Annons:
Etikettköp-och-sälj
Läst 9109 ggr
Kaj
2008-11-18 13:51

Köpa en ny platt TV att tänka på

Eftersom det är några saker som kan vara av intresse att beakta innan du investerar i en ny platt TV för digital TV, DVD och eller Blue Ray försöker jag här beskriva lite olika termer att tänka på

Lite att tänka på vid köp av LCD TV

 Jag tar upp LCD här eftersom Plasma har vissa problem som jag anser att man inte vill dras med. Det gäller framför allt inbränning som innebär att om en bild har en stående del i sig så bränns den snabbt in i bildskärmen. Exempel på detta är TV kanalens logga som oftast ligger fast uppe i högerbildkant. Då denna hela tiden är fast bränner den snabbt i i plasma skärmen. Tittar man på många olika kanaler bränner dessa loggor in på samma ställe och det kommer att bli en suddig fläck där med tiden, innbränd som man inte kan bli av med. Ett sätt att komma runt det är att hela tiden byta kanal, dvs. inte titta längre än 15 minuter innan man byter kanal – fast det är ju ohållbart i längden. Plasman drar även mycket mer ström än en LCD TV. Visserligen har Plasman fördelar som utmärkt svärta och inga eftersläpningar i bilden vid snabba rörelser. Men detta har LCD TVna kommit runt nu och det är inte alls så stora problem (om ens några längre) – se info om detta längre ner.

Bildformat:

1080p (progressiv scan)

 En TV idag bör ha minst 1080p vilket innebär 1080 progressiv scan som även innebär FULL HD Det betyder att den visar 1080 linjer vertikalt och 1920 linjer horisontellt (16:9 formatet) i ett svep. Det ger en bra skärpa på bilden samtidigt som den ger en mjuk bild utan flimmer Detta innebär att varje gång en bild visas på TVn så är det 1080x1920 punkter som visas direkt på TVn = 2.073.600 punkter. En vanlig film visar 25 sådana uppdateringar per sekund. Alla Blue Ray filmer du köper är i 1080p formatet. Detta format ger ca 5 gånger bättre bild än 1080i och 720p formaten men kan således bara utnyttjas fullt ut för Blue Ray filmer och inte för vanlig digital TV eller HD TV (kommer dock år 2014).

1080i (interlaced scan)

Detta är en annan teknik för att visa FULL HD. Den har samma specifikationer som 1080p men den fuskar lite för att spara på den bandbredd som behövs för att visa en bild. Varje gång en bild skall uppdateras så börjar den med att endast sända alla udda linjer horisontellt (alltså endast hälften av de maximala 1920 linjerna = 960) och desamma med de vertikala linjerna. Nästa uppdatering visas endast de jämna linjerna. Eftersom uppdateringen går så snabbt och så många gånger per sekund hinner du inte uppfatta att det bara är hälften av bildpunkterna som visas varje gång utan det ser ut som vanligt – nästan. Om man tittar väldigt länge på en 1080i bild kan den uppfattas som jobbig för ögat och lite flimrigt.

720p (progressiv scan)

Detta är precis samma som 1080 p men den visar endast 720x1366 = 983 520 punkter och ger alltså en något sämre upplösning än 1080p Alla DVD filmer du köper är i formatet 720p Det kan nämnas att 1080i och 720p ung. ger samma kvalitet så det är därför som 1080p är att föredra.

576i (interlaced scan)

Detta är normalt den standard som Digital TV sänder i. Dvs. den är relativt låg (ca hälften av kvaliten på en DVD film) men trots allt mycket bättre än de tidigare analoga sändningarna som endast sände i ca 340i.

Vissa HD TV kanaler sänder dock i 1080i (se ovan) och ger då ca 5 gånger bättre bild än 576i. Detta var ett misstag då man tog beslutet om digital TV eftersom de av de flesta ansågs vara för lite men det var en kostnadsfråga för att klara bandbredden som de högre formaten 720p, 1080i och 1080p kräver. Tja egentligen ett politiskt beslut eftersom man absolut ville sända i marknätet med befintliga kablar så man kunde kontrollera vem som fick sända digital tv.

Digital TV HD

De kanaler som sänder digital HD tv använder oftast 1080i men vissa använder även 720p. T ex har Canal plus sport HD 1080i i sina sändningar. (detta gäller idag de flesta HD TV kanaler som nästan alltid sänder i 1080i) SVT HD sänder i 720p vilket ger likvärdig bild med 1080i

Avkodning

Det finns idag två stycken dekodrar som används. Den första heter MPEG-2 och är den standard som används av alla format utom den högsta (dvs. 1080i och1080p) som beskrivits ovan. För att se denna upplösning måste din TV klara av att visa 1366x768 punkters upplösning. Den andra heter MPEG-4 och det är den som formatet 1080p använder sig av för bl a. Blue Ray. Men flera TV kanaler ligger i startgroparna för att börja sända med MPEG-4 och alltså med formaten 1080i och framför allt 1080p varför det redan nu kan vara värt att investera i en TV eller digitalbox som stödjer MPEG-4. För att se denna upplösning måste din TV klara av att visa 1920x1080 punkters upplösning (1080p eller 1080i).

TVns bild

Ett problem med LCD TV är att svärta och även vitbalansen kan vara dålig. Därför skall man se till att TVn har ett kontrastförhållande på minst 50.000:1 Har de lägre än det kommer svarta partier att uppfattas ”gråaktiga” och vita partier uppfattas något ”rosa” Kontrastförhållandet är mycket beroende på vilket fabrikat TVn har och kan betyda lite olika mellan olika märken. Men nu börjar de närma sig varandra till en standard. En TV på 30.000:1 kan vara OK för ett märke men absolut inte vara bra på ett annat märke. Har de dock minst 50.000:1 så är det så pass högt att det brukar bli utmärkt svärta och vitbalans (på alla märken jag kollat). Detta gäller särskilt Samsung och Sony som jag anser är marknadens bästa just nu vad gäller svärtan. Dessa är helt klart i samma läge som en Plasma skräm. Phillips tycker jag är relativt dåliga både vad gäller kontrast och vissa problem med eftersläpningar om man inte går upp rejält i prisklass.

TVns prestanda

En LCD TV kan råka ut för fördröjningar vid uppdatering av bilden om prestanda inte är tillräckligt bra. Detta visar sig som om bilden vid snabba sidorörelser upplevs som suddig men stabiliserar sig till skarp bild igen då rörelsen upphör. Detta är väldigt vanligt vid snabba action filmer eller sportsändningar där t ex spelarna rör sig sidledes väldigt fort. För att undvika detta bör TVn vara utrustad med en uppdateringsfrekvens på inte högre än 6-8 ms samt ha minst 100 Mhz uppdatering. TVn bör även ha någon form av ”motion controll” inbyggd som automatiskt försöker beräkna och justera rörelser för att minska detta. Nästan alla TVn som kommit från och med 2008-06 har detta men man bör kolla upp det.

Hemmabioanläggning

För att optimera ljudet behöver du ett hemmabiopaket. Anledningen är att på nyare TV har man gjort så att man inte bygger in några avancerad högtalare eller förstärkare (som man tidigare gjorde i alla tv apparater och då även platta). Detta för att hålla storleken (bredden) nere samt även att hålla priset nere. Man resonerar helt enkelt så att om man köper en ny TV idag kommer de allra flesta att vilja köpa till någon form av hemmabiosystem för att få ett mycket bättre ljud än vad som skulle kunna få plats inbyggt. Nåväl det finns även fördelar med ett hemmabiosystem förutom själva ljudet. De flesta har inbyggd DVD spelare och de flesta klarar även av att spela upp filer på vanliga CD skivor (AVI, DIVX, XVID). De flesta har även en RDS radio i sig. Flera börjar nu även komma med USB ingång vilket gör att du kan koppla in en vanlig USB hårddisk (eller USB sticka) där du kan lagra både film och musik och sedan spela upp dem via hemmabioanläggningen till TVn eller bara lyssna på musiken). I dessa fall behöver man ju inte någon extern DVD spelare, radio eller extern stereo.

Här är den billigaste jag kunde hitta Philips HTS3164 (2008-11-01). Den kostar 1.499 kr och innehåller

- 5.1 system (inkl subwoofer)
- Radio med RDS
- DVD spelare (klarar även DivX )
- CD spelare (klarar även DivX )
- spelar MP3, WMA, JPEG …
- Skalar upp till full 1080p (se ovan)

Ljudet vet jag inget om med det är den billigaste så det finns säkert klart mycket bättre anläggningar men jag skulle tro att ljudet är helt OK för TV. Vill du ha den som en ersättare till din vanliga stereo bör du kanske fundera på att gå upp i pris. Men även dessa anläggningar kommer att gå ner i pris framöver.
Värt att nämnas är även att det nu börjar komma hemmabiosystem som har Blue Ray spelare inbyggda som förutom Blue Ray skivor även klarar DVD och Cd i alla format. Dessa kommer initialt att vara något högre i pris men kommer säkerligen att gå ner rätt snabbt när det blir stora leveranser till kundledet.

Koppla ihop allt

Använd aldrig annat än HDMI koppling mellan olika enheter (TV, digitalbox, DVD, hemmabioanläggning …). Detta för att med HDMI sker all överföring helt digitalt utan förlust av ljud och bildkvalitet. HDMI är också bara en kabel för både ljud och bild. Att koppla ihop något med en scart kabel är värdelöst eftersom den överför signalerna analogt som sedan skall tolkas om digitalt av TVn, hemmabioanläggningen, DVDn etc. En DVD som kopplas via en scart kan bara visa en kvalitet motsvarande 576i. Om du i stället kopplar ihop den med en HDMI kabel på du ut 720p för en DVD och 1080p för en Blue Ray skiva.

Vad händer om man köper en TV som endast har en MPEG-2 dekoder inbyggd?

Ja då kommer du endast kunna dra nytta av formaten 720p och lägre enligt ovan. Om de digitala TV-sändningarna du tittar på är t ex 1080i så kommer TVn automatiskt att skala om dessa till 720p vilket egentligen är likvärdigt med 1080i. Det finns idag inga TV sändningar som sänder i 1080p (i Sverige) så egentligen behövs inte en MPEG-4 dekoder. Men vill man vara förberedd för framtiden (ca något år framåt i tiden) så kan en MPEG-4 vara bra att ha. Om TVn inte har en MPEG-4 dekoder kan man då köpa till en digitalbox som stödjer MPEG-4. Det var det jag gjorde med min Samsung som enbart har en MPEG-2 dekoder inbyggd. Via min digital box är jag alltså framtidssäker. Att titta på en Blue Ray film via en Blue Ray spelare gör fingen skillnad ifall TVn bara har en MPEG-2 dekoder. Då är det Blue Ray spelarens dekoder som gäller. Din TV måste förståss klara av att visa 1920x1080 punkters upplösning och även göra detta i progressiv scan för att få ut bästa resultatet.

Konklusion

 Köp en TV som har 1080p. Vill du ha MPEG-4 dekoder skaffa en TV som stödjer det (klart dyrare idag) eller komplettera med en digitalbox som stödjer MPEG-4 när du ser behovet. Se till att TVn har ett antal HDMI ingångar (tillräckligt många för att kunna koppla ihop alla dina enheter till TVn via HDMI). 4 stycken bör räcka Se till att alla externa enheter (hemmabio, DVD spelare etc.) har HDMI utgångar så du kan koppla ihop dem med TVn via detta gränssnitt. Se även till att TVns uppdatering ligger på runt 6-8 ms och att den har 100 Mhz. Om du köper en ny TV men inte har digital TV abonnemang (utan kör kvar på det gamla analoga nätet typ via Com Hems analoga utbud) så kommer bilden inte att bli särskilt skarp. Det är först efter att du tecknat ett digital abonnemang som du kommer att märka rejäla skillnader. Detta gäller även om du inte tecknar digital HD TV utan bara använder dig av det digitala basutbudet (fast då i analog form).

Annons:
Zpookey
2008-11-18 16:37
#1

Bra artikel…men jag vill inflika ett par saker.
Jag har både Plasma och LCD hemma och detta är vad jag anser.

Inbränning är i stort sett ett avslutat kapitel när det gäller plasma.
Det uppstår möjligtvis om man har en statisk bild igång dygnet runt i en månad, men vem har det?…men även då kan man radera inbränningen i menyn. Min egen Plasma har aldrig ens haft en tendens till inbränning trots att Discovery är igång mer än 6 timmar om dagen….och den loggan syns inte.

Vad gäller Mhz så spelar inte det heller någon roll eftersom att en platt-tv inte flimmrar som en bildrörs-tv gör.
LCD har blivit bättre men är långt ifrån lika bra som en Plasma. Detta märks om man tittar på program med snabba kamerarörelser….t ex sport och filmer. Har man LCD så blir det "släpiga" bilder som ser riktigt kasst ut.

Att Plasma är bättre är inget att tvivla på…alla tester pekar på samma sak och titta bara på Panasonics nya värsting där det svarta verkligen är helt kolsvart…det är en plasma.

LCD:ns svaga sida ligger i antalet färger som kan visas och att det blir bleka färger om man inte står rakt framför tv:n samt att de dras med problemet med uppdateringsfrekvens….ms. En plasma har inte detta problemet och kan visa upp till 549 miljarder färger mot LCD:ns genomsnittliga 16.8 miljoner.

Nackdelen med Plasma är energiförbrukningen och livslängden. En LCD drar ungefär hälften av en Plasma och livslängden är ungefär den dubbla.
Men då ska man tänka på att en Plasmas livslängd beräknas vara c:a 20 år om man tittar 8 timmar om dagen…och en LCD c:a 40 år…..men jag tror nog att man bytt TV inom 20 år oavsett med tanke på teknikutvecklingen idag.

Hjortronsylt
2008-11-18 17:14
#2

Det där var också väldigt intressant läsning, eftersom vi står och väger mellan plasma och LCD (tidigare tråd:  OT: TV-frågor).

Om dilemmat med inbränning inte längre är ett problem med dom nya plasma-apparaterna så får det bli en Panasonic i julklapp. Att det går att radera bort ev. inbränning låter mysko, men du säger det finns en separat funktion för det i menyn?

Tack för goda råd!!!! Glad

Zpookey
2008-11-18 17:25
#3

Japp. Det finns ett alternativ i menyn där man kan radera inbränningar om de skulle uppstå. Det som händer är att man antingen kör myrornas krig eller svepning.
På LCD har du nackdelen att du kan få döda pixlar vilket gör att du får antingen vita, röda eller svarta prickar på bilden…och dessa går inte att få bort.

ANNIA
2008-11-18 19:25
#4

Har en LCD tv 32 och det är inga problem med den. Och märker heller inga förändringar i ljus/färg-styrka när jag tittar i olika vinklar.

Men det jag egentligen tänkte kommentera gäller det här med mpeg2 och mpeg4. Det gäller det marksända nätet (boxer) från nyår så ska enligt info tv7 (fd aftonbladets kanal) sluta sända i mpeg2 och gå över till att sända i mpeg 4. Och dom nya kanaler som kommer få tillstånd från nyår ska också sändas i mpeg 4. Men många av de gamla kanalerna kommer fortsända sändas i några år till med mpeg 2.

Dom flesta stora tv-masterna är utbyggda för mpeg4 men många slavsändare är det inte.

Så vill man vara säker på att kunna se alla kanaler efter nyår så måste man ha en mpeg4 box. Ja förutsatt att ens mast även är utbyggd. Men tyvärr så finns det inte många boxar att välja på i dagens läge. Boxer har bara godkänt 2 st hittills. Trots att dom länge vetat om det.

Hjortronsylt
2008-11-18 20:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Det här blir jag inte klok på.  Vi vill med en plasma-tv kunna använda HDMI på tv'n, men enligt den här beskrivningen så tolkar jag det som att det bara går att använda den ena HDMI för in- och uppspelning med en dvd-inspelare.

Den andra HDMI på tv'n är bara till för ingående signaler/uppspelning?

Så, har man då två inspelningsbara DVD som man vill ansluta, så måste den ena kopplas in med scart, tolkar jag beskrivningen som?

Har ni någon koll på det där? Glad för hjälp!

River-Lord
2008-12-06 23:46
#6

Intressant och lärorik artikel… detta med dessa nya TV apparater är en djungel…Glad

/RL

Annons:
t0bias
2008-12-08 15:32
#7

Energiförbrukningen på en plasma räknas väl bara om alla pixlar är på och "vita" typ, så det verkliga värdet är lägre än det som står i katalogen?

Jag har plasma hemma och är sjukt nöjd. Kör digitaltv och PS3 och bilden är grymt bra.

dudute
2009-01-03 20:38
#8

Jag tycker det största problemet med plasma är att man kan spegla sig i dem. Gå in i en tv-butik och huka dig ner framför en tv-apparat. Om du ser takbelysningen tydligt i tv-rutan är det en plasma. Jag antar att det är därför de vinklar ner skärmarna något i butikerna.

[kobbeuffe]
2009-01-03 21:37
#9

Jag har en 42" panasonic plasma och jag kan bara säga att jag är helnöjd med den. Jag kör allt på den som film och vanlig tv och en del data också eftersom jag har serverburken kopplad till den.

Nu väntar bara ekonomin på att räcka till ett hemmabiopaket av samma tillverkare så jag får nytta av Viera linken också.

Krikke
2009-01-04 05:15
#10

Saft säger jag asså.

/ Krikke

Medarbetare på Hockey iFokusFotboll iFokus

| Frölunda HC | IFK Göteborg |

Upp till toppen
Annons: