Annons:
Etikettköp-och-sälj
Läst 8270 ggr
Kaj
2006-05-12 22:59

Ska du köpa en platt TV?

Det första man skall fråga sig är naturligtvis vilken typ av platt TV skall jag köpa. Det finns idag två typer och det är plasma och LCD. Generellt gäller att plasma är billigare vid stora TV skärmar än vad LCD är. Problemet med plasma är att de oftast inte har en bra upplösning vilket medför att de inte kommer att ge de skarpa bilder som dagens och morgondagens TV sändningar, DVD och HDTV ger. Dessutom har plasman andra nackdelar som att den lätt kan bränna in bilder i bilden, drar mycket ström och lite ti

Det händer visserligen mycket på området just nu men mer och mer pekar mot att det blir LCD skärmar som tar över. För min del så innebär en investering i en platt TV ganska stora pengar och något som skall hålla en tid framöver och då blir valet absolut en LCD TV och inte en plasma.

Denna artikel beskriver alltså de egenskaper du skall tänka på när du köper en LCD TV. När jag här skriver LCD TV menar jag alltså skärmen som ju är själva TVn. Egenskaperna är inte sorterade i någon ordning efter vad som är viktigast utan det är mer upp till dig att bedöma vad du anser är viktigast. Vissa av dessa parametrar kan du känna att de inte är så viktiga och vill göra avsteg ifrån och det är ju ok men dessa parametrar och värden är de som jag tycker att man minst bör ställa krav på för att få en bra och funktionsenlig LCD TV utan avkall på kvalitet.

(Oavsett vilka värden du väljer att din LCD TV skall ha kommer den att ge ett överlägset resultat mot din nuvarande CRT TV).

Priser för de parametrar jag nämner ovan är i skrivande stund ca enligt följande inkl moms. (priserna går ner för varje månad)

30 tum ca 12.000 kr och upp
37 tum ca 18.000 kr och upp
40 tum ca 22.000 kr och upp
> 40 tum mellan 28.000 och upp

  • TV Tuner (helst dubbla) digitala
    Om du vill kunna se flera kanaler samtidigt (t ex se en kanal och spela in en annan kanal) ska du se till att din LCD TV har dubbla TV Tuners. Om du väljer att köpta en digital TVBOX till din TV så kan det hända att den hanterar detta men ifall du t ex väljer att köpa bredbands TV eller IP TV kan detta vara något att beakta.
     
  • Digital TV mottagare, bra men inte nödvändig
    Ja visst det är bra men inte nödvändigt. De som inte kommer att välja att köpa sin digital TV från sin bredbandsleverantör utan kommer att köpa den direkt från det marksända digital nätet kommer att behöva någon form av digital TV mottagare. Detta kan man köpa i form av en digital TV box (det normala) eller att man köper en LCD TV som har en digital TV box inbyggd. Nackdelen om man köper en LCD TV med inbyggd digital TV mottagare är så klart ifall Sverige framöver väljer att ändra teknik. Det är då inte säkert att mottagaren i din TV klarar den nya standarden. Men detta problem kommer även de som väljer att köpa en separat digital TV box att få.
    Många är det som har möjlighet att köpa TV via sin bredbandsleverantör. Då behöver man inte köpa en digitalbox utan TV sändningarna kommer till din TV via bredbandsuttaget. Du behöver då heller inte bekymra dig om ifall din LCD TV har en digital mottagare eller ej. Du kommer i dessa fall att få en box från din bredbandsleverantör som möjliggör äkta digital TV till din LCD.
     
  • Svarstid < 10 ms
    Detta är ett värde som är mycket viktigt att ta i beaktande. Svarstid (response time) är oviktigt för plasma TV men extremt viktigt för LCD TV. Detta är den tid som det tar för skärmen att uppdatera sig (enkelt utryckt). Billigare skärmar har ganska ofta en svarstid på 16ms eller ibland till och med högre. Det innebär att LCD TVn inte hinner uppdatera sig så ofta att den hinner med i alla snabba sekvenser. Detta får konsekvenser när det visas sändningar med snabba uppdateringar. Typ sport, actionfilmer od. Om du bara avser att titta på nyheter, debatt program och liknande där rörelserna i bilden är ganska små så behöver du ingen snabb svarstid i din LCD TV. Men om du tittar på film, sport och andra sändningar där det går fort mellan olika sekvenser så behöver du ha en LCD TV som har en svarstid som ligger under 10 ms. Helst skall den ligga på 8ms eller till och med 6ms. Om inte kommer bilden att bli ryckig vid snabba sekvenser. Detta för att skärmen inte hinner med att uppdatera sig själv i samma utsträckning som bildens rörelser uppdateras.
     
  • **Upplösning min 1368x766 (16:9)
    **De TV sändningar som börjar gå ut i och med digital TV kräver ganska bra upplösning för att man skall kunna se skarpa bilder fullt ut. Om man inte har tillräckligt bra upplösning kommer man att gå miste om den detaljrikedom som digital TV ger. Dessutom så måste man tänka på att DVD filmer som man har kräver en hög upplösning på samma sätt som digital TV gör. Faktum är att DVD filmer kräver högre upplösning än den digital TV standard som Sverige valt så det blir extra viktigt om man vill få fullt utnyttjande av detaljrikedom och upplösning där.
    Det krav du skall ställa på din TV är att den minst har 1368x766 i upplösning. Att välja en TV som har mindre än det gör att du inte fullt ut kommer att se den kvalitet och detaljrikedom på de sändningar eller DVD filmer som du visar i TVn. Det kommer visserligen att fungera att visa dessa på en TV som har t ex 1024x768 men detaljrikedomen blir mycket sämre.
    (Har du dessutom extra stora krav och vill möta upp framtidens HDTV standard med Blue-ray eller HD-DVD måste du gå upp ytterligare 1920x1080. Dessa skärmar är dock ännu så pass dyra (i de fall de ännu finns) att det nog inte är värt att köpa en sådan).
     
  • **Betraktningsvinkel ca 178/178 grader
    **Detta är ett värde på i vilken vinkel du kan titta på din TV. I en normal TV kan du inte se bilden klart om du kommer lite för långt ut från kanten av centrum på skärmen. Med en LCD TV skall du kunna titta på en skarp bild även om du sitter lite snett mot TVn. Ju högre värden desto bättre men om den har klar bild i vinkeln 178 grader 178 grader är du förmodligen helt nöjd.
     
  • HDTV Ready med 720p och 1080i (alltså inte bara HD ready)
    Låt dig inte luras av att det står att en LCD TV är HD-TV ready. Det finns ett par saker som avgör vilken kvalitet du får på skärpa och prestanda oavsett om den är HDTV ready. Standarden för HDTV ready loggan beskriver bara det minsta värdet för detta. Men för att få optimal skärpa och prestanda skall din skärm klara av att ha en upplösning som klarar av så mycket som möjligt (se upplösning). Dessutom skall du bestämma dig för om du vill att LCD TVn skall klara av att hantera Progressiv scan eller Interlaced Scan. Oftast är detta inget problem då de flesta LCD TVn idag klarar av både progressiv och interlaced scan. Jag tycker dock att det är ett krav att de skall klara båda formaten för att vara framtidssäkra, men som sagt det brukar de normalt göra. Det är även bra att veta att HDTV och äkta HDTV är två olika saker. HDTV ger bara minimum rekommendationen. Det kan t ex stå "HDTV klar" på en TV med en upplösning på 856x640. Det innebär visserligen att den kan ta emot HDTV sändningar men den kommer inte att klara av att lösa upp med full kvalitet. En äkta HDTV skall klara minst 720p/1080i med en upplösning av minst 1366x768 (i mångas ögon högre).
    **
    720p** (progressiv scan)
    Detta innebär att hela skärmen uppdateras på en gång vilket ger en mycket bra skärpa på bilden. Med proggresiv scan kan man se detaljrikedom utan att skärmen i sig behöver klara så hög upplösning. En LCD TV med 720p skall dock minst ha en skärm som klarar 1366x768 bildpunkters upplösning.
    **
    1080i** (interlaced scan)
    Detta innebär att skärmen uppdateras i två steg. Först uppdateras hälften av alla pixlar (går inte in på vilka här) och i nästa sekvens uppdateras nästa hälft. Detta gör att bilden kan kännas suddig ifall inte skärmupplösningen är extremt hög och svarstiden på skärmen är väldigt bra.
    **
    1080p** (progressiv scan)
    Detta är den framtida standarden för HD-DVD eller Blue Ray DVD (vilken som nu kommer att vinna). För att uppnå maximal skärpa och prestanda krävs att din LCD TV har en upplösning på minst 1920x1080. Dessa finns idag bara på extremt dyra skärmar och jag tycker personligen att det kan vara värt att inte betala denna extra kostnad för LCD TVn för att får ut denna kvalitet. Vi vet idag inte vilken standard som kommer att gälla framöver (HD-DVD eller Blue Ray DVD). Det lutar dock åt Blue Ray som har en bättre kvalitet men som är något dyrare. Vi kan ju jämföra med Betamax och VHS där Betamax i och för sig hade den bättre kvalitén men VHS vann. Mycket beroende på att VHS hade de starkaste aktörerna bakom sig.
    Som kuriosa kan nämnas att Sony står bakom Blue Ray och Microsoft står bakom HD-DVD men där tror jag att Microsoft får ge sig (personlig uppfattning).
    Ditt val här är att en LCD TV skall klara minst båda formaten 720p och 1080i.
     
  • Kontrast > 1000 (helst)
    Detta värde är mycket viktigt om du vill titta på TV under ljusa förhållanden. Ett högt kontrastvärde gör att svärtan i bilden blir bra även under förhållanden som inte är helt mörka. Du kan då ställa in kontrasten mellan svart och vitt som gör att det blir klara kontraster mellan svart och vitt. Mänga LCD TV har ett kontrast förhållande på ca 450 - 500 och det är väl OK. Men om du letar lite kan du hitta bra märken på LCD TV som har värden över 1000. Då är det en fördel ifall övriga parametrar som jag här beskrivit stämmer in med vad du önskar dig. Köper du en LCD TV med kontrast värdet 500 eller 600 kan du uppfatta att svarta delar kan bli lite gråaktiga. Men det bästa du kan göra här är att själv gå ut i en butik och kolla för att se hur du själv upplever detta. Men som regel kommer du att finna att värden över 1000 ger en överlägset bra bild vad gäller svärtan.
     
  • Ljusstyrka cd/m2 mer än 400
    Detta värde ger dig den ljusstyrka som du kan sätta på din LCD TV per m2. Samma som under kontrast. Ett högt värde ger dig större möjligheter att justera allt efter de omständigheter du har där LCD-TVn är placerad.
     
  • Färgdjup > 16 miljoner
    För att få maximal upplösning av färger krävs att din LCD TV klarar av att visa så många färger som möjligt. En LCD TV som klarar mindre än 16 miljoner färgkombinationer bör du inte ta. Detta kommer du i så fall att märka genom att färgkombinationer känns gråa och trista. Du vill ju gärna se på naturprogram od. och få den fulla känslan av färgupplevelse.
     
  • HDMI, DVI koppling (med DHCP Stöd) samt Scart, S-VHS, VGA, kompositvideo ingång
    HDMI betyder att du kan koppla digitala enheter (såsom DVD, PC, digital TV boxar mm). med full digital teknik både vad avser ljud och bild. Detta är den absolut bästa kvalitén som du bör ställa krav på idag. Det bör minst finnas en HDMI ingång för t ex din DVD.
    DVI är den äldre formen av digital koppling som nu mer och mer ersätts av HDMI. Den ger fortfarande mycket bra digital kvalitet men inte lika bra som HDMI.
    Scart, S-VHS, VGA betyder att du med säkerhet kan koppla äldre enheter till din LCD TV. Typ är din gamla Video bandspelare, enheter som i sig själv inte stödjer HDMI eller DVI (t ex en PC) mm.
     
  • Bildförbättrings teknik (beror på märke men bör finnas)
    Många leverantörer av LC TV börjar nu komma med olika former av bildförbättringstekniker. De gör att bilden på din TV förbättras på digital väg att bli mycket mer färgrik, kontrastrik, detaljrik i form av ljusförbättringar med mera. Denna är helt beroende på märke du väljer och det finns ingen standard. Men när man ser på en LCD TV som har någon form av bildförbättringsteknik så ser man markanta förbättringar i bildkvalitén. Tipset här är att gå till din TV handlare och titta på hur detta förbättrar bilden för att avgöra om den ger de ev. förbättringar som du känner passar dig och dina behov.
     
  • SRS, Dolby digital
    Detta är måttet på ljudet som du får ut ur din LCD TV. Det finns ett antal standarder som ger ypperliga ljudbilder. Den vanligaste är SRS och Dolby. Din LCD TV bör stödja åtminstone en av dessa helst båda. Investerar du i en LCD TV vill du ju även att ljudet skall vara bra. Detta är speciellt viktigt om du avser att koppla ett ljudsystem till din LCD TV. Se då även till att den stödjer minst 5:1 systemet vilket innebär att du kan koppla fyra högtalare och en subwofer till LCD TVn. Har du extra krav och vill ha en ren bioanläggning i ett speciellt rum kan du till och med ställa krav på att den skall ha 7:1 systemet. Men som sagt minst SRS och även Dolby digital skall du ha.

**Nuvarande och kommande format för film och TV
*Det pågår just nu ett jobb med att hitta framtidens format för filmer och DVD. De är Hollywood och filmindustrin som driver på men även TV branschen som ser att fler och fler vill ta del av film via TV och då med samma kvalité som på biograferna. Det är två olika format som slåss om att bli framtidens format. Det är HD-DVD och DVD Blue-Ray. De två formaten har idag ungefär hälften var av de företag som kan påverka industrin för att sätta en standard. Kort kan sägas att HD-DVD har något sämre kvalité men är idag billigare att producera att skapa media och konsumentutrustning till. Samtidigt är DVD Blue-Ray ett format som ger mycket bättre kvalité men är i dagsläget lite dyrare. Blue-ray är inte så där enormt mycket dyrare och med tanke på att priserna hela tiden går neråt så det är min uppfattning att det nog kan bli det rådande formatet framöver. Men återigen det beror på de olika aktörerna som anslutit sig till respektive format. Bara för att återigen nämna två huvudparter så är Sony inne på DVD Blue-ray och Microsoft lutar sig mot HD-DVD. Återstår alltså att se vem som tar hem segern för jag är ganska säker på att det inte kommer att bli två konkurrerande format utan att det blir ett som går segrande ur striden.
(Mitt tips är att Microsoft och dess allierade får ge sig för att kvalitén i DVD Blue-ray är bättre men man vet ju aldrig. Ta Betamax vs VHS till exempel)
*

DVD-och filmformaten**
Detta är lite extra för att ge en bild av hur kvalitén kan se ut idag respektive hur den kan komma att se ut i framtiden
DVD - Ger plats för en film med kvalitet av ca 8 gigabyte (med dubbel lagring). Detta är dagens standard av DVD filmer från Hollywood. Kräver en upplösning av ca 1366x768 digitalt för att se maximal kvalitet.
(Om du kör en DVD spelare mot din vanliga TV får du ut kvalitén 640x480 och förlorar alltså väldigt mycket detaljrikedom i bilden).
HD DVD - Ger plats för en film med kvalitet av ca 25 gigabyte (med dubbel lagring) - Detta är den standard som eventuellt blir gällande från Hollywood och äkta HD DVD sändningar över TV framöver. Den kräver minst 1366x768 digital skärmupplösning för att se maximal kvalité.
DVD Blue Ray - Ger plats för en film med kvalitet av ca 45 gigabyte (med dubbel lagring). Detta är den standard som eventuellt blir gällande från Hollywood och äkta HD DVD sändningar över TV framöver. Den kräver minst 1920x1080 digital skärmupplösning för att se maximal kvalité men kan även ses med upplösningar motsvarande 1366x768 för att få en ypperlig kvalité.

Av ovanstående kan du förstå att en film som lagras på 8 gigabyte inte kan innehålla lika mycket detaljrikedom som en film som lagras med 45 gigabyte (som DVD Blue Ray) gör. Alltså har vi mycket att se fram emot vad gäller kvalitén framöver. Det kommer dock att ta några år innan detta blir verklighet och branschen bestämt sig för vilket format som skall bli rådande framöver. De som står mot varandra är alltså HD-DVD och BLUE RAY DVD där både TV och DVD filmer kommer att lanseras på. De första DVD spelarna med HD-DVD är ute i butiken nu och de första DVD Blue-ray spelarna väntas komma under hösten 2006.

Av: Kaj

Datum för publicering

  • 2006-05-12
Annons:
Tom
2006-05-14 00:49
#1

Tack för en intressant  artikel!

  Tom

Cartman
2006-05-14 11:17
#2

Tack för utmärkt artikel Kaj. Eftersom TV-bolagen kan sända i antingen 720p eller 1080i så bör ju tv:n klara bägge som du skriver. Men i så fall bör väl skärmupplösningen dimensioneras till 1080x1920 (16:9) pixels vilket är dubbelt så mkt som ditt föreslagna min 1366x768 (motsvarar 720p, 720x1280). Om man nu vill dra nytta av 1080i-upplösningen. Ser nog 720p/1080i som nödlösningar inför 1080p mkt p g a problemen med interlaced-varianten. Gissningsvis har detta en del att göra med strulet Blu Ray/HD DVD. På längre sikt tror jag liksom du att Blu Ray går ut som segrare inte för att formatet kan lagra mer per disk utan för att HD-DVD är en teknisk återvändningsgränd. Fram tills dess tror jag formaten kan leva sida vid sida men ett krav är nog spelare som klarar bägge. På ännu längre sikt kommer format som AOD (Advanced Optical Disc) vilken specificeras till 100 Gb per lager.

En mycket intressant alternativ till LCD är den nya HL-S5679W (1080p) från Samsung vilken kommer nu i maj. En 56'' DLP/LED Rear Projection HDTV med en helt ny typ av ljuskälla (PhlatLight) vilken enligt specen ska ge en brinntid på 20000 h (normalt 3-6000 h), bättre färgegenskaper etc. Företaget bakom ljuskällan heter Luminus, en underleverantör som jag tror vi kommer att få höra en hel del om i framtiden.

Oskar
2006-05-14 18:57
#3

Just på g att skaffa en platt tv så artikeln var perfekt!

Oskar

Niklas
2006-05-19 14:03
#4

Mycket intressant!

Jag vill också ha en platt TV men har bestämt mig för att de fortfarande är för dyra. Jag ser ungefär en DVD-film i veckan och inget på TV så de behöver sjunka rätt mycket i pris innan jag tycker att det är värt det.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

MeMyselfandI
2006-08-17 15:19
#5

Tack för denna artikel!

WesthKiowas
2007-03-02 08:32
#6

Jag köpte en Philips LCD i natt, men såg inte denna artikel förrän efteråt. Men som tur var har jag gjort allt rätt! Fick tag på en 32:a för 6495:-, ett ganska hyfsat pris tycker jag. Priserna har ju rasat nu så jag orkade inte längre så emot Glad

/Camilla

Mvh Camilla Glad

Besök gärna min hemsida S*WesthKiowa's Norska Skogkatter

Kattungar planeras!

Annons:
Martin
2007-11-02 02:06
#7

Tackar för mycket intressant artikel. Artikeln är i dag ca 1½ år gammal - gäller ovanstående fortfarande eller har standarder / teknik utvecklats mycket - någon som vet?

mvh /Martin

mvh Martin

Kaj
2007-11-02 10:54
#8

Ja det som har utvecklats är väl att man bör köpa en Full HD TV idag. Dvs en som klarar 1080p (inte enbart 1080i utan försäkra dig opm att det är 1080p) formatet med 1920x1080 pixlar.
Det är även bra att kontrollera om den TV man köper har en digital TV mottagare i sig att den då har Mpeg-4 decoder (krävs för att kunna ta emot full HD (1080p) över TV nätet. Oftast har de idag bara Mpeg-2 (max 720p = DVD kvalitet och inte full HD vilket gör att när TV sändningar i Full HD kommer så kommer du inte kunna se dessa i full HD utan bara i DVD kvalitet) men jag tror att vi inom ett par månader bör se flera modeller som byggt in Mpeg-4 dekodrar istället för Mpeg-2.
(Om TVn endast har en Mpeg-2 decoder innebär det att du egentligen inte behöver en upplösning på 1080p (1920x1080) utan det räcker med 720p (1366x768) för att se TV sändningar i full HD (1080p) eftersom decodern endast klarar av 720p upplösning. MEN det är ändå bra att köpa en TV med 1080p upplösning eftersom du då kan titta på högupplösta Videor (Blue-ray och DH-DVD som klarar upplösning på 1080p). Det är då bara TV sändningar du max får ut 720p av). Detta kan du även senare komplettera med hjälp av en digitalbox som stödjer Mpeg-4 och se Full DH TV via denna istället för TV mottagaren direkt från din TV.

Dessutom är det viktigt att kolla att HDMI protokollet stödjer version 1.3 fullt ut och inte enbart 1.2 versionen. Detta för att du skall kunna dra nytta av och se högupplösta filmer och TV (1080p). Versioner innan 1.3 klarar inte detta fullt ut.

Naturligtvis har det hänt en massa andra saker också. Tex inom kontrasten där 1000 inte längre är ett bra värde. Här är det tyvärr så att olika leverantörer har skapat olika standarder för vad själva värdet betyder och ger i svärta så de är lite svårt att jämföra. Men inget under 5000 tycker jag man skall beakta då det ger för dålig svärta.
Samsungs modeller F8 serien har t ex kontrastförhållanden på upp mot 25000 vilket ger en utmärkt bra svärta.

En annan sak är hur många hertz Tvn går på (uppdateringsfrekvens). Vanligt brukar vara 60-75 Hz men nu börjar det komma modeller som har 100 Hz (se samsung länken ovan för F8 serien. F8 serien är samma TV som M8 serien men F8 har 100 Hz vilket inte M8 serien har). Detta ger en jämnare bild och mindre släpningar vid snabba rörelser. I kombination med en bra responstid (<= 8 ms) blir bilden inte suddig även vid snabba rörelser i t ex sport och action filmer.

Ja tekniken går sanbbt frammåt så det har hänt mycket mer från min ursprungliga artikel men med detta inlägg har jag nog täckt upp en hel del av de viktigaste

Niklas
2007-11-04 01:49
#9

Hur mycket behöver man betala för att få en bra platt-TV på omkring 40 tum?

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Kaj
2007-11-05 12:44
#10

#9 - Priset verkar nu ligga på mellan 15-20 tusen.

Själv är jag rätt förtjust i Samsungs F8 serie som ger utmärkt svärta, hyfsad responstid och utmärkt uppdateringsfrekvens på 100 Hz.
Den (40 tummaren) ligger på runt 17-18 tusen just nu.

Sirkka-Liisa
2007-11-05 14:24
#11

Köpte en Sharp 37 tum för 7000. Superbra bild och fungerar toppen

LCD

Upp till toppen
Annons: