Microsoft Office

Nyheter i Office 2007

2006-05-28 22:23 #0 av: johan

Äntligen stod Bill i predikstolen. Äntligen sprids ryktet om att nya Office 2007 beta 2 släpps för allmänheten och går att ladda ned. Det är fyra år sedan förra Office-versionen och nu ska det bli spännande att se vad Microsoft hittat på för att göra oss mer produktiva.

Ut med menyer och verktygsfält. Enter The Ribbon!

De gamla menyerna och verktygsfälten som alltid funnits i alla Windows-program är borta. Istället används flikar och något som Microsoft kallar The Ribbon, fritt översatt ungefär "Remsa". I remsan är alla kommandon samlade.

 

Menyer och verktygsfält är ersatta av The Ribbon
Menyer och verktygsfält är ersatta av The Ribbon

Kommandon är indelade i olika flikar, som Home, Insert, Page Layout, med mera. Under varje flik är kommandon samlade för vad du just nu ska jobba med. Vad du än vill infoga i dokumentet, så hittar du det under fliken Insert.

Vid en första anblick kommer du säkert att tycka det känns förvirrat och det är svårt att hitta, men det visar sig ganska snabbt att det inte är så dumt ändå. Tur, får man säga, för det går inte att växla tillbaka till det klassiska läget med menyer och verktygsfält.

Alla gamla kortkommandon fungerar precis som förut, så det behöver man inte lära sig på nytt.

Live Preview

Det mesta man gör i Office 2007 ger resultat direkt. Sitter du t ex och skriver i Word och tänker piffa till dokumentet med ett annan teckensnitt eller färg på texten så får du är förhandsgranskning bara du håller musen över ett teckensnitt eller formatmall. Du ser direkt resultatet i dokumentet och kan avgöra hur valet kommer att bli.

Förhandsgranskning av inställningar sker i realtidLive Preview
Förhandsgranskning av inställningar sker i realtid

Denna funktion återkommer i det mesta, t ex om du ska byta diagramtyp i Excel så ser du direkt hur ditt diagram kommer att bli. Vill du byta formgivningsmall i PowerPoint finns samma funktion där.

Gallerier

För att göra utseendeinställningar i dina dokument används till stor del gallerier. De ger dig en visuell bild av vad varje inställningar gör. Live Preview är även här en ovärderlig funktion eftersom du omedelbart ser hur ändringen skulle påverkar ditt dokument. Gallerierna används för det mesta, som t ex formatmallar, bildeffekter, kantlinjer, tabellinställningar och mycket mer.

Snygga dokument snabbt

Olika teman används för att snabbt kunna ändra utseende på dokument, Excel-blad eller presentationer. I temat ingår inställningar för färger, teckensnitt, storlekar, marginaler och mycket mer. Genom att byta tema kan du ändra utseende på hela dokumentet med ett klick istället för att behöva göra massor av manuellt arbete.

Jag tycker personligen att detta är första gången som något företag lyckats göra mallar och teman som man vill använda. Dessa är, i mitt tycke, verkligen snygga. De nya teckensnitten Calibri och Cambria är jättesnygga och lättlästa på skärm.

För företag som använder mallar kommer detta vara ett bra tillägg till de befintliga mallarna. Dessa teman delas också mellan de olika Office-programmen så det är lätt att få ett enhetligt utseende på allt man gör.

Självklart är det Live Preview även när du funderar på vilket tema du ska använda och självklart kan du göra helt egna teman också.

Nya filformat

Alla Office-programmen har fått nya filformat. De nya formaten baseras på XML. Att filformaten är i XML är jättebra, därför att det gör det enkelt för alla som vill att läsa och skapa Office-dokument i andra program än Microsoft Office. Formatet ägs numer av ECMA, som är en organisation för att standardisering.

De nya filerna får ändelserna docx, xlsx, pptx och så vidare. Till äldre versioner av Office kan man ladda ner tillägg så att det går att både läsa och skriva de nya formaten. Det går också bra att spara i de gamla filformaten om man vill. De nya formaten gör att filstorleken också är mindre än med den binära motsvarigheten.

Nytt är också att det går att spara alla Office-filer som PDF, utan att behöva har Acrobat eller annan programvara för detta.

Förenklat

Även om det inte finns tusentals nya funktioner i Office 2007 har många gamla funktioner blivit väldigt mycket enklare att använda, lättare att komma åt och lättare att förstå.

Faktum är att över 60% av alla funktionsönskemål som folk skickar till Microsoft redan finns i programmen, men det har varit för svårt att hitta funktionerna. Detta ska de nya gränssnittet råda bot på.

Detta märks väldigt väl i Excel där den förbättrade tabellfunktioner gör det löjligt enkelt att sortera och filtrera tabeller och listor. Du har snabbval för att kunna ta bort dubbletter ur listor, du kan sortera efter färger, filtrera efter relativa datum, t ex förra veckan eller senaste månaden.  Det mesta av detta har gått förut också, men det har varit bökigt och inte alls lika lättillgängligt som nu. I Excel är nya AutoFilter-funktionen en solklar favorit!

Den nya AutoFilter-funktionen är mycket lättanvänd och smart!
Den nya AutoFilter-funktionen är mycket lättanvänd och smart!

Slutligen

Microsoft säger själva att det här är den största uppgraderingen av Office sedan skiftet mellan Office 6.0 och Office 97. Rent funktionsmässigt kanske det är att överdriva, men sett till helheten så är jag beredd att hålla med.

Tittar man tillbaka på skillnaderna mellan Office 2000, Office XP och Office 2003 så har det inte hänt speciellt mycket. Mellan Office XP och Office 2003 hände det knappt någonting alls. Men en uppgradering till Office 2007 kommer inte gå någon obemärkt förbi.

En gissning är att många kommer bli frustrerade och irriterade till en början, men snabbt lära sig uppskatta det nya gränssnittet och de nya förenklade funktionerna.

Relaterade länkar

Av: johan

Datum för publicering

  • 2006-05-28
Anmäl
2006-05-28 22:26 #1 av: johan

Artiklar om de enskilda programmen är på väg och kommer finnas tillgängliga inom kort.

Anmäl
2006-05-29 10:34 #2 av: Faxlin

Vad bra skrivet johan. Alltid lika roligt att läsa det du skriver. Ser själv numera fram emot att testa detta program.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-05-29 18:09 #3 av: Kaj

De största skillnaderna mellan Office XP och Office 2003 var integrationen med Sharepoint.
Även i denna version av Office görs integration till Sharepoint och delade arbetsytor ännu mer stark.
Dessutom det självklara med att lagra dokumenten i det nya XML formatet.
Men mest är förändringen det nya sättet att arbeta med de olika funktionerna.

Anmäl
2006-08-22 13:09 #4 av: Hawknestgrove

En dum fråga från en datordummie, jag har Office 2003, student och lärarutgåva, kan jag bara tanka ner den nya, eller måste jag köpa en helt ny?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2006-08-22 14:50 #5 av: johan

Betaversionen får du ladda ned helt gratis, men den slutgiltiga versionen kommer du behöva köpa. Det kommer säkerligen finnas en uppgraderingslicens så att du inte behöver betala fullpris igen.

 

Anmäl
2006-08-23 14:50 #6 av: Hawknestgrove

Var hittar jag den?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2006-08-23 16:17 #7 av: johan

Titta på www.micrsoft.se så kan du inte missa det. Annars är direktlänken här:

http://www.microsoft.com/office/preview/beta/download/en/default.mspx

 

Anmäl
2006-09-07 22:02 #8 av: Mymlan

Kannjag som har WIN ME ha detta?

Döm Inte Människor Genom deras utseende. För du kan Inte se deras insida.

I am who I am, so like it or kiss my, yeah you know exactly what to kiss.

Smile to the world, than the world smiles to you

 

Anmäl
2006-09-07 22:21 #9 av: johan

#8: Nej. Du måste ha Windows XP SP2.

 

Anmäl
2006-09-07 22:42 #10 av: Mymlan

Då får det vara för min del. XP vill jag ej ha.

Döm Inte Människor Genom deras utseende. För du kan Inte se deras insida.

I am who I am, so like it or kiss my, yeah you know exactly what to kiss.

Smile to the world, than the world smiles to you

 

Anmäl
2006-09-08 12:38 #11 av: HenrikL

Hej Johan

Har själv testat Beta-funktionerna i över en månad, och jag måste säga att jag är "grymt" imponerad. För att vara Beta-version så är allting förvånansvärt stabilt (även om det käkar minne som aldrig förr..) Genererar många rapporter i Excel och fått många sköna kommentarer från kollegorna att de har minsann *aldrig* sett så snygga grafer.

Vad svarar man på det?

"I know!" Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.