Microsoft Office

Organiserat kaos med Microsoft Office OneNote

2006-08-12 01:55 #0 av: johan

Oavsett om du sitter i skolbänken, på kundmötet, vid skrivbordet eller förbereder shoppingrundan behöver du få ordning på alla anteckningar, tankar, idéer, tips och adresser. Microsoft Office OneNote 2007 är programmet som organiserar upp mitt kaos.

Att förklara vad man har Microsoft Office OneNote till är både lätt och svårt. Det är lätt att säga att det är en värdig ersättare till anteckningsblocket och blocket med postit-lappar, men det gör inte OneNote riktig rättvisa. OneNote är mycket mer!  

I Microsoft Office OneNote kan du samla nästan allt. Sitter du i skolbänken eller kundmötet skriver du säkert en hel del anteckningar, ritar figurer och kanske gör mindmaps. Pratar du i telefon kluddar du säkert ned något namn, telefonnummer och några stödord. När du är surfar på nätet hittar du förhoppningsvis hela eller delar av sidor som du vill komma ihåg. Som om inte det vore nog kan du spara ljudanteckningar, t ex från ett möte eller en intervju. Du kan lägga in bilder och skärmdumpar. Och det bästa av allt: du kan få bra struktur på alla osammanhängande anteckningar du gör!

Det är verkligen befriande att ha alla anteckningar på ett ställe!

Anteckningsflaggor

Note Flag SummaryEn viktig funktion för att råda bot på kaoset är anteckningsflaggor. Du kan flagga allt som är viktigt. Du kan t ex sätta flaggor för sådant du ska göra, personer du ska komma ihåg att ringa, läxor du ska göra, offerter du ska skriva, musik att köpa eller precis vad du vill.

Det bästa av allt är att du har ett så enkelt sätt att få överblick över allt som du flaggat! I åtgärdsfönster för flaggöversikt har du nämligen en lista med alla flaggor länkade till rätt anteckning.

Uppföljningsflaggorna visas även i Microsoft Office Outlook så att du har en vy för flaggad e-post, Uppgifter och anteckningar från OneNote flaggade för uppföljning.

Anteckningsböcker, flikar och sidor

Precis som du har olika anteckningsböcker för olika ämnen i skolan eller för olika kunder på jobbet så kan du i OneNote ha olika arbetsböcker för olika områden. Själv har jag anteckningsböcker för jobbet, iFokus, privat och för vår bostadsrättsförening.

I varje anteckningsbok har du olika flikar ungefär som i din telefonbok för att snabbt gå till en viss sida. I min jobbanteckningsbok har jag en flik för varje kund jag jobbar med.

Under varje flik har jag också sidor. Sidorna är som ett blad i ett vanligt anteckningsblock.

Skriv var du vill

Till skillnad från ett ordbehandlingsprogram kan du i OneNote skriva och rita precis var du vill på pappret. Bara klicka och skriv! Du kan enkelt flytta runt olika anteckningar. Att göra punktlistor eller numrerade listor är lika enkelt som det är användbart.

Något som jag personligen uppskattar är att man sällan behöver lämna tangentbordet för att göra t ex tabeller, listor, flaggor, med mera. Om jag exempelvis ska göra en tabell så räcker det skriver en rubrik och trycker på Tab-tangenten. Vips har jag en tabell. För varje gång jag tycker tab-tangenten blir det en ny cell och trycker jag på Enter blir det en ny rad.

Imponerande sökning

Självklart kan du söka snabbt i alla dina anteckningar oavsett i vilken anteckningsbok du skrivit. Ännu coolare är dock att OneNote även kan söka efter ord i bilder och ljudanteckningar! Den här funktionen är vansinnigt bra när du haft möte eller varit på föreläsning och använder din digitalkamera eller kameramobil för att ta en bild på whiteboarden. Du lägger in bilden i OneNote och all text från whiteboarden blir sökbar! Du kan även kopiera ut texten från bilden.

Samma funktion är också smart om du t ex skannat in sidor ur en bok eller mottagit fax via datorn.

Anteckna med mobilen

Om du har en Pocket PC- eller Windows SmartPhone-mobil så kan du installera OneNote Mobile. Alla anteckningar du gör i OneNote på PC:n går att läsa på mobilen och du kan även göra enklare anteckningar på mobilen och synkronisera dessa med OneNote på PC:n.

Detta är en funktion som jag börjar använda mer och mer. På tunnelbanan eller bussen kommer man alltid på massa bra idéer som så lätt glöms bort. Istället för att tappa bort dom lägger jag in det i OneNote Mobile och nästa gång jag synkar telefonen så finns anteckningen på datorn också.

Jag kan även lägga in bilder tagna med kameramobilen och spela in ljudanteckningar.

Dela med dig av dina anteckningar

Microsoft Office OneNote har inbyggt stöd för att dela med sig av anteckningar på olika sätt. Det kan vara att du vill ha tillgång till samma anteckningar på flera datorer i samma nätverk eller att du och dina kollegor vill dela anteckningar för ett projekt.

OneNote synkroniserar alla ändringar när programmet är igång så att du alltid har tillgång till anteckningarna oavsett om du har tillgång till nätverket eller ej.

Du och dina kollegor kan jobba med samma anteckningar  samtidigt också. Detta är mycket användbart t ex om ni sitter tillsammans i ett möte eller grupparbete eller kanske om ni sitter på varsin plats i landet och pratar telefon och kan visa varandra tankar och idéer.

Självklart kan du också skicka dina anteckningar som e-post. Anteckningen läggs som text i brevet så att även de utan OneNote kan läsa dom. För de med OneNote installerat skickas anteckningssidan med så de enkelt kan föra in den i sin egen anteckningsbok.

Skärmdumpar, utskrifter och hemsidor

Om du behöver ta skärmdumpar av hela fönster eller bara en del av skärmen kan OneNote hjälp dig med s.k. Clippings. Med clippings kan du markera en del av skärmen som lagras som en bild i OneNote och i Urklipp.

Från Internet Explorer och Outlook finns knappar för att skicka hemsidan, mailet, kontakten med mera direkt till OneNote tillsammans med en länk till originalet.

Du kan dessutom skriva ut till OneNote från vilket program som helst. Fördelen med denna funktion är att du kan söka i texten i utskriften och rita och göra anteckningar på utskriften.

Avslutningsvis...

Tillsammans med Outlook har OneNote blivit de två program som jag i princip alltid har öppna. I Outlook har jag e-post, kontakter och den oumbärliga kalenderna. OneNote används till allt annat för att få ordning och reda bland mötesanteckningar, telefonsamtal, kom ihåg-lappar, brainstormande och funderande.

Inget mer bläddrande igenom flera anteckningsblock för att hitta den där mötesanteckningen. Inget mer rota igenom pappersinsamling för att hitta den där viktiga postit-lappen. Inget mer skriva det där viktiga telefonnumret på ett gammalt kvitto som man kommer tappa bort.

Relaterade länkar

Av: johan

Datum för publicering

  • 2006-08-11
Anmäl
2006-08-28 13:02 #1 av: johan

Läste idag att Office OneNote kommer att ingå i Office-versionen för hemanvändare och studenter. Klokt drag!

Tyvärr kommer Outlook inte med i denna version, men oftast är det ju just mail man som hemanvändare använder och då fungerar Outlook Express eller Windows Live Mail lika bra.

 

Anmäl
2006-08-28 19:48 #2 av: Niklas

Bra artikel! Kommer man att kunna köra Outlook 2003 med den versionen av Office?

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-08-28 23:26 #3 av: johan

#2: Det lär nog gå bra. Det finns en del trevligheter att om du flaggar något för uppföljning i OneNote, så läggs det bland flaggorna även i Outlook, men det fungerar nog inte om du har olika versioner.

Det är väldigt bra i Outlook 2007 att när du flaggar något, oavsett om det är ett mail, en kontakt eller om du gjort en vanlig uppgift eller flaggat något i OneNote så har du allt samlat på ett ställe i Outlook.

 

Anmäl
2007-02-04 19:57 #4 av: chantek

Jag gillar OneNote, använder det nu när jag pluggar. Har rekommenderat programmet till fler av mina vänner

Anmäl
2007-02-04 20:32 #5 av: bildochfoto
Annars är faktiskt Google Notebook klart smidig även om den inte kan göra allt som OneNote kan...sedan kanske Zoho Notebook blir ännu ett steg..
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.