Microsoft Office

Nästa version av Office (Office 14)

2007-08-16 12:50 #0 av: Kaj

Microsoft har redan börjat jobba med uppföljaren till Office 2007 (arbetsnamn Office 12). Den nya versionen går under arbetsnamnet Office 14 (Office 13 skippar man av vidskepelse) och beräknas komma ut under första halvan av 2009 (ja vi får väl se)

Office 14 (som är arbetsnamnet) kommer att vara mycket mer rollbaserad än tidigare versioner av Office. Dessutom har man lånat många idéer och funktioner från Web 2.0 konceptet.

Enligt rykten kommer många av de funktioner som idag bara finns i SharePoint att ingå i Office 14
Den kommer även att fokusera på att man kan bygga affärsapplikationer med arbetsflöden (workflows) genom att hämta och leverera data till affärssystem och deras databaser.

Microsoft koncentrerar sig på ett antal nyckelområden för Office 14

Individual Impact
Skall se till att personer kan jobba mer effektivt genom att många avancerade funktioner som tidigare krävde specilatillägg och utveckling skall finnas tillgängliga för den vanliga medarbetaren i ett office program.
Bättre möjligheter att hitta information via sökverktyg.
Fler "ribbons" till samtliga Office program.

EnterPrice Content Management
Skall se till att stora organsiationer och företag kan jobba mer effektivt med Office applikationer integrerade i sin affärsverksamhet. Detta skall göras genom att ytterligare förbättra de funktioner som tillkom i Office 2007. Mycket av det arbete som nu måste göras manuellt för att skapa och underhålla content management skall kunna automatiseras.

Communication and collaboration
Skall se till att personer, communities, kunder och partners kan jobba mer integrerat mellan sina olika miljöer och Office applikationer oavsett vilken plattform man har (dator, mobilenhet etc).

Business process and Business integration
Skall se till att rätt information blir tillgänglig till och från ett företags affärssystem och databaser. Planen är bl a att BI processen skall vävas in i Office 14 och inte vara en separat lösning som idag.

Office Business plan
Skall se till att det är enkelt att bygga klient och webbaserade affärsapplikationer direkt i Office 14. Man kommer bl a att integrera "Declarative Programming" och "improved Business Data Catalogue" (BDC) direkt i Office paketet.

Manageability and Security
Skall se till att man enkelt kan deploya lösningar som är gjorda i Office 14 globalt över en organsiation. Lösningar som bygger på SharePoint delen kan man jobba med offline på ett mer avancerat sätt än man kan i dagens SharePoint 2007 och Office 2007.

Första Betan beräknas vara klar till andra halvåret 2008 och en färdig version till första havlåret 2009.
Kostnaden beräknas ligga på ca 930 miljoner dollar vadera för research respektive utveckling (alltså runt 15 miljarder SEK).

Office 14 timeline

Relaterade länkar

Av: Kaj

Datum för publicering

  • 2007-08-16
Anmäl
2007-08-16 13:37 #1 av: JimJ

Microsoft är riktigt snabba. Jag har ju precis lärt mig och börjar känna mig hemma i Office 2007, då ska det redan planeras en ny version? Självklart vill man ju ha det allra nyaste. Men kan dom inte brommsa ned lite, så man hinner lära sig det ena först.

Det är samma sak med ASP och ASP.NET. De kom för fort intill varandra. Nu är frågan om man ska lära sig ASP eller ASP.NET? Ja, man är ju nästan tvingad att behöva lära sig båda två! Så är det med alla Microsofts produkter. Du behöver kunna grunderna i alla program, för att förstå dig på nästa version eftersom det blir en sådan enorm skillnad, men ändå samma sak. Jag förstår inte ens själv hur jag ska förklara grejen, men ni fattar säkert. :-)

Annars gillar jag Microsofts produkter. :-)

Vänliga hälsningar
- Jim Johansson

Anmäl
2007-08-16 13:47 #2 av: Kaj

Det är ingen panik Jim. När Microsoft säger att de skall släppa en ny version till ett vist datum så slå upp din almanacka och lägg på 6-12 mån och skriv "kanske". Då har du ett ung. datum för nästa version. Jag tror inte vi kan räkna med Office 14 förrän tidigast till årskiftet 2009/2010. Det är bara beta 1 som kommer första halvåret 2008.

Anmäl
2007-08-16 14:02 #3 av: Kaj

Dessutim. Microsoft jobbar alltid med att släppa nya versoner varje 2-3 år.

Redan nu jobbar man med uppföljaren till Windows Vista (Windows 7 är arbetsnamnet). Den beräknas komma under 2009. Men mer troligt att den kommer tidigast 2010 tror jag.

Jag har hört flera säga att Windows XP SP3 (som kommer tidigt nästa år) skall innehålla mycket av vad Vista innehåller. Windows Xp kommer Microsoft att supporta till 2012.

Anmäl
2007-08-16 14:12 #4 av: JimJ

Det är ju nästan lika dyrt att vara beroende utav Microsoft som av ciggaretter, när de släpper nya versioner hela tiden. Men båda är dock igentligen värda pengarna, även om jag inte betalar någonting för en Microsoft produkt.. ännu. :-)

Vänliga hälsningar
- Jim Johansson

Anmäl
2007-08-16 14:52 #5 av: Kaj

Själv kör jag Microsofts Action Pack. Då ingår alla program, servrar utvecklingsverktyg mm för 2.890 kr

Med denna har jag möjlighet att installera Vista, Windows XP, Office 2007, SharePoint 2007, SQL server, Windows server, Visual Studio, Visual Web Designer mm.

man får uppdatering 4 ggr pre år med nya versioner och betor.

Anmäl
2007-08-16 15:02 #6 av: JimJ

Tack Kaj, den ska jag beställa i slutet av månaden!

Men då är frågan, villken Vista version får man till och vad är det för skillnad på de olika versionerna? Kanske behöver skapa en egen tråd om just det? :-)

Vänliga hälsningar
- Jim Johansson

Anmäl
2007-08-16 15:04 #7 av: JimJ

Av någon anledning, går det inte att redigera mitt inlägg här ovan. Men jag tänkte tillägga att jag läste lite snabbt nu om ActionPack och såg att det endast såldes till återförsäljare och dylik. Alltså inte till privatpersoner. Då blev det genast några tusen-lappar dyrare igen ju. :-)

Vänliga hälsningar
- Jim Johansson

Anmäl
2007-08-16 15:51 #8 av: Kaj

Jim. Action Pack är inte enbart för återförsäljare. Men det är för Microsofts partners. Man behöver således ett företag av någon form och en referens kund. Den är till för att du som Microsoft kund mot andra kunder skall kunna installera och utvärdera och lära dig jobba med deras olika produkter. Action Pack är till för mindre bolag (typ mig som är ett enmansbolag) som inte har råd att beställa MSDN för 30.000 kr.

Action Pack innehåller oftast 10 licenser per produkt (Servrarna några färre).

De versioner man får är oftast skarpa som kan istalleras direkt utan att du har någon annan version installerat först. För just Vista har de ännu bara släppt uppgraderingsverion för Home Premium och Business. Men jag antar att det kommer en ren installationsversion snart som inte kräver att man har XP att uppgradera från.

Anmäl
2007-08-16 15:54 #9 av: JimJ

Är det inte också så att man måste betala en avgift för att bli partner med Microsoft? I annat fall, kan det ju inte vara svårare än att hitta på någon företagare som ännu inte innehaver den här licensen och då be honom beställa åt mig? :-)

Anmäl
2007-08-21 13:34 #10 av: Kaj

Jim, nej du behöver inte betala någon avgift. Jag betalar endast för Action Pack:et och inget mer. Får då tillgång till mer eller mindre samtliga av deras olika program och versioner.

Viist kan du be någon snäll företagare att beställa. De måste dock ha någon kund som kör någon Microsoft produkt och som kan verifiera att de gjort ett arbete åt dem. Men med bra kontakter antar jag att det skulle gå. Det är dock inte så som Microsoft tänkte sig Action Pack men det är dtt samvete.
Som sagt är Action Pack framtaget för små företag som inte har råd med MSDN. Microsoft insåg att det finns massor av små företag (upp till 10 anställda) som kunde tänkas behöva deras produkter för att utvärdera och bygga lösningar till sina kunder. Action Pack har endast funnits i lite drygt något år.

Anmäl
2007-08-21 14:20 #11 av: JimJ

Det finns även massor icke-företagare som är i behov utav Microsofts applikationer, men som inte har råd. De borde ju tänka lite på oss också. :-)

- Jim

Anmäl
2007-08-21 14:40 #12 av: Kaj

Ja fast egentligen blir det ju då så att alla kommer att köpa action pack (som kostar ung som en Office version) och då få alla fprogram från MS. Detta skulle de inte tjäna pengar på. Därför har de satt upp detta action pack för partners som är små företagare. Strikt är det ju så att Action Pack är till för företag som levererar Microsoft lösningar att lära känna produkterna och bygga lösningar till Microsofts kunder. Det är i första hand inte tänkt att kunder skall använda i sin vanliga verksahmet även om så blir fallet många gånger. Det är därför man även måste kunna ange en referenskund

Anmäl
2007-08-21 14:55 #13 av: johan

Hela poängen med Action Pack - från Microsoft vinkel - är ju att alla utvecklare och utbildningsbolag indirekt säljer in Microsoft-produkter. På det sättet kan Microsoft tjäna stora pengar.

Att ge ut Action Pack till privatpersoner eller vilket företag som helst skulle det ju inte tjäna något alls på.

 

Anmäl
2009-02-15 14:05 #14 av: guraknugen

Så otroligt puckat att skippa versionsnummer 13… Vad är detta? Någon sorts flummig sandlåda? Är man idiot är det väl bättre att försöka dölja det istället för att trumpeta ut det till hela världen?

Själv är jag född den 13:e så för mig är det ju för sent… ha ha ha

Men allvarligt, vilka puckon…!

Anmäl
2009-02-15 18:19 #15 av: Hawknestgrove

OCh jag som knappt fattat vitsen med 2007 ännu. Trivs bäst med 2003. Där den underbart söta valfria assistenten fortfarande är med. Själv har jag en katt. Finns det ingen möjlihet att om man, som nu jag tex, som är så otroligt barnslig, VILL ha en assistent, kan hämta hem den till 2007?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-15 20:32 #16 av: Bogey

Ibland är det så skönt att hänfalla helt åt Open Source.

Operativsystem, Utvecklingspaket, Office paket, Multimedia, Nätverksövervakning, Felsökning och analys m.m. m.m.

0kr  och inga krångliga licensregler att hålla reda på

Visst jag får betala med mitt engagemang men det går liksom av bara farten.

Anmäl
2009-02-16 01:19 #17 av: Zpookey

Jag tycker att det är väldigt konstigt att Microsoft gör bättre Office-sviter till Mac än till PC.

När Office 2003 kom till PC så kom Office 2004 till Mac.
När Office 2007 kom till PC så kom Office 2008 till Mac.

Office 2008 är ruskigt mycket bättre än Office 2007.

Om man nu ska konkurera med sig själv så är det ju dumt att göra Mac-versionerna så mycket bättre än PC-versionerna kan man ju tycka. För om folk går över till Mac så tappar de ju försäljning på Windows.

Anmäl
2009-02-16 09:02 #18 av: johan

Fast hur kan du påstå att Office 2008 till mac är bättre? Menar du rent gränssnittsmässigt då eller? Det saknas ju massor av features och den största av dom är stödet för VBA, vilket gör att man inte kan göra vettiga mallar. Detta är något som våra kunder stör sig på jämt.

Men jag läste någonstans att Microsoft Office finns installerat på 85% av alla Apple-datorer, så frågan är om de konkurrerar med sig själva. Office är ju en riktig kassa-ko för Microsoft.

 

Anmäl
2009-02-16 13:12 #19 av: guraknugen

Det som förvånar mig är att vissa faktiskt betalar för ett ”fullfjädrat” officepaket när de egentligen bara behöver AbiWord eller liknande. Det är ju som att betala för en tankbil med mjölk och sedan bara ta ett glas och hälla ut resten.

Anmäl
2009-02-16 14:02 #20 av: johan

#19: Ja, visst har du rätt. Men också helt fel. Med tanke på vilka anpassningar vi gör till våra kunder så ser jag en annan bild än att folk bara använder fet, spara och ångra.

Men för hemanvändare håller jag till stor del med dig.

 

Anmäl
2009-02-16 18:46 #21 av: guraknugen

Jo, jag skrev ju ”vissa”, inte ”alla” eller ens ”de flesta”. Själv skulle jag inte klara mig med AbiWord och GNumeric (ett enkelt kalkylprogram), men OpenOffice.org gör jobbet bättre åt mig än vad Office 2003 gjorde i alla fall. Har inte provat senare versioner.

Anmäl
2009-02-16 19:18 #22 av: johan

Open Office är faktiskt rätt imponerande för att vara gratis. Jag har inte använt det så mycket själv än, men har förstått att Write och Calc är riktigt bra, men att PowerPoint-varianten inte är alls lika bra som PowerPoint.

 

Anmäl
2009-02-16 21:29 #23 av: Zpookey

#18
Just VBA har jag ingen koll på men arbetsförfarandet i Entourage gällande länkningar av projekt, kontakter, mail, filer, uppföljningar etc är enligt min mening mycket lättare och logiskt än vad det är i Outlook med Business contact manager...som ska kunna göra samma sak.

Jag personligen har inte hittat några funktioner i Office 2007 för PC som jag inte kan göra i Office 2008 för Mac...men å andra sidan så kommer jag antagligen aldrig att använda en bråkdel av alla funktioner som finns i någon av versionerna...en del funktioner känns det som att kanske är två personer i världen som över huvud taget har en aning om vad det är eller har nytta av det. Det är bara programmereraren och möjligtvis hans fru/rumskompis som har en aning. Tungan ute

Men för varje såld officelicens till Mac innebär att de antagligen tappat en operativsystemslicens. Så de får bara sälja ett program istället för två till en kund.

Anmäl
2009-02-16 23:01 #24 av: guraknugen

#22: ”Impress” heter den, presentationsapplikationen i OpenOffice.org.

Personligen är jag helt emot användandet av presentationsprogram över huvud taget. Lika irriterande som de gamla overhead-bilderna som var lite vanligare på min tid… Tar bara uppmärksamheten från själva föredraget, seminariet eller vad det nu är som pågår.

Det finns visst forskningsstöd för att det är så också, men det bryr jag mig inte så mycket om. Själv kan jag inte komma på så värst många tillfällen då ett presentationsprogram skulle vara lämpligt att använda, men å andra sidan har vi alla olika preferenser. Bara min lilla åsikt, eller vad man ska kalla det.

Å andra sidan, ska man göra något, så ska man göra det ordentligt, och det känns inte som att just presentationsprogrammet i OpenOffice.org är gjort särskilt ordentligt, men om det beror på att fokus legat på ordbehandling och kalkyl så tycker åtminstone jag att man prioriterat rätt.

Generellt tycker jag i alla fall att det fyller mina behov mer än väl och att betala för något annat skulle bara kännas dumt och onödigt. Jag har redan det jag vill ha: Bra ODF-stöd, PDF-export (klockrena de gånger jag testat, i motsats till PDF-import-makrot som någon knåpat ihop), enkelt att göra egna cellfunktioner, mallbaserat (även om jag skulle önska lite förbättringar där) på ett flexibelt sätt och så vidare, orkar inte tänka igenom allt just nu.

När jag gjorde ett 30-sidigt dokument för några år sedan upptäckte jag dessutom vissa saker som inte fanns stöd för i Word. Eftersom alla utom jag ville att det skulle finnas en kopia i Word-format tvingades jag konvertera den. Då märkte jag att vissa finesser inte hängde med, så jag försökte återskapa dem i Word (hade Windows och Word på min frus dator på den tiden), men det gick banne mig inte! Efter flera timmars intensiva försök fick jag ge upp, och ändå var det en i mitt tycke enkel grej…

Klart att det förmodligen var möjligt att göra, men i så fall var det ju inte användarvänligt i alla fall…

Nåja, nu ska vi inte starta en debatt här, kanske. Detta var ju bara ett exempel. Det finns säkert exempel på motsatsen också.

Anmäl
2009-02-17 00:33 #25 av: Krycke

#24 så om du skulle ha t.ex ett föredrag och försöka förklara ett informationsflöde utan att visa en bild=presentation så skulle du göra vad?

(detta är ett enkelt informationsflöde)

Åhörarna lär inte fatta ett smack!, jag tror att du är helt ute och cyklar och inte vet vad du pratar om, nästan liktydigt med de som tycker det är bättre att skriva saker utan punkt för det blir ju så mycket snyggare då...

Samt tror jag det skulle vara smått omöjligt att enbart förklara med ord föreläsningar som t.ex ekonomi och data och förvänta sig att folk förstår.

Sen är jag kritisk till din källa om att det skulle vara bättre utan då hjärnan fungerar på så sätt att ju fler sätt du stimulerar den på när du skall lära dig något desto bättre sitter det kvar efteråt. t.ex bild+tal.

Anmäl
2009-02-17 16:12 #26 av: guraknugen

Precis, för innan presentationsprogrammen fanns, var ju som bekant enda alternativet att beskriva allting med ord…

Det finns verkligen ett brett och djupt historiskt ?unnande här på forumet.

Jag kan, utan att tänka efter speciellt länge, komma fram till minst 5 hyfsade alternativ till att använda ett presentationsprogram (eller andra program heller för den delen) och det är jag övertygad om att du också kan. Låt bara bli att spela dum, så går det nog bra.

Anmäl
2009-02-17 17:21 #27 av: johan

Innen presentationsprogram fanns använde man vita/svarta tavloroch ritade och skrev på. Det är ju det man undviker men PowerPoint.

Problemet är ju inte powerpoint som verktyg. Problemet är att lata presentatörer inte använder det på rätt sätt, läser innantill från sin presentation, har för myvket och irrelevant text, etc.

En bild säger mer än tusen ord. På rätt sätt är presentationsprogrammen överlägsna timmar av jidder.

 

Anmäl
2009-02-17 18:18 #28 av: fotokrafs

#24 Jag har varit på fleratalet föreläsningar med otroligt tråkiga "powerpoints". Kan ju inte direkt skylla på presentationsprogrammet, boven är h*n som gjort presentationen. Precis som #27 Johan säger, för mycket text, för många sidor och ibland även för mycket animationer. 

"Less is more"

Jag föredra oftare whiteboard framför PP, men det beror också lite på vad det gäller. 


Gura på PowerPoint-möte?

Anmäl
2009-02-17 19:04 #29 av: guraknugen

#27: Har hittills aldrig sett en powerpointpresentation (eller impresspresentation heller för den delen) som varit på ”rätt sätt” och jag misstänker att jag aldrig kommer att få se någon sådan heller, men visst finns det säkert en, kanske till och med två genom världshistorien, men jag var nog sjuk den dagen.

Annars finns det väl hur mågna sätt som helst att illustrera saker. Man kan till och med dela ut papper i förväg med eventuella illustrationer på, som deltagarna dessutom kan göra egna anteckningar på om så önskas.

I mindre sammanhang, exempelvis en kurs jag var på en gång, hade man en annan variant, som dock förmodligen är helt värdelös i stora sammanhang: En speciell pärm med plastfickor med papper (som visserligen var gjorda i powerpoint, men de hade kunnat göras i ett vanligt ordbehandlingsprogram). Pärmen ställdes upp på bordet så att en sidan var vänd mot åhörarna och den andra sidan mot den som pratade. Ungefär som man kan se ibland i bordtennis, när domaren illustrerar ställningen med lappar som flippas över.

På den sidan som är vänd mot herr pratglad kan man ha stolpar och annat som stöd för själva prateriet, medan åhörarna ser en något snyggare illustration om vad pratnisse babblar om.

Inte så dumt som det låter faktiskt, men funkar bara i små sammanhang, som sagt.

Eller så kan man spela in en film så slipper man prata över huvud taget, men där finns nog än fler fällor att trilla ner i, än i fallet presentationsprogram, men då får ju deltagarna ett gott skratt i alla fall.

Tungan ute

 

Men visst skulle det fungera med ett presentationsprogram (det finns undantag till precis allt här i världen), om den som gjorde presentationen inte var så klåfingrig. Viktigast, som jag ser det, är nog att hålla sig helt borta från allt vad animationer heter. Annars sitter man ju bara och tänker ”attans, det var en barnslig jävel som suttit och fjantat ihop den här skiten…”. Och helst inget ljud heller, av bland annat samma anledning. Men det beror kanske på vad presentationen har för syfte också; jag pratar om de lite mer seriösa syftena här, tror jag.

Anmäl
2009-02-17 21:23 #30 av: johan

Jag förstår inte vad skillnaden är rent pedagogiskt att använda en blädderpärm med utskrivna bilder eller att visa dom på duk med projektor. Varför skulle det ena vara bättre än det andra?

Det är ju fortfarande innehållet på bilderna som avgör om det är ett stöd eller inte.

 

Anmäl
2009-02-17 21:56 #31 av: fotokrafs

#30 Han hade ju "stödorden" på baksidan, så han visste vad han skulle säga Tungan ute

Sen skriver han ju att det skulle fungera med presentationsprogram " om den som gjorde presentationen inte var så klåfingrig".

Anmäl
2009-02-18 19:40 #32 av: Hawknestgrove

Bara jag som vill ha assistenten?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.