Annons:
Etikettvarningar
Läst 7448 ggr
johan
8/10/05, 1:58 AM

Microsoft Digital Image 2006

Microsoft Digital Image 2006 innehåller mycket bra funktioner, men räcker det för att vinna testet?

Hur lättjobbat och intuitivt är programmet?

Liksom så många andra produkter från Microsoft finns programmet i en standardversion och en pro-version. I den här artikeln har vi testat den dyrare Pro-versionen.

Båda programmen består egentligen av två program som arbetar tätt tillsammans. Digital Image Library är ett bildbibliotek där du snabbt får överblick över dina bilder. Digital Image Editor används för att redigera bilderna.

Microsoft Digital Image 2006

Trots att programmet är signerat Microsoft känns det inte riktigt lika intuitivt som deras program brukar. Att börja använda programmet och de vanligaste funktionerna är dock mycket enkelt. Men det finns mycket bra funktioner som man kanske inte hittar direkt.

Precis som så många andra bildprogram har du dina mappar och album till vänster och ser förhandsgranskning av bilderna till höger. I botten av fönstret har du dessutom grundläggande information om vald bild. Här ser du filnamn, datum, storlek och du kan enkelt skriva beskrivning av bilden samt betygsätta den.

Hur bläddrar man och söker bland sina bilder?

Digital Image Library innehåller många bra funktioner för att organisera bilder så att du snabbt kan hitta dem. En trevlig funktion som jag inte sett i några andra program är att du kan lägga till flaggor till bilden, t ex ”Behöver redigering”, ”För utdelning”, ”Ska skrivas ut” samt att du kan skapa helt egna flaggor. Det är sedan enkelt att hitta alla bilder med en viss flagga.

Digital Image Library har som många andra program möjligheten att sätta nyckelord eller etiketter på bilderna. Etiketterna skapar du själv och dessa kan byggas upp som en trädstruktur, t ex under ”Människor” ligger ”Familj” och därunder har du sedan familjemedlemmarnas namn. När det gäller tilldelning av etiketter har Microsoft en oslagbar funktion, nämligen en Etikettpensel (Label Painter). Denna låter dig välja en eller flera etiketter. Med ett enkelt klick på dina bilder tilldelar du bilderna valda etiketter. Precis som med flaggorna kan du snabbt hitta alla bilder som har en viss etikett, oavsett i vilken mapp de ligger.

Etikettpenseln in action

Du kan välja olika visningslägen för dina bilder. Mappar visar mappar på din hårddisk. Datum visar bilder år för år, månad för månad eller dag för dag, beroende på när de är tagna. Etiketter visar bilder med en viss etikett, flagga eller betyg.

När du håller musen över en bild visas en större förhandsgranskning, vilket känns smart. Nu får du både fördelen av små miniatyrer och att snabbt kunna se bilden utan att behöva öppna den i ett nytt fönster.

En annan funktion som jag inte sett i andra program är funktionen att söka efter liknande bilder. Programmet försöker hitta liknande bilder. Sökträffarna delas in i grupper som ”Mest lika”, ”Mer lika”, ”Lika”, ”Mindre lika”. Man kan dock ifrågasätta hur bra funktionen är. När jag valde en bild av min bror och sökte efter liknande bilder, plockade programmet fram en skock får som ”Mer lika”… J

Att läsa bilder i RAW-format fungerar endast i den dyrare version. Det är endast för RAW-bilder som programmet roterar bilderna rätt automatiskt (om din kamera stöder detta).

Sammanfattningsvis kan man säga att om man har disciplin att kategorisera sina bilder, erbjuder Digital Image Library enormt bra möjligheter.

Vilken typ av redigering kan man göra?

Programmet tillåter en mängd möjligheter för redigering. Ibland är det dock svårt att avgöra om funktionerna är för proffs eller för hemmapulare. Inställningsmöjligheterna är ofta så stora att det blir svårt. Å andra sidan finns många funktioner för att t ex göra ramar runt bilderna och annat som riktar sig mer mot hemanvändare.

Eftersom jag har en förmåga att alltid få sneda horisonter uppskattar jag funktionen att räta upp bilder väldigt mycket. Allt du behöver göra är att dra ett streck längs en linje du vet ska vara rak. Programmet fixar resten.

Har du någon gång tagit en bild där du i efterhand ser att det är ett störande föremål i bilden? Det kan vara allt från en liten fågel på en annars perfekt himmel till en ful finne på ett annars snyggt porträtt. Detta fixar funktionen ”Smart borttagning” (Smart Erase). Du markerar det du vill ta bort och trycker på ”Fyll i”. Programmet räknar nu ut vad som borde finnas där och fyller i. Funktionen fungerar förvånansvärt bra, men bilden blir aningen suddig på platsen.

Funktioner för att fixa ljusstyrka, konstrast och färger är alla bra och intuitiva. Det samma gäller funktionerna för att beskära och ändra storlek på bilder.

I den dyrare versionen finns stöd för att skapa panoramabilder. Verktyget är det absolut enklaste panoramaverktyget jag har träffat på och resultatet blir mycket bra.

Om du vill bearbeta dina bilder kommer du att hitta många funktioner i Digital Image Editor som hjälper dig att vara kreativ.

En nackdel är att du alltid sparar över dina originalbilder när du redigerar dem. Det tycks endast vara Picasa som löser detta på ett bra sätt.

På vilka sätt kan man exportera bilderna?

Funktionen för att exportera bilderna tog en stund att hitta, men när jag väl förstod att exportera ligger under ”Ändra storlek” gick det enkelt. Du kan välja bildformat och storlek. Slutligen väljer du om du vill skriva över originalbilderna eller om du vill kopiera dem till en ny mapp.

Funktionen för att skriva ut bilder är mycket bra. Du har en mängd olika färdiga mallar att välja på för att placera bilderna på pappret. Många av mallarna för tankarna till skolkorten man tog på mellanstadiet.

Att säkerhetskopiera eller arkivera bilder till CD eller DVD är enkelt. Du kan välja att arkivera ändrade bilder eller alla bilder. Enklare kan det knappast bli.

Självklart kan du också skicka bilder via e-post. Programmet hittar alla installerade e-postprogram. Du är alltså inte låst till Outlook trots att det är Microsofts program. Även webbklienter som Hotmail stöds. Bilderna bifogas och visas inte som bilder i brevet.

Microsoft Photo Story 3 följer med programmet och du kan skapa snygga bildspel med musik och tal som sparas som videofilmer.

Vad kostar programmet?

Programmet finns i två versioner. Den billigare kostar $49,95 och den dyrare $99,95.

Bäst

  • Många möjligheter att kategorisera dina bilder
  • Lätt att söka bilder
  • Etikettpenseln
  • Bra bildspelfunktion
  • Bra redigering

Sämst

  • Dyrt
  • Redigerering kan upplevas komplex

Länkar

http://www.microsoft.com/products/imaging/default.mspx

Testade program

Av: johan

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('johan'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('johan', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2005-08-10

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
manpeace
9/28/05, 1:01 PM
#1

Smart Johan,

Finns det möjligheter att styra behörigheter? Typ vilka bilder en viss användare skall kunna se, skriva ut, redigera etc.

Vore även bra om det fanns funktioner för vyer. Dvs välj vy 1 för tumnaglar, vy 2 för bilder i nnnn x nnnn pixlar osv. Då skulle detta kunna bli ett bildarkiv program åxå

Upp till toppen
Annons: