Annons:
Etikettvarningar
Läst 32733 ggr
johan
3/13/09, 3:34 PM

Operativsystem genom tiderna

Nyfiken på hur första version av Windows såg ut, eller var Apple och Microsoft lånade sin inspiration från?

I blogginlägget Operating System Interface Design Between 1981-2009 kan du njuta av bilder från operativsystem från början fram till nu.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
AktieTrader
3/13/09, 3:53 PM
#1

Kul titt  i bacspegeln. Det var en hel del av dom som man varit och pillat i. Win 2000 saknade jag i listan.

guraknugen
3/13/09, 9:22 PM
#2

Kul att se sådant som gått en förbi tidigare. Hade exempelvis aldrig sett KDE 1.0 och visste inte att KDE kom före Gnome. Men man lär sig något nytt varje dag, i och för sig. Mitt eget användande har väl ungefär denna ordningsföljd:

Windows 3.11 ? Windows 98 (första utgåvan) ? Windows 2000 Pro (Pirat…) ? Windows XP Pro (Pirat igen…) ? Windows 98 (ville inte längre köra pirat) ? Windows XP Home (i och med köp av ny bärbar, alltså inte pirat denna gången, men det funkade lika dåligt ändå…) ? Gnome 2.18 ? Gnome 2.20 ? Gnome 2.22 ? Gnome 2.24.

Däremellan har det också experimenterats lite med KDE 3.5, 4.0 och 4.1, XFCE 4.0 samt Windows ME en gång i tiden. Lekte också lite med högskolans enda Mac 1986, men det är väl i stort sett den enda erfarenhet jag har av Mac. Funkade bra på sin tid, dock. Övriga Mac-versioner har jag väl mest sett andra pilla med.

Niklas
3/14/09, 2:23 PM
#3

Jaha, och var är operativsystemet till den Pet 2001 vi hade andra halvan av 1970-talet? Glad


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

guraknugen
3/14/09, 3:23 PM
#4

#2: Glömde ju var jag en gång i tiden började: På gymnasiet med skolans ABC80! Använde dock bara den inbyggda BASIC-tolken, aldrig själva operativsystemet (CP/M), som jag har för mig att skolans ABC80 var utrustade med. Läste mig just till att detta tydligen var något som inte var standard på ABC80 från början.

Vill också passa på att nämna att jag aldrig haft så kul vid en dator som jag haft vid något så primitivt som en ABC80, vid vilken man på den tiden satt tills skolan stängde och gjorde enkla spel… pluttar som åker omkring på skärmen roar väl ingen under 40 idag, men ändå…

Oscar
3/14/09, 4:49 PM
#5

Ha ha, gamla Workbench till Amigan var det första jag använde på egen dator, annars satt jag på morsans Mac, måste vart OS 1.x. Galet länge sedan känns det som. Kul att se!

Gnidde
3/14/09, 5:42 PM
#6

GEOS till den åldriga c128:an hemma. På jobbet kom med tiden hela windows systemet till XP sedan pension Nu XP för hela slanten.

Hälsningar Gnidde.

Annons:
guraknugen
3/14/09, 8:14 PM
#7

Glömde ju nämna att jag faktiskt körde BeOS ett litet tag också, men då i stort sett ingen av min dåvarande hårdvara fungerade tröttnade jag så småningom. Men det var läckert i alla fall. Åtminstone för sin tid.

profca
3/15/09, 1:34 PM
#8

vi hade också ABC 80 i skolan jag gjorde text äventyr istället för pluppar :)

guraknugen
3/15/09, 3:43 PM
#9

#8: Det som jag lade mer mest arbete på var ett ”labyrintspel” som man skulle avverka på så kort tid som möjligt. Det fanns bara en väg att gå, men det gällde att svänga i tid, annars förflöt tid i onödan. Räknade egentligen inte tid, utan snarare loop-varv, men kör man på en vägg så blir det ju loopvarv utan att man kommer någonstans, så…

Programmet sparade jag på en kassett och jag gjorde även ett enkelt ritprogram som man gjorde sina banor med. Banorna sparades också på kassett och även lite data som var start och mål är och var de två mellantiderna befinner sig. Detta valde man själv genom att parkera en plupp där man ville ha exempelvis mellantid 1 och tryckte på en siffertangent, exempelvis 1 för start, 2 för mellantid 1 och så vidare. Ingen mus på den tiden…

Det hela var mycket simpelt. När man startade programmet blev man om bedd att spola bandet till den bana man ville använda (som man skapat själv tidigare med hjälp av ritprogrammet). När man tryckte Return startade bandspelaren automatiskt och banan laddades in. Sedan var det bara att mata in deltagarnas namn, max 10 stycken och hur många delomgångar man ville köra. Efter varje omgång visades en lista på den aktuella ställningen och efter varje enskilt lopp kom det upp en konstgjord siffra som angav den tillfälliga placeringen. Siffran, eller talet om man låg på tionde plats, var gjord av de små blupparna så de var ganska fula och kantiga men rätt så stora…

Som sagt ett otroligt simpelt spel, men vi hade ändå kul när vi körde våra tävlingar…

Man kunde också välja hastighet på bluppen som for fram över skärmen. Det var inte märkvärdigare än att man valde hur många varv man skulle gå i en fördröjningsloop inuti den vanliga loopen. Ju högre siffra, desto långsammare. Funderar på om jag inte ändrade detta på slutet så att det var tvärt om, men det spelar ingen större roll.

Själv var jag som bäst när man valde de högsta hastigheterna eftersom jag var rätt kvick i fingrarna och inte så mycket för precision, som krävdes mer om man valt en lägre hastighet.

Som sagt, simpelt men tydligen ganska kul ändå, eftersom jag gärna spelade det spelet men knappt spelar spel alls idag, trots att de är så mycket mer avancerade.

Inkanyezi
3/15/09, 4:13 PM
#10

PS2 (IBM/Microsoft) finns heller inte med i listan. Det var ett gränssnitt som var uppdelat i fyra rutor där man kunde välja vad man skulle göra, och när man avslutade kom man tillbaka till de fyra rutorna. En filhanterare, en programväljare, och sen kommer jag inte ihåg vad mer. Systemet var i övrigt textbaserat och låg på DOS4. Det fanns någon till liknande variant. Man valde med musen och kunde göra valen i programmen med musen. Kontorsprogrammet med ordbehandling, kalkyl och databas var Works 2. Jag tror att det var ett första försök att lämna kommandoraden.

profca
3/15/09, 4:15 PM
#11

#9 Mitt byggde på att man ficklite text om var man var och vad man såg och sedan ett antal alternativ. Mycket if then goto blev det :D

guraknugen
3/15/09, 6:06 PM
#12

#11 Mycket spaghettiprogrammering alltså? Samma här… Jag hade dessutom fått för mig en massa dumheter… bland annat att jag ville ha in så mycket kod som möjligt på varje rad… max tre rader (totalt 120 tecken) var tillåtet normalt, men jag kom på att om man skippade mellanslag så kunde man ha fler tecken eftersom ABC80 själv lade till alla mellanslag som skulle dit, så när mina programrader drog ut över fjärde raden var jag nöjd… ha ha ha

Stackars sate som ska in och ändra i min kod efter det…

Lyckligtvis har jag släppt den principen numera… Men koden såg ju kompakt ut i alla fall… Det gällde bara att tänka på att man inte kunde hoppa till mitten av rader, eftersom man bara kunde hoppa till radnummer.

Och när jag ansåg att koden var klar ändrade jag numreringen till 1, 2, 3, 4 och så vidare istället för vad det nu hade råkat bli efter ett tags programmerande.

Skönt att slippa radnummer nu för tiden i alla fall.

Fast nu pratar vi ju BASIC-tolk här och inte operativsystem… förlåt…

guraknugen
3/15/09, 6:09 PM
#13

#11 igen: Ditt spel verkar på din beskrivning vara en hemmasnickrad MUD. MUD spelade jag en hel del kring 1990 ungefär. Det var kul då, men jag tror inte at jag skulle vilja engagera mig i det idag. Tog mycket tid i anspråk. Det var ju på den tiden Internet inte var tillgängligt för ”vanligt folk”, utan bara universitet, högskolor och lite annat. Gick i Sandviken på den tiden, men högskolan finns inte kvar där idag.

Annons:
profca
3/15/09, 6:49 PM
#14

#13 jo lite mud liknande kan man nug säga. Spelade mycket svenskmud på 90-talet men det har jag  lagt på hyllan nu. Det var iof väldigt skoj och jag träffade min fru genom det :-)

guraknugen
3/15/09, 7:38 PM
#15

#14: Jag gifte mig i två olika muddar: Igor (Göteborg) och Genesis (också Göteborg). Med två olika personer. Alltså gifte mig i själva spelet. Träffade ingen av dem i verkligheten. Fel land om inte annat.

[TrevorS]
9/12/13, 7:29 PM
#16

Va kul att GEOS fanns med, den sitter jag i fortfarande med min c64. 😃

Jalking
9/13/13, 3:28 PM
#17

Jag började med Win3.1

En lite märklig upplevelse var när jag formaterade och började om på en gammal dator av hopplockade delar för länge sen. Jag installerade en betaversion av Windows 2000. Under de ca 2 år som jag använde datorn dagligen hade jag inte en enda blåskärm, inte en enda hängning, inte ett enda problem av någon sort alls. Måste vara något helt unikt när det gäller Windows.

Numera kör jag Windows Vista hemma, som faktiskt fungerar bättre än sitt rykt på min dator. På jobbdatorn har jag Windows 7, och det är nog den Windowsversion jag har tyckt bäst om.

Nu behöver jag ny dator hemma, men jag vägrar att köpa en med Windows 8. Det är ju för fan ett lekprogram för småbarn!

bamse6311
9/13/13, 5:46 PM
#18

Den första gången jag satte mig ner vid en dator var på en kvällskurs för hiskeligt länge sedan och då var det en ABC 800 som kördes med Basic.

Köpte dock ingen dator själv då så nästa gång jag bekantade mig med en dator många år senare så var det Win 3.1

Sedan dess så har det rullat på fram tills idag då jag kör Win7.

Har i och för sig köpt Win8 som jag har på ett USB-minne men beställde det även på skiva så en sådan har jag också.

Har dock inte installerat det, trivs egentligen bra med Win7 som jag tycker är jäkligt bra.

Dock så har jag aldrig lärt mig så väldigt mycket om vare sig datorernas hårdvara eller mjukvaror.

Är en sådan som bra vill trycka på "ON-knappen" och så skall allt vara igång.

Nåväl, min resa har alltså varit från Basic till Win7 som jag använder idag.

Bästa hälsningar,
Bertil

Halvdansken
9/13/13, 7:49 PM
#19

Mina första program kördes på en Univac med hålkort! ca 1980.

Lisa och Next är ju Jobs produkter när han var utkastad från Apple. Kul att NS (NextStep) lever vidare i app-programmeringen fortfarande. (NSObject tex).

Alla system som är mer än 5-10 år är spagetti. Så blir det när det kommer till nya programmerare hela tiden.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

ru4real
9/17/13, 12:36 PM
#20

Tycker det saknas en hel del os där faktiskt. Kan dra min lista lite kort (och delvis helt utan inbördes ordning);
BBC Acorn, ZX80, ZX  Spectrum, Vic 20, Commodore 64, Amiga WB 1.2, 1.3, Alla Microsoft os från Dos 6.0 och framåt (win 3.11 och uppåt), (Win 8/Metro/modern UI). FreeBSD 4.0 och uppåt, Linux Redhat 6, Apple IIe osv.

har säkerligen glömt ngt i den röran av os… :)

Annons:
Halvdansken
9/17/13, 1:27 PM
#21
[colors_]
12/7/16, 3:07 AM
#22

#0: Intressant. Har "följt" Windows sedan 3.1. Vår första dator (då var jag säkert yngre än 8 år) var Amiga 600 med Workbench. Efter ytterligare en Amiga har PC varit min typ av dator, Mac har jag bara sneglat på men aldrig fastnat för.

Haha, Windows XP känns fortfarande nytt och modernt för mig 🤓man börjar väl bli gammal, ha ha.

Skämt åt sido.

Farwuq
4/20/18, 6:27 PM
#23

Minnet är rörigt, men jag tror började med abc80, sedan blev det Vic20. Därefter en Z80 och något som jag tror hette Asmedit, troligen under CPM. Sedan blev det Dos 1.

Nu sitter jag med en Linuxburk med Ubuntu MATE.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

_Fisken
7/31/18, 11:58 AM
#24

På skolan fick jag en ABC80 i händerna. 1980 tror jag det var. Gick 2 år teleteknisk linje. Skrev ett spelprogram på den (Action spel) efter skoltid. Jag minns hur tangenterna klickade skönt. Läraren tappade hakan för vi var på kapitel STARTA DATORN just då. Jag blev stolt över berömmet. En gång gled boken som jag ställt mot väggen bakom dator  och slog in reset-knappen bakpå så allt jag gjort försvann. Ha ha
1982 köpte jag en byggsats- dator (Acorn Atom) med en 8088 i. Den hade väl nåt OS också men det var nog nåt utan namn. Det var ren basic på den datorn. 1k RAM från början. Byggde ut till 11kRAM.  Oj va kul jag hade med den.
Dagens ungdom förstår inte tekniklyftet som skett mellan 80-talet och fram tills nu. Det är enormt.

Farwuq
8/1/18, 8:01 AM
#25

Ja det är enormt.
Jag satt samtidigt med en Z80 processor och skrev assembly program.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

gudilondon
8/1/18, 7:46 PM
#26

På min första PC hade jag Windows 95. Har för mig det var 1998. Sedan blev det nya uppdateringar, nya datorer och nu sitter man med Windows 10 (vilket har medfört diverse svordomar i samband med uppdateringar)

Vad gäller kontakt med datorer så lärde jag mig Basic på en ABC80, minns ej årtalet. Dessa datorer fick jag kontakt med på mina arbetsplatser. Lärde också en del kommandon i MS/DOS, vilka är fullständigt borta ur minnet nu för tiden.

Kommer ihåg att man sparade på disketter, och så småningom diskar, om ifall att datorn skulle krascha. 

Ordbehandling fanns det i speciella datorer där man hade svart text på vit botten och i A4-format. Sedan lärde man sig desk-top-publishing där man kunde göra allt från info-blad, affisher och tidskrifter. Det var kul!

Jag lärde mig även HTML, så pass att jag själv hade kurser i detta.  Kul att bygga hemsidor. Nu finns det ju färdiga "mallar". 

Nog har utvecklingen gått med stormsteg!

Vad gäller skolan så hade man papper och penna att skriva/räkna med. Började skolan 1954.

Zpookey
8/2/18, 10:58 AM
#27

Saknar Windows ME i listan.

Bästa operativsystemet som gjorts….said noone ever.

Annons:
Upp till toppen
Annons: