Annons:
Etikettfildelning
Läst 20121 ggr
johan
2009-03-09 23:22

Högläsning är brottsligt

Amazons nya e-bokläsare Kindle 2 har en funktion för att läsa upp texten högt genom en så kallad talsyntes, dvs. en datorröst. Ljudboksinläsarna blir skogstokiga. Läs mer om idiotin.

Jo det är sant. Kopieringsskyddsidiotin har nu gått så långt att organisationen Author's Guild hotar stämma Amazon för upphovsrättsbrott. "Brottet" som Amazon begår är att de har en funktion i e-bokläsaren Kindle 2 som kan läsa upp texten åt dig. Man menar att Amazon inte har rättigheter att läsa upp boken. (Högläsning is a crime!) Det är alltså inte en skådespelare som läst in texten som en vanlig ljudbok, utan ett talsyntes som läser upp orden i texten.

I och med att det finns över 240 000 böcker till Kindle 2 till ungefär samma pris som en normal pocketbok, så är ljudboksinläsarna helt enkelt rädda för att bli av med jobbet. Författarna och förlagen är förbannade för att de inte får sälja samma bok två gånger, en som tryckt bok och en som inläst talbok.

Alla ser bara till sina egna intressen med andra ord. Som vanligt. Men börjar det inte bli komiskt hur alla branscher som ger ut sina produkter på någon form av cd- eller dvd-skiva är så rädda för framtiden att de ska stämma alla till höger och vänster.

Personligen ser jag många fördelar med detta. Plötsligt blir utbudet av talböcker gigantiskt. För alla synskadade, dyslektiker eller andra med funktionshinder som gör att de har svårt att läsa blir detta en mindre revolution.

Att man dessutom kan snabbt växla mellan att läsa och lyssna och Kindle 2 vet precis var man slutade sist är också en fantastisk funktion. Man kan sitta vid köksbordet och läsa hemma. Sedan åker man till jobbet och lyssnar på samma bok. Och så fortsätter man läsa i sängen på kvällen.

Ännu så länge så tvivlar jag dock på att en talsyntes kan konkurrera med en duktig författare som läser in en bok. En dåligt inläst bok blir ointressant, medan samma bok kan bli mycket bättre om rätt person läser in den. Men det är nog bara en tidsfråga innan talsynteserna blir lika bra som Tomas Bolme.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
Gustav-IV
2009-03-10 01:51
#1

Hehe, som om talsyntes var ett nytt påfund. Det har funnits länge för tex blinda. Jag tror även en del taltidningar använder sig av talsyntes.

Demo av talsyntes. Finns på svenska! Testa, det fungerar riktigt bra.

AktieTrader
2009-03-10 08:54
#2

Något gör att jag inte alls är förvånad.

Upphovsrättsindustrin är nog den mest teknikfientliga branch som finns. De har velat förbjuda allt. Självspelande pianon, gramofonskivor, kassettband, video, internet.

johan
2009-03-10 10:11
#3

#2: Glöm inte bort radion. "Vem kommer vilja köpa skivor om de kan höra musiken gratis på radion", var ju oron när P3 startades som ett motangrepp mot piratradion.

Sedan blev det givetvis så att det var just radion som blev världens bäst gratisreklem för skivförsäljningen.

#1: Självklart. Redan Amiga 500 hade ju en inbyggd talsyntes. Men det är först med e-bokläsarna som det kan tänkas användas stort.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Kaj
2009-03-10 11:05
#4

alla myndigheter har inom ramen för 24 timmarmyndigheten talsyntes på sina webbplatser.

Bogey
2009-03-10 20:31
#5

#5 Ja där ser man, Bara att förbjuda 24 timmarsmyndigheterna då, för det går ju inte för sig att myndigheter gör sig skyldiga till upphovsrättsbrott!

Vad trött jag blir, världen är snart uppochner *suck*

Jag vet i.a.f. vilka jag skall försöka rösta in i EU-valet, var så säker.

guraknugen
2009-03-11 01:08
#6

Å andra sidan är det kanske inte så kul att bli arbetslös heller… Jag skulle då inte ha någon större lust att läsa in en hel bok på min fritid.

Men å första sidan igen, det är ju många yrkesgrupper som har fått stryka på foten genom åren. Nu är det tydligen talboksinläsarnas tur, tidigare har det varit lite allt möjligt. Råkade snubbla över denna sida om utdöda yrken i Alingsås

Annons:
johan
2009-03-11 08:20
#7

#6: Så är det ju alltid när det kommer ny teknik. Antingen får man göra jobbet bättre än alla andra så man behövs ändå, eller så får man lära sig något nytt.

Just för talböcker tror jag det kommer dröja ett bra tag innan en talsyntes kan läsa en bok lika bra som en skådespelare. En bra bok kan bli värdelös med en dålig uppläsare. Och tvärtom.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

guraknugen
2009-03-11 20:39
#8

#7: Om jag ska döma efter vad jag har hört av talsyntes (bland annat min GPS…) så lär det dröja innan alla talboksinläsare fått sparken…

Jag kan se ett användningsområde när det gäller talsyntes, som den ser ut idag, när det gäller kortare artiklar och kanske e-post, men att lyssna på en hel bok med sådant tal måste ju gå en på nerverna efter något kapitel…

Å andra sidan har jag inte hängt med när det gäller talsyntes, mest på grund av totalt ointresse, så det kanske har blivit mycket bättre sedan min GPS tillverkades (2006 tror jag).

johan
2009-03-11 20:59
#9

#8: Kolla demovideon om Kindle. Den talsyntesen var faktiskt förvånansvärt bra, men det är ju inte Tomas Bolme direkt.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

997
2012-08-12 20:13
#10

Det är en väldigt stor skillnad att lyssna på en ljudbok beroende på vem det är som läser. Talsyntes borde inte vara så lyckat kan man tycka. Men jag tycker att aspekten:

"Plötsligt blir utbudet av talböcker gigantiskt. För alla synskadade, dyslektiker eller andra med funktionshinder som gör att de har svårt att läsa blir detta en mindre revolution." Som Johan sa är mycket viktig! Och dessutom blir ljudböcker billigare för oss andra också.

Bogey
2012-08-12 22:31
#11

#7 Precis. Vissa jobb försvinner och nya dyker upp. Det är det som kallas utveckling.

Bara kolla på engelska järnvägen som för inte alltför många år sen slopade yrkesgruppen eldare. Då ska man veta att engelska järnvägsfacket hade krävt att yrkesgruppen skulle vara kvar, så trots elektrifieringen av järnvägen fanns eldaren kvar och skulle bemanna loken tillsammans med lokföraren under flera decennier.

Upp till toppen
Annons: