Microsoft Office

Så här använder du OM-formeln

2005-07-15 20:48 #0 av: johan

Lär dig att göra smartare kalkyler med hjälp av formeln OM (IF). Med OM-formeln kan du låta din kalkyl beräknas olika beroende på om vissa villkor uppfylls.

Excel-ikonFunktionen OM (IF) används när du vill kontrollera om något har uppfyllts och sedan kunna generera olika svar i en cell baserat på hur något har fallit ut.
Med hjälp av följande exempel kan du kontrollera om du har överskridit budgeten en viss månad och generera ett meddelande:

OM(B2>C2;"Över budget";"Under budget")
Om B2 är resultatet och detta når över budgeten (C2) ges meddelandet ”Över budget” annars ges meddelandet ”Under budget". Formeln OM ser ut så här:

=OM(VILLKOR; SANT; FALSKT)
Först anger du vad som skall vara uppfyllt – villkoret. Blir villkoret uppfyllt blir resultatet det som står i SANT om villkoret inte uppfylls blir resultatet falskt.

Funktionen OM - Beräkna rabatter
Antag att vi har en beställningslista där det totala priset ligger till grund för om kunden ska få rabatt eller ej. Detta är ett ypperligt tillfälle att använda OM-funktionen. Istället för att manuellt fylla i när rabatt skall ges låter vi Excel göra jobbet.
I vårt exempel får alla som beställer över 3000 kr en rabatt på 10%. Kommer man ej upp i den summan får man ingen rabatt. OM-funktionen kan då se ut så här:

=OM(D3>3000;10%;0%)

I cell D3 har vi det totala priset. Om det överstiger 3000 kr, dvs om D3>3000 får kunden 10% rabatt. Om inte, utgår ingen rabatt, dvs 0%.

OM-funktionen kan ha många användningsområden. Värde_om_sant och värde_om_falskt kan förutom procentsatser vara cellreferenser, namn text eller tal. Om du vill att Excel ska returnera ett värde som består av text måste du ange texten inom citationstecken i OM-funktionen.

Markera cellen som ska innehålla formeln. Klicka på symbolen för funktionsguiden och välj sedan önskad funktion (OM-funktionen hittar du under kategorin logisk).

I de tomma rutorna fyller du i dina argument och om du gör fel kommer Excel att meddela detta i det grå fältet bredvid rutorna. Klicka på Avsluta och funktionen med argument infogas i cellen.

Svårighetsgrad

Svårighetsgrad: Medel

Av: johan

Datum för publicering

  • 2005-07-15

Anmäl
2005-07-17 02:41 #1 av: Pulcinella2

Det här är en jättebra artikel. Och ur ett filosofiskt plan älskar jag meningar som "OM-funktionen kan ha många användningsområden"... Om inte om hade varit... :) Nu är jag nyfiken på att se var denna kommentar hamnar. Hamnar den i din in-korg, eller...?... Kanske vore det bra med en liten finstilt text där såna saker står, t.ex."Din kommentar kommer att skickas till skribenten" Eller "Din kommentar kommer att publiceras under artikeln". Typ.

Bara en tanke.

Anmäl
2005-07-17 02:42 #2 av: Pulcinella2

Men om jag vill kommentera ytterligare en gång då?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.