Internet

RSS – Riktigt Smart Surfande?

2006-10-08 02:45 #0 av: johan

Du har säkert precis som jag många sajter som du besöker regelbundet. Sajter som publicerar precis det du är intresserad av. Visste du att det finns ett sätt att läsa nyheter, se bilder, ladda hem radioprogram från dina favoritsajter helt automatiskt utan att du behöver surfa till dom en och en? RSS är lösningen på problemet!

Egentligen står RSS för Really Simple Syndication eller Rich Site Summary, beroende på vem man frågar. I praktiken är det ett standardiserat sätt att dela med sig av nyheter från en sajt eller en blogg.

För oss surfare innebär det flera fördelar. Du kan läsa nyheter från alla dina favoritsajter utan att faktiskt behöva besöka dem en och en för att se om de uppdaterats sedan du sist var där.

Förmodligen kan du redan använda RSS!

För att läsa RSS-flöden behöver du ett program som förstår RSS. På senare tid har det dykt upp flera olika bra program specialiserade på detta, s.k. RSS-läsare. Nya webbläsare som Firefox, Safari och Internet Explorer 7.0 har också inbyggt stöd för RSS. Microsoft Office Outlook 2007 och Windows Live Mail har också stöd för RSS. Det finns också flera webbaserade RSS-läsare. Detta kan vara praktiskt om du vill läsa dina RSS-flöden från flera olika datorer.

RSS-läsarna sammanställer de senaste nyheterna från de sajter du prenumererar på. Det kan vara allt från nyheter från DN eller SvD, radioprogram från Sveriges Radio till de senaste funderingarna från dina vänners bloggar.

Text, bild, ljud och video

RSS-flöden behöver inte bara innehålla text. Du kan precis lika gärna prenumerera på det senaste avsnittet av ett radioprogram eller podcast. Du kan prenumerera på bilder från dina vänners fotoalbum och automatiskt titta på dessa i ditt eget bildprogram.

Så här kommer du igång

Börja med att välja hur du vill läsa dina nyheter.

På webben:

I webbläsaren

Microsoft Windows

På sajter som använder RSS-flöden hittar du ofta en orange knapp som det står RSS eller XML på. När du klickar på länken för RSS-flödet visas flödet i webbläsaren. Du kan då kopiera adressen från webbläsarens adressfält och använda för att lägga till flödet i din RSS-läsare.

Vissa länkar öppnas automatiskt i din RSS-läsare.

RSS på iFokus

Självklart kan du prenumerera på artiklar och inlägg på dina favoritsajter här på iFokus. Om du använder Firefox eller Internet Explorer 7.0 kommer du se att ikonen RSS-ikon tänds. Klickar du på den kan du snabbt välja att se flödena för inlägg eller artiklar.

 

Anmäl
2006-10-09 23:14 #1 av: Tom

Tack för den artikeln Johan!

Jag har sett "RSS" i många olika sammanhang och förstått att det är någon form av läsare för webbsidor men jag har aldrig tagit mig tid att luska reda på vad det egentligen är. Nu fick jag allt serverat på silverfat utan att behöva leta ett smack. Tack för det!

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-10-10 00:51 #2 av: johan

Även om RSS funnits i massor av år så är det senaste året som dete verkligen exploderat och blivit riktigt bra.

I slutet av 90-talet slogs Microsoft och Netscape om vad som skulle bli standard: RSS eller CDF. Netscape vann denna rond, men gav tidigt upp tekniken och gav den till Radio UserLand.

Nu används RSS verkligen överallt. En spännande utveckling tycker jag är att prenumerera på sökord. T ex ditt namn, företagsnamn eller liknande. Då får du avisering så fort sökningen ger nya träffar. Smart!

 

Anmäl
2006-10-20 01:31 #4 av: Christina

Ja artikeln är väldigt bra. Tipsat flera om den eftersom du förklarar så mycket bättre än vad jag skulle kunna göra. Uppmuntrar också alla mina vänner på trädgård på att besöka Datorn.iFokus ofta. Alla som är här ÄR ju IT-användare och har stor glädje av alla nya tips.

Anmäl
2006-11-11 14:18 #5 av: Diana61

Tack för en bra artikel och bra förklaring av användningen av det. Skrattande

Anmäl
2007-01-17 22:13 #6 av: JimJ

Ä blir ä och det finns inga radbrytningar när jag läsar iFokus RSS feedsen. Går det att fixa på något vis?

Försöker nämligen att inkludera iFokus fullt på mitt skrivbord. Med hjälp av RSS ska man kunna läsa inlägg och svara på dem direkt från skrivbordet utan att behöva öppna en webläsare. :-)

Eftersom det inte finns några radbrytningar, kommer all text i rad över hela skrivbordet. Jag kan därför enbart läsa och visa <TITLE> texten. :-(

Vänliga hälsningar
- Jim Johansson

Anmäl
2007-01-17 22:38 #7 av: JimJ

Det verkar inte som om inläggen syns i ordning? Några syns desutom inte alls.

Här är de 4 senaste inläggen enligt RSS feeden.
"Hur man förstör en RSS-feed"
"behöver hjälp ang. IE 7"
"Verktyg/program för"
"Knappar"

Men här är de 4 senaste inläggen enligt iFokus.
"RSS - Riktigt Smart Surfande"
"Behöver hjälp ang. IE7 7"
"Färga varannan rad i Excel 2003"
"Hur man förstör en RSS-feed"

Vänliga hälsningar
- Jim Johansson

Anmäl
2007-01-17 22:39 #8 av: johan

Det låter som att din RSS-läsare inte fixar HTML tycker jag.

Innehållet i feeden är nämligen exakt det samma som i inlägget eller artikeln.

 

Anmäl
2007-01-17 22:40 #9 av: johan

#7: Det är för att här på sajten så visas dom i den ordning de senaste är kommenterade, men i feeden så visas den i den ordning som de skapades.

Btw. du kan inte svara på ett inlägg via feeden, inte heller läsa kommentarer.

 

 

Anmäl
2007-01-17 23:19 #10 av: JimJ

Ah, då gick det inte att göra som jag ville då. :-(

Min RSS-Läsare har inte stöd för HTML ännu.
Det måste jag försöka fixa. :-)

Men visst kan man svara på inlägg, men jag menade inte att man skulle svara via RSS, bara läsa kommentarerna och svara på dem via en HTML Form som jag lägger klistrad på skrivbordet. :-)

Vänliga hälsningar
- Jim Johansson

Anmäl
2007-01-17 23:21 #11 av: johan

#10: Hur menar du att du skulle lyckas med det?

 

Anmäl
2007-01-17 23:50 #12 av: JimJ

Med hjälp av det underbara och enkla Python. :-)
Har redan lyckats placera ut de senaste iFokus inläggen och artiklarna på skrivbordet.

Nu håller jag på och funderar över hur jag enklast och resurs-snålast ska göra för att läsa och printa ut kommentarerna eftersom datorn är väldigt seg. Men jag tror jag ska använda mig utav PHP till detta och spara dem i en SQL databas. Sen är det bara att lära sig hur jag ska läsa av SQL via
Python så har jag ett väldigt grymt skrivbord. :-)

Vänliga hälsningar
- Jim Johansson

Anmäl
2007-02-07 16:17 #13 av: Anne

Några tips på absolut bästa online-läsaren? Tycker inte om varken Google Reader eller Bloglines sådär värst. Jag använder SharpReader på min dator, väldigt basic, men ju fler datorer vi skaffar, desto smidigare att kunna läsa från olika ställen. Så nu letar jag... :)

Anmäl
2007-02-07 17:07 #14 av: johan

#13: Jag körde också SharpReader förut, men gick över till Outlook 2007. Nu har jag dock gott över till Google Reader just för att jag vill ha samma feeds på alla ställen jag surfar.

Jag gillar Google Reader. Superskönt att bara sitta och bläddra med mellanslagstangenten.

Vad är det du saknas?

 

 

Anmäl
2007-02-07 17:48 #15 av: Anne

Hm, verkar som att Google Reader uppgraderats sen sist jag testade. Jag provat att importera dit så får vi se hur länge det håller. :) Tack för tipset!

Anmäl
2007-02-07 18:53 #16 av: johan

#15: Ah. Ja, första version var rätt usel, men version 2 blev riktigt bra tycker jag.

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.