Annons:
Etikettwindows
Läst 1718 ggr
johan
2005-08-14 00:42

Tema: Bildvisningsprogram

När näst intill varje hushåll äger en digitalkamera blir det allt mer aktuellt att ha ett bra sätt att lagra, visa och behandla sina bilder. Antalet bilder brukar växa fort och vikten av att snabbt kunna hitta bland bilderna växer för varje bild man tar. 

Bland artiklarna hittar du nu ett testar av fem olika program för att organisera dina bilder. Programmen som är testade är ACDSee 7.0, Google Picasa 2, Microsoft Digital Image 2006, Microsoft Office Picture Manager och Windows XP Utforskaren.

>> Länk till artikeln

Organiserar du dina bilder? Hur håller du ordning på dem? Vilka program tycker du är bäst?  

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
stry
2005-08-14 04:24
#1

Jag kör på/i PC/Windows Googles Picasa2. På Mac tycker jag iPhoto, som följe rmed Mac OS X, är mkt smidigt och lättanvänt.

Inget för avancerad redigering kanske, men det viktiga är organiseringen som jag ser det här. Sen får man utföra annat special i annan programvara.

AktieTrader
2005-08-14 16:24
#2

Jag skriver det här med för jag tyckte min kommentar försvann nedanför "kommentera inlägget"-rutan.

En nackdel med (troligtvis) alla de programmen är att nyckelord och sökord som kollas till bilderna sparas i en databas. Skulle programmet, databasen eller hårddisken kracha och man inte har någon backup på det så är hela jobbet med att skriva nyckelord till bilderna borta. Det är inte kul att göra om det på 30000 bilder.

I JPEG-bilder så finns det något som heter EXIF och IPTC-information. EXIF lagrar fakta om hur bilden är tagen (kamera, ISO, tid och annat). IPTC-infon lagrar fakta och nyckelord om bilden. Detta fyller man i själv tex plats, tid, händelse, personer. Ungefär samma saker som man skriver in om bilderna i programmen Johan recenserar, men i de programmen skrivs infon i en databas. Några andra program kan skriva i IPTC-infon och då lagras infon i bildfilen och därmed kan den inte försvinna så länge man har bilden kvar. Givetvis så säkerhetskopierar man bilderna efter man skrivit infon. Visst vore det synd om våra barnbarn hittar bildskivorna och inte vet ven och vad som är på bilderna. Om IPTC-infon är ifylld så är det bara att läsa.

Följande program kan skriva eller exportera till IPTC-infon.

Iview
Imatch
FotoStation
ThumbsPlus

Jag har inte hunnit testa något av dom.

johan
2005-08-14 17:45
#3

AT: Jag håller helt med dig! Självklart vill jag att infon ska finnas med i bildfilen. Detta börjar man störa sig på rätt snabbt när man flyttar bilder mellan datorer.

Några av fälten, t ex beskrivning, kommer dock med i bildfilen.

Testar du några av programmen får du gärna publicera det som artiklar här på sajten.

Mvh // Johan

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

johan
2006-05-27 02:39
#4

Eftersom en diskussion om bildvisningsprogram kom upp i Foto iFokus så aktiverar jag den här tråden igen här.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

AndersE
2006-05-27 22:34
#5

Jag skiljer på behandling och sortering. Jag sorterar bilderna i mappar på ganska traditionellt sätt. Ger mapparna namn med taum + ord och då tycker jag att jag oftast kan hitta vad jag söker.

[slo]
2006-05-29 01:16
#6

Jag kör bara OS X just nu, men tycker iPhoto är guld värt faktiskt! Och det sparar importerade bilder i mappar efter datum, så om du har lite hum om när du tog bilden, så är det bara att gå in den vägen, om du ska göra något med bilden, till exempel redigera i något annat program, maila osv.

Annons:
Upp till toppen
Annons: