommer ut på marknaden, då får man garanterat mycket mer för pengarna.

Men är man inte så teknikslagd och vill ha det enkelt så kan det säkert vara en bra lösning, men priset borde gå ner mycket när tablet datorerna börjnar konkurrera

Busangardens
1/6/11, 11:03 PM
#23

Jag har programmet kindle på min mobil och jag tycker det är hur skönt som helst att ha böckerna däri än att gå och bära på runt på en hela tiden. Hade gärna velat ha en riktig kindle som den på bilden.

[Heli-Maria]
2/9/11, 1:32 PM
#24

Hejsan allesammans.

Är ny här i er grupp. Heli-Maria är mitt namn.

Blev väldigt intresserad av Kindle2 eftersom böcker är min passion.

Jag är en bokmal, men det har börjat göra ont i händerna när jag håller tunga böcker, och jag har ca 500 talböcker redan, så den här låter riktigt häftig!

Men, om den fungerar med solljus, hur är det då på vintern, om man är inomhus?

Finns det någon så går på el och batteri??

Varma hälsningar

Heli-Maria

keja01
2/11/11, 5:11 PM
#25

Den typen av skärm behöver yttre belysning. Samma som med en vanlig bok.

[Beavis]
2/11/11, 8:15 PM
#26

Är Kindle2 utan färgskärm? Verkar så av bilderna. Det drar ju ner på betyget Att alla dessa läsplattor/surfplattor är låsta format sabbar ju ännu mer.

Jag såg för ett tag sen en jämförelse mellan bokus och adlibris läsplattor. Tyvärr minns jag inte vem som vann? .Men fick känslan av att Ipad var bättre i sammanhanget då den har fler funktioner.

guraknugen
2/11/11, 8:36 PM
#27

Varför skulle det dra ner betyget? Vilken bok har annan textfärg än svart? Eller är det tänkt att man ska kunna ”läsa” bilderböcker också…?

Annons:
[Beavis]
2/11/11, 11:59 PM
#28

Nä men man kan ha färgbilder i boken tex. eller om man nu vill göra anat än bara läsa böcker med den så kan ju färg vara intresant. personligen tycker jag det blir trist med bara svart och vitt

guraknugen
2/12/11, 5:55 PM
#29

Kanske finns i gult och grönt…?

Tungan ute

Nej, skämt åsido. Jag har ju aldrig ens sett en läsplatta i verkligheten, men kan man göra något annat med dem än att läsa text över huvud taget?

Är det förresten någon mer än jag som kommer ihåg tiden då man försökte lancera skärmar som var högre än breda och skulle motsvara en A4-sida i form? Undrar vad man tänkte på där, och mycket riktigt blev det ju en flopp också. Fast jag tillhör nog tyvärr de som först tyckte det var en bra ide…

Skäms

Man tänkte kanske inte så mycket längre än till ordbehandling när det gäller datorer på den tiden…

johan
2/12/11, 9:39 PM
#30

Det är stor skillnad på skärmen på t ex en Kindle som har e-ink och t ex en iPad som har en bakgrundsbelyst skärm. Fördelen med Kindle är att det har näst intill oändlig batteritid (jämfört mobiler och iPad) och att den fungerar i direkt solljud precis som vanligt papper.

Fördelen med vanliga skärmar som iPad är att den fungerar bra i mörker och är så mycket mer mångsidig än en Kindle.

Jag läser väldigt mycket på min iPad nu. Kindle-appen till iPad är favoritläsaren, men den fixar som tur är även böcker från andra ställen än Amazon. Amazon DRM-skyddar sina böcker, men andra som t ex O'Reilly gör inte det.

Andra bra appar för att läsa är Stanza, iBooks, Bluefire Reader. Bluefire Reader fixar DRM-skyddade böcker som t ex biblioteken har så man kan låna böcker gratis från e-lib.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

SchappisenWilton
12/18/12, 4:15 PM
#31

Haha! Skitsmart pryl, ju!!

Tur att det snart är jul, man vet aldrig vilka som blir tvungna att läsa inlägget!! :)

MVH

SchappisenWilton

[Moa-]
12/18/12, 6:04 PM
#32

Finns liknade på Adlibris och CDON numera, som ej skall vara låsta. (Ej den på Adlibris i alla fall.) Då slipper du även det fula tangentbordet, utan det ligger som skärmtangentbord.

johan
12/18/12, 6:27 PM
#33

Just den här Kindlen är väldigt gammal. Titta på en Kindle Fire istället. Kör Android och kan installera andra appar också.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Upp till toppen
Annons: