Annons:
Etikettvarningar
Läst 8746 ggr
johan
12/18/05, 11:45 PM

Windows Media Center Edition 2005

År 1996 kom filmen The Cable Guy. Jim Carreys karaktär Chip Douglas pratar fascinerat över att snart kommer alla hem ha TV, telefon och dator integrerat och hur du kan titta på kvinnlig lerbrottning på en kanal och spela Mortal Combat med en vän i Vietnam på en annan kanal.<br><br> Tio år senare är det mer sant än någonsin. Det är inte bara videobandspelare som ska få plats under TV:n. Det är digitalbox, DVD med hårddisk, receiver, TV-spel, möjlighet att spela upp musik från datorn i alla rum.

Samla allt på ett ställe

För att slippa alla olika maskiner så finns det fler och fler maskiner som kombinerar allt detta i en dator ofta kallas HTPC (Home Theater PC) eller mediacenter. Microsofts variant på detta kallas Microsoft Windows Media Center Edition 2005, i fortsättningen kallad MCE. Det finns även andra produkter som gör samma sak, t ex Wellton Ways Multimedia Center, TIVO eller OpenSource-projektet Media Portal.

Gemensamt för alla dessa produkter är att de samlar all underhållning på ett ställe. Du kan titta på TV, pausa i Live-TV, spela in TV, schemalägga inspelningar, spela DVD och andra videoformat, lyssna på MP3-musik och CD-skivor, lyssna på radio och titta på dina digitala bilder.

Komma igång

MCE säljs enbart förinstallerat på datorer i dagsläget. Flera tillverkare har hakat på. Fujitsu Siemens, HP, Network, Alienware, EUD, Gateway och Dell. Utseendet på datorerna varierar stort. Många ser ut som vanliga fula PC-datorer, medan andra är mer anpassade för vardagsrummet. Gemensamt för alla är dock att de kommer med trådlöst tangentbord och mus samt en fjärrkontroll anpassad för MCE.

När MCE startas första gången går man igenom en guide för att anpassa inställningarna för TV, skärm och ljud. Hela installationen sköts med hjälp av fjärrkontrollen och frågorna är enkla att förstå.

Om du har analog TV så sköts TV-installationen i princip av sig själv. MCE söker upp kanalerna och sorterar dom rätt. Jag har en digitalbox från Viasat och då krävs att man lär MCE hur den ska styra digitalboxen. Detta görs genom att du lär MCE vilka kommandon din fjärrkontroll för digitalbox skickar och sedan skickar MCE samma kommandon när du byter kanal med mera.

Inställningarna för din TV-skärm sköts också väldigt elegant. Först får du frågan om vilken typ av skärm du har och hur du anslutit datorn till skärmen. För att ställa in ljusstyrka, konstrast och färger visas korta anpassade filmer. Filmerna ger instruktioner som ”höj ljusstyrkan precis så mycket att du ser skillnaden mellan den grå skjortan och den svarta kavajen, men inte så mycket att du ser krysset som rör sig i bakgrunden”.

Slutligen ska jag lägga till musik, filmer och bilder till MCE. Dessa kan antingen vara placerade på den lokala hårddisken eller på en annan dator i nätverket. MCE hittar själv alla utdelade mappar på nätverket och du bockar enkelt för de mappar du vill ha med.

TV

En central del i TV-tittande i MCE är programguiden. Den visar vad som går på TV just nu och framöver. MCE hämtar automatiskt hem programtablåer för två veckor framåt i tiden. Långt ifrån alla kanaler i mitt digital-tv-paket hittar MCE information för, t ex inte för TV1000 eller Discovery.

För att schemalägga inspelning av program klickar du på ett program. För serier kan du välja att spela in hela serien eller endast en gång. Till skillnad från exempelvis gratisvarianten Media Portal kan MCE inte spela in en serie oavsett kanal. Då behöver jag göra flera återkommande inspelningar.

När du tittar på live-tv kan du pausa, spola tillbaka och visa i slow motion. Mycket praktiskt när det ringer eller om man blir kissnödig.

En funktion jag personligen gillar är att du kan söka efter program, t ex alla filmer. Då blir det lätt att schemalägga inspelningar så man slipper missa bra filmer som går på konstiga tider. Speciellt när man som jag alltid glömmer bort att det går bra filmer på TV om dom inte går 21:00.

Musik

Musikspelare fungerar som de flesta musikspelare gör nu för tiden. Du kan visa musiken efter artist, album, låtar med mera. Det jag uppskattar med MCE som man verkligen saknar på sin MP3-spelare är att det är så enkelt att bläddra bland musiken utan att behöva scrolla så långt. På samma sätt som du skriver SMS på telefonen, kan du söka efter musik i ditt bibliotek. Börja skriva artistens namn och så hoppar du till rätt plats i listan.

Allt är dock inte helt optimalt. Till exempel om du hittat ett album du vill spela, men vill börja på spår tre är enda vettiga sättet att lyckas att börja spela upp hela skivan och därefter hoppa till spår tre. Mer intuitivt hade vara att först ställa sig på rätt låt och därefter trycka på play, men gör man det i MCE så spelas enbart den valda låten och inte resten av låtarna på albumet.

Jag saknar även att kunna välja visningsläge för musiken. Nu visas alltid listan med album som tumnaglar som visar skivomslaget, medan listor med artister och låter alltid visas som listor.

De automatiska spellistorna är de samma som finns i Windows Media Player 10 och de kan snabbt hämta upp ny musik, musik du spelar på helger, kvällar eller vardagar, musik som du betygsatt högt eller som du spelar ofta och lite annat.

Video

Videobiblioteket fungerar snarlikt som musikbiblioteket, men du kan endast välja mellan att se filmerna i bokstavsordning eller datumordning. I övrigt visas de alltid som tumnaglar där du ser första bildrutan i filmen.

Du kan spela upp alla format som Windows Media Player kan spela, vilket i praktiken är allt som du har rätt ”codec” till.

Du kan snabbspola framåt och bakåt och även hoppa framåt stegvis. Som standard hoppar du 30 sekunder i taget, men med programmet TweakMCE kan du enkelt anpassa dessa intervall.

Det som absolut saknas i när man spelar upp video är att kunna skapa bokmärken eller att hoppa till en viss punkt i filmen, t ex hoppa in 35 minuter. Det senare, att hoppa till en viss tidpunkt, finns det också en PowerToy för, men det borde ha varit inbyggt från början.

Det går inte att direkt spela upp rippade DVD-filmer som ligger som ISO-filer. Då måste du först ”mounta” dom med exempelvis Daemon Tools och sedan spela upp. Detta tycker jag är en väldigt stor nackdel.

Däremot går det bra att spela upp rippade DVD-filmer om du har tillgång till video_ts-mappen där själva VOB-filerna ligger. Med TweakMCE får du lättare tillgång till detta.

När du spelar upp DVD-skivor finns inget direkt att anmärka på förutom att standardfjärren saknar ett par viktiga knappar, exempelvis knapp för att byta textning.

Bilder

Bildvisningen är enkel men den gör definitivt sitt jobb. När du bläddrar bland bilderna visas de som tumnaglar. Samma mappstruktur som på hårddisken används. Det finns inget sätt att kategorisera bilderna och visa dom efter exempelvis år, plats eller andra metadata. I heller håller bildvisning själv koll på om bilden bör visas stående eller liggande, något som de flesta nya digitalkameror faktiskt sparar metadata för och som många program kan utnyttja.

Bildspelet tonar och animerar bilderna snyggt och det känns lyxigt och rikt att se bilderna på en stor TV.

Nya bilder kan importeras från kamerans minneskort. Det går också bra att bränna bilder till CD.

Online Spotlight

Det finns även en hel del externa tjänster till MCE, exempelvis nyheter från TV4, TT med flera. SF AnyTime är video on demand där du kan hyra film och ladda hem direkt. Den kanske mest spännande tjänsten är TvOnTime som gör att du från vilken Internet-uppkopplad dator som helst kan surfa in till TvOnTime och logga in och därifrån schemalägga TV-inspelningar som din dator ska spela in. TvOnTime är en betaltjänst som kostar 299:-/år.

Synkning och Extenders

Vi börjar närma oss slutet av denna artikel och det sista jag ska berätta om är hur man kan få med sig MCE ut ur vardagsrummet.

Du kan exempelvis synka din mp3-spelare, telefon eller portabla mediaspelare med MCE. Det finns ett par portabla Windows Mediacenters, t ex från Creative. Har du en Windows SmartPhone eller handdator Pocket PC kan du synka till dessa också. När jag ansluter min Qtek-telefon så har jag ställt in att alltid synkronisera musik som jag betygsatt till fyra eller fem stjärnor samt inspelad TV som jag ännu inte tittat på. TV-programmen konverteras automatiskt till ett format anpassat för telefonens lilla skärm.

Vill du ha MCE i andra rum så finns det så kallade Extenders. Du kan t ex ha en Xbox Media Center Extender och då kan du spela upp allt från MCE-datorn inklusive TV på din Xbox. Detta har jag dock inte testat i praktiken.

Slutligen…

Windows Media Center Edition är verkligen smidigt. Förr eller senare kommer denna typ av produkter ersätta videon, stereon och dvd-spelaren. Frågan är bara om du väljer en produkt från Microsoft eller någon annan.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
Kaj
12/20/05, 11:01 AM
#1

Jättebra artikel Johan.

Lite råddigt verkar det dock fortfarande och några funktioner kanske inte är det som man helst vill ha dem. Men dessa produkter utvecklas nu snabbt så det lär nog bli ännu mer av PnP framöver.

Saber
12/23/05, 11:26 AM
#2

Bra rapport. Måste nog kolla lite mer nogrant på detta innan jag bestämmer mig att skaffa en sådan.

Oskar
1/9/06, 9:00 PM
#3

Intressant! Blir nog årets projekt att skaffa någon form av mediacenter….och det verkar som om den smidigaste och enklaste lösningen just nu är Microsofts variant.

Oskar

Tom
2/15/06, 10:02 PM
#4

Tack för den rescensionen! Jättebra!

Jag har provat MCE lite men det hade inte stöd för Sveriges Radios websändningar så det är inte ett alternativ för mig.

  Tom

Upp till toppen
Annons: