Microsoft Office

Hur kommer du jobba i framtiden?

2006-11-20 01:05 #0 av: johan

Kommer webbläsaren ta över rollen för fler och fler program? Kommer du ha ordbehandlaren, excel-bladet, powerpoint-presentationen och e-posten sparad på webben? Häng med på en diskussion om de webbaserade alternativen till Microsoft Office.

Många hävdar ju att Microsoft håller på att tappa sitt övertag med Microsoft Office. En av konkurrenterna som ofta nämns är Google som för ett tag sedan köpte Writely, som blivit Google Docs. Google Docs är en enkel webbaserad ordbehandlare som både kan läsa och skriva Word-dokument, OpenOffice-dokument och spara till PDF.

Google Spreadsheets är Googles variant av Excel. Google Spreadsheets innehåller ett mycket begränsat urval av funktioner och man kan endast ha 100 rader och 20 kolumner. (Microsoft Excel 2007:s motsvarighet är 1 miljon rader och 16384 kolumner)

Personligen anser jag att ens jämföra Microsoft Office med Googles webbaserade alternativ är att jämföra en lådbil med en fullt utrustad Volvo XC90. Det finns dock saker som gör det intressant...

Dels tycker jag det är allt mer lockande att kunna spara sina dokument på nätet och komma åt dom från vilken dator som helst. Man skulle även kunna tänka sig java-baserade varianter som har mer funktioner, t ex ThinkFree.

Personligen tycker jag det ultimata skulle vara att ha ett skrivbordsprogram som låter mig spara dokumenten direkt på nätet. Möjligen är Office Live påväg precis dit.

 

Hur tror du att du kommer att jobba i framtiden? Kommer du komma åt alla dina program via webbläsaren eller kommer du fortsätta ha "riktiga" program där du jobbar?

 

Av: johan

Datum för publicering

  • 2006-11-20
Anmäl
2006-11-20 02:58 #1 av: kari
 

Jag tror att vi i framtiden kommer att ha bara ett program som klarar av allting. Det finns egentligen idag ingen behov av separata program för olika ändamål.

Webläsaren klarar tex redan idag att agera som ordbehandlare. Finns program för att slå till och från den funktionen. Nej, flera olika program är ett kvarleva från forna tider. Allting hänger på marknaden och dess bedömningar om när tiden är mogen för allt i ett program. Tekniken finns redan.

Office live är tecken på att Microsoft vill vara med från början när tåget mot mera avancerade websidor sätter fart. I framtiden måste alla webhotell kunna erbjuda programvara plus rejäla lagringsplatser för filer.

Live spaces som Microsoft  tillhandahåller för privatpersoner är en inkörningsport mot mera Web användande.

Det öppnas en ny stor marknad som Microsoft och några andra stora bolag kommer att dominera genom att kunna tillhandahålla avancerad programvara för sina andvändare.

Vi kommer att se massadöden av traditionella webhotell inom närmaste åren. Detta tack vare att företag typ Microsoft kan börja från en mycket avancerat nivå vilket gör att mindre aktörerna inte har någon chans att hänga med.
 

Anmäl
2006-11-20 16:42 #2 av: Kaj

Jag tror helt klart att det blir webbaseradce versioner av skrivbordsprogrammen. Google är på rätt väg och kommer säkerligen utveckla sina Office program mer mot funktionalitet som typ Office 2007 och OpenOffice.

Microsoft har insett faran och därmed tagit fram sitt Live koncept. Där kommer man kunna köra deras Office program och även andra som webbaserade klienter där man får en area på en central server och lagra själva informationen. Även Office Live kommer att vara reklamfinansierad för de personer som inte vill betala dyra licenspengar. Med gratis versionen får man full funktonalitet men mindre utrymme att spara dokument på, mindre antal klienter i Outlook Live osv. Genom att betala en årlig licenssuma tas reklamen bort och du får mer utrymme, klienter mm.
Än så länge omfattar Office Live endast websida (inkl designer tool), mail, kontakter, kalender men produkterna från Office paketet lär nog komma vad det lider.

Microsofts live koncept kommer att omfatta bla
Office Live
Windows Live
Windows Live Spaces
Messenger Live
Live gadgets
Windows Live Alerts (Rss baserat)
Windows Live Toolbar
OneCare Live (antivirus, brandvägg, backup/restore, performance)
och mer kommer ... läs mer om Windows Live här
läs mer om Office Live här

Anmäl
2006-11-20 21:21 #3 av: Tom

Då är frågan var gränsen går?

Det blir väl egentligen fråga om ett 'skal' som kan husera valfria funktioner. För det finns ingen anledning att alla ska ha alla funktioner i sitt skal. Det skulle ta oändligt mycket minne och vara onödigt.

Är Windows inte redan ett sådant skal? Eller kan det bli? Eller är det något annat skal inom windows som blir skalet?

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-11-21 14:35 #4 av: Kaj

Med Office 2007 blir det lite åt det hållet. Dvs allt laddas inte på en gång som idag då alla funktioner är tillgängliga via menyraderna högst upp oavsett om du behöver dem eller ej.
I Office 2007 blir endast de funktioner som du för tillfället jobbar med tillgängliga. T ex om du jobbar med en tabell så aktiveras och laddas alla funktioner som har med en tabell att göra och kringliggande funktioner såsom textformatering etc. Byter du i ditt dokument och t ex tre rader längre ner har en bild så laddas alla funktioner som har med bilder och göra osv.

Även Windows Vista bygger mycket på detta sätt. Dvs du ser bara det du för tillfället jobbar med och andra saker laddas endast när du behöver dem

Anmäl
2006-11-22 14:50 #5 av: charlie

ThinkFree är just det som du helst av allt ville se Johan, en skrivbordsapplikation som gör att du kan spara till nätet med.

Google har för några månader sedan sagt att de kommer att bygga funktioner för marknadens 3e största webläsar... som förövrigt huserar i ett mycket förnämligt virus resistent OS...

 

---

Anmäl
2006-11-22 15:26 #6 av: johan

#5: Synd bara att ThinkFree ser ut och har ungefär samma funktionalitet som Office 95...

Vilka är marknadens tre största webbläsare menar du? Jag antar att OS:et du syftar på är OSX, så hur kan du så räkna bort IE från listan med marknadens tre största webbläsare?

Jag håller med om att Firefox är den mest spännande webbläsaren just nu, men den är ju långt ifrån den marknadsledande.

 

Anmäl
2006-11-22 16:04 #7 av: charlie

Ja eller snarare tur, jag trivs inte med att programmet hela tiden har massor av hyss för sig i bakgrunden. Jag vill kunna skriva text, inget annat. Jag skulle gissa att vi inte är det enda multinationella företag som insett att Office är en bloatad produkt.

Skrev, 3:e, IE är störst. Och sedan kommer Firefox.... 

---

Anmäl
2006-11-22 16:20 #8 av: johan

#7: Jag håller delvis med dig om att Microsoft policy att allt ska vara bakåtkompatibelt också är det största hot mot sig själva.

Dom skulle nog tjäna en hel del på att skriva om allt från början och göra sig av med sådant som är korkat gjort och som inte används.

Words objektmodell är mer eller mindre hemsk att programmera mot i många fall. HTML DOM Scripting är så otroligt mycket lättare och bättre när det handlar om struktur.

Samtidigt så är det så otroligt många företag som gör egna anpassningar i form av dokumentmallar, strukturerade dokument och excel-applikationer. Detta är ju helt omöjligt i OpenOffice och ThinkFree, så de flesta av våra kunder skulle aldrig någonsin kunna gå över till ThinkFree eller OO om de vill kunna fortsätta jobba som de gör idag.

XML-stödet har fler och fler börjat upptäcka och det möjliggör en hel del riktigt coola och smarta grejer för att undvika manuellt klipp och klista-jobb.

För hemanvändare som bara skriver ren text och har en och annan formatmall tror jag dock OO och ThinkFree är alldeles utmärkta.

När man talar om kostnader för programmet (OpenOffice = gratis, Microsoft Office Standard = ~1200 kr) så är det en korkad jämförelse eftersom det inte är två produkter i samma segment. Man borde snarare jämföra med Microsoft Works Suite som ofta följer med nya datorer gratis eller kostar ~400 kr om man vill köpa det. Works vinner ofta testar över OO, trots att det kostar pengar.

// Johan

 

Anmäl
2006-11-22 17:12 #9 av: charlie

Men företag överger hela tiden Office till förmån för andra office platformar.. eller kanske ännu vanligare för diverse olika Wiki:s.

Nackdelen med Office är just att det arbetar med filer och snarare hindrar från informationsutbytet, man mailar ut ett dokument, verkligheten förändras, dokumentet mailas ut ytterligare en gång...

För mina personliga dokument använder jag Thinkfree eller Google, då vet jag att jag alltid har tillgång till dem. Dessutom så slipper jag alla nya funktioner som kommer i Office hela tiden. 

---

Anmäl
2006-11-22 19:10 #10 av: johan

#9: Det är därför SharePoint finns...

Skillnaden är kanske att jag är FÖR förbättringar, medan du är EMOT förbättringar.. :)

 

Anmäl
2006-11-22 23:21 #11 av: johan

#5: På tal om virusresistenta OS:

En anonym säkerhetsforskare har lagt upp attackkod mot en tidigare okänd säkerhetslucka i Apple Mac OS X vilken gör det möjligt att exekvera skadlig kod på en sårbar dator. Secunia klassar problemet som mycket allvarligt.

>> http://www.idg.se/2.1085/1.82809

Det lär ju inte bli färre sådana här problem när OSX får större marknadsandelar...

Anmäl
2006-11-23 10:39 #12 av: charlie

#11 sårbar dator,

Något som man på Microsoft har förstått så sent som i Vista är att man inte ska behöva köra som Administrator lokalt på sin dator när man surfar. Eftersom ingen kör som root på  OS X så gäller inte det som "säkerhetsforskaren" skirver....

Jag är visst för Förbättringar, jag föredrag t.ex. OS X framför Windows, Microsoft verkar också förtjusta i det eftersom de kopierar.

Jag fördrar andra lösningar än MS Office eftersom det har cemeterat fast sig i tron att nya funktioner är det som hjälper mig när jag ska skriva ett dokument och sedan sprida informationen. Faktum är att fler och fler stora multinationella företag inser att dokumentfiler (om dom så ligger i share point eller inte) inte är framsteg.

 

 

 

---

Anmäl
2007-01-31 15:30 #13 av: Hawknestgrove

det där med Office live verkar intressant. När det kommer på svenska, vill det säga......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.