Annons:
Etikettlaptop-dator
Läst 4286 ggr
johan
4/13/06, 12:09 PM

Test igen

sdkjhdkgdfg

DVD

Står för Digital Video Disc eller Digital Versatile Disc. Detta är egentligen inte ett filformat i sig utan en benämning på den disk som filmen lagras i. Diskens kapacitet är normalt 4.7 Gigabyte men kan vara det dubbla om skivan är dubbelsidig. Genom detta kan man lagra filmer med hög kvalité i s.k. MPEG2 format på en DVD skiva. Filerna kommer att lagras i en struktur som är standard med beskrivande filer för filmen, kapitlen och extra material (s.k IFO-filer) samt själva filmen i ett antal VOB filer om 1 Giga Byte styck.

Det finns några olika standarder för DVD skivor och det är viktigt att man har en DVD brännare eller en DVD spelare som klarar av att hantera de olika formaten. Därför skall man alltid kolla upp detta innan man köper DVD skivor eller en DVD spelare.

DVD-R och DVD-RW.
DVD+R och DVD+RW

DVD-DL

R skivorna klarar av att lagra en film en gång. Sedan går det inte längre att återanvända skivan. RW-skivorna är en rewriteable skiva som du kan återskriva flera gånger. DL skivan är en Dual Layer som gör att du kan bränna i två lager vilket dubblar kapaciteten på skivan (alltså 2x 4,7 Gigabyte).

För att kunna bränna eller titta på filmer lagrade på en DVD skiva krävs att brännarprogrammet, din DVD brännare och din DVD spelare du har kan hantera respektive format. Om du t ex köper en DVD-RW skiva och du har en DVD-brännare som bara klarar DVD+RW kommer detta inte att fungera. Du måste då köpa en DVD+RW skiva.
Filmer som du köper eller skapar på en DVD skiva kommer att lagras i en s.k regionkod. Olika delar av världen har olika regionkoder. Så t ex har USA regionkod 1, Västeuropa har regionkod 2, Sydostasien regionkod 3 osv. För att kunna spela upp filmen krävs att din DVD spelare klarar av att hantera just den aktuella regionkoden alternativt är inställd på att hantera alla regionkoder (regionkodsfri).
Varför man skapat regionkoder är för att en film oftast släpps i USA mycket tidigare än i t ex Europa. Det innebär att den först går upp på bio för att sedan släppas på DVD. För att filmbolagen inte skall förlora pengar var man tvungen att skapa regionkoderna. Om filmen går upp i Europa ungefär samtidigt som den släpps på DVD i USA skulle annars Européerna kunna köpa DVD skivan från USA och filmbolagen skulle förlora biointäkterna i Europa.

VCD

Står för Video Compact Disc. Detta är ett format som gör att du kan konvertera din DVD film till en kvalitet som motsvarar en vanlig VHS. Storleken på filmen göra att den kommer att få plats på en vanlig CD skiva. Kvalitén är något sämre än filmer kodade med DivX och Xvid i avi format.

SVCD

Står för Super Video Compact disc. Detta är en vidareutveckling av VCD formatet som ger mycket bra kvalité. Storleken på filmen kommer att variera beroende på hur starkt du vill komprimera filmen men ett riktmärke är att du får plats med ca 30-40 minuter film på en vanlig CD skiva. Kvalitén är jämförbar med filmer kodade med DivX och Xvid i avi format. Skillnaden är dock att man i SVCD även kan ha kapitelindelning och DVD menyer vilket man inte kan med Xvid och Divx filmer. Men samtidigt får dessa filmer plats på en CD skiva där en SVCD kommer att kräva 2-4 CD skivor.

AVI

Står för Audio Video Interleaved och är ett format som Microsoft tagit fram som blivit mer eller mindre praxis för komprimerad data och bild. I filformatet AVI innehåller filmerna både ljud och bild. Filmen kan vara i o-komprimerat läge men är oftast komprimerad för att komma ner i storlek. För att komprimera filmen krävs en codec (se nedan) som tar hand om att filtrera bort delar som inte behövs. Om en film komprimeras med en bra codec kan filmen komma ner från 4-8 Gigabyte till ca 700 Megabyte och kan då rymmas på en vanlig CD skiva utan allt för stor förlust av kvalitén. Det är alltså inte själva formatet AVI som står för hur stor filmen blir utan det har med komprimeringen att göra (se mer om detta nedan).
avi är den filändelse som används för AVI filer.

Codecs

Med hjälp av en codec (decoder-encoder) kan man komprimera en film till en mycket mindre storlek. Naturligtvis innebär det en förlust av data vilket borde innebära en förlust av kvalité. Framför allt som de flesta codecs som finns klarar av att komprimera en 8 Gigabyte film till ca 700 Megabyte. Vad codecen gör är att den försöker ta bort sådan information som man ändå inte kan se på en vanlig TV eller dator. Detta har med upplösningen på t ex TVn att göra. Om du har en TV som klarar 640x480 pixlar kommer du aldrig att kunna ser mer information än så. En DVD film har oftast mycket högre upplösning (runt 1366x768 och högre). Det innebär att man kan filtrera bort mycket av den information som finns i filmen utan att det blir någon större förlust för dig som skall titta på filmen i din TV (via din DVD spelare). Om du däremot har en ny platt TV med en upplösning på 1366x768, ja då skulle du kunna få bättre upplösning genom att inte komprimera filmen och alltså få mycket bättre detaljrikedom och skärpa. Att komprimera filmen till ca 700 Megabyte motsvarar lite bättre kvalitet än vad det gamla Video formatet VHS klarar av att ge dig så för många är detta ett bra alternativ.

De vanligaste codecs som används för filmer är:

DivX - den skapades av DivXnetworks och var från början gratis. Numer är den dock en codec som du måste betala för. DivX använder sig av MPEG-4 teknik (till skillnad från en DVD som använder sig av MPEG-2 teknik). Idag klarar många DVD spelare att spela upp DivX-filer vilket gör att du kan lagra så många som 4-5 stycken DivX kodade filer på en DVD skiva och titta på dem i din DVD spelare.

XVID - är en variant av DivX som utvecklades som en öppen källkod när DivX böjade ta betalt för sin codec. XVID är idag en mycket populär codec då den är gratis och många DVD spelare klarar även av detta format. Även här kan du således komprimera din DVD film till en storlek runt 700 Megabyte utan större förlust av kvalité.

MPEG

Detta är en standard som är framtagen av filmindustrin. MPEG står för Moving Picture Expert Group. En MPEG film är uppdelad i tre delar, ljud, bild och en beskrivande del som talar om hur filmen är komprimerad och hur den kan packas upp utan förlust av kvalité. Det finns flera standarder inom MPEG för olika ändamål. Dessa är:

MPEG-1 - Ljud och video med lite sämre kvalitet. Är mest tänkt för interaktiv utbildning och sådant material som inte behöver ha absolut bästa kvalitet och upplösning

MPEG-2 - Ljud och video för vanlig TV. De flesta DVD filmer är idag i MPEG-2 format och ger en mycket bra upplösning och kvalitet.

MPEG-3 - Denna kommer att utgå och ersättas av MPEG-4.

MPEG-4 - Detta är den standard som kommer att användas för komprimerade filmer för bl a HDTV. Därav förstår vi att MPEG-4 kommer att kunna ha en mycket hög kvalité utan förlust. Det finns numer möjlighet att koda MPEG-4 standarden med Xvid och DivX. Även Nero har kommit långt och ger dig möjliget att koda dina filmer i MPEG-4 formatet med mycket bra kvalité.

Program

Det finns många program för att komprimera en film till olika format. Några av dessa är Nero Digital, AVS Video converter, Easy media creator mm. Alla dessa program är s.k betalversioner som innehåller mycket sofistikerade inställningar och möjligheter för att skapa just den film och i det format och kvalitet du vill ha. Men det finns även en hel del bra gratis program som man kan söka efter på nätet.

Av: kaj

Datum för publicering

  • 2006-03-28

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Annons:
Upp till toppen
Annons: