Microsoft Office

Allt om Outlook 2007

2006-05-29 00:09 #0 av: johan

Utan Outlook skulle förmodligen många liv helt stanna. Mitt är ett av dom. Kalendern är det trygga punkten som ger struktur i vardagen. Mejlen, den älskade och hatade, tar upp en allt större plats i våra jobb och fritid. Att göra-listorna blir bara längre och längre. Lyckas Outlook 2007 ge oss bättre överblick över vår vardag än tidigare?

Överblick och smarta funktioner

I Outlooks huvudfönster finns menyer och verktygsfält kvar som tidigare.  Däremot när du skriver mejl, bokar kalender och jobbar med uppgifter och kontakter så används den nya remsan (The Ribbon) precis som i Word, Excel och PowerPoint.

Outlooks huvudfönster

Outlooks TodobarFör att få bättre överblick över din kalender och uppgifter har Outlook fått ett Att göra-fält. I denna visas en månadskalender där dina bokade dagar markeras med fet stil. Din tre nästkommande möten visas lite större. Slutligen visas en sammanfattning av alla dina Uppgifter.

Både Att göra-fältet och mapplistan kan minimeras och läggas i kanten av fönstret. För mapplistan visas då snabbval för dina favoritmappar. Mappens namn och antal olästa mejl som en knapp. Du har snabb åtkomst till dom andra mapparna genom att klicka ut mapplistan och när du valt en mapp stängs mapplistan automatiskt.

I förhandsgranskningen av e-post kan du också förhandsgranska bifogade filer. En bifogad bild eller Word-dokument kan alltså visas direkt i förhandsgranskningsfönstret utan att behöva öppna nya program.

Alla uppgifter på ett ställe

En välkomnad nyhet är att Uppgifterna nu samlar alla Uppgifter, e-post som flaggats för uppföljning, uppgifter i OneNote som är flaggade för uppföljning samt alla uppgifter du har i SharePoint.

Alla uppgifter och mejl  kan flaggas för uppföljning och det är enkelt att ställa in när de ska följas upp, t ex Idag, I morgon, Denna vecka, Nästa vecka, etc. Outlook grupperar själv in allt i prioriteringsordning så du får överblick.

Uppgifter med ett slutförande-datum satt visas även i botten av kalender så att man får en överblick över alla åtaganden dag för dag.

Ordning och reda med färger och kategorier

Mejl, kontakter, kalenderbokningar och uppgifter kan alla kategoriseras mycket enklare än tidigare. Du kategoriserar med hjälp av färger, vilket ger en skön snabböversikt. Vad de olika färgerna står för bestämmer du helt själv.

Kategorierna används sedan när du visar mejl, uppgifter eller din kalender. I min kontaktlista har jag exempelvis kategoriserat mina kontakter efter vänner, familj, företag och kunder. I kalendern färgläggs bokningarna efter kategorin, vilket ger mig snabb överblick över vad jag ska göra, om jag ska hålla utbildning, programmera eller förbereda för något uppdrag.

Supersnabb sökning

Om du någon gång sökt efter e-post i Outlook vet du att det varit plågsamt långsamt. Nu har man helt gjort om sökningfunktionen. Allt är indexerat, vilket gör sökningen blixtsnabb. Direkt när jag börjar skriva rasslar det till och e-posten som matchar min sökning visas.  Ju mer jag skriver, desto mer begränsas antalet sökträffar.

I sökresultatet och e-posten markeras de ord du sökt på så du lätt kan se var de sökta orden fanns i mejlet.

Delade kalendrar med bättre överblick

I Outlook 2003 kom funktionen att kunna visa flera kalendrar sida vid sida. Det var ett stort steg framåt för att se vad kollegorna gjorde och när man kan boka in ett möte med dom. Nu har man tagit detta ytterligare ett steg och gjort det möjligt att lägga kalendrar ovanpå varandra. Det blir väldigt enkelt att se när det finns luckor för möten!

Att lägga kalendrar ovanpå varandra är även suveränt om du har flera egna kalendrar, t ex en jobbkalender, en kalender för familjen och en kalender för fotbollslaget.  Lägg dom ovanpå varandra så ser du precis alla dina åtaganden och när du är ledig.

Outlooks överliggande kalendrar

Internetkalendrar

Outlook kan även visa internetkalendrar i det standardiserade formatet iCal. Outlook hämtar automatiskt hem alla uppdateringar för internetkalendrar, men du kan inte göra några egna bokningar i dom från Outlook.

Detta gör att du kan ha en kalender för familjen på Google Calendar där familjemedlemmarna kan skapa möten. Denna kan du sedan se i Outlook som vilken kalender som helst. Självklart kan du också lägga den här kalender sida vid sida eller överlappande med en annan kalender. Det finns många hemsidor med publicerade kalendrar, t ex fotbollslagets alla matchar, TV-tablå med mera.

Inbyggt RSS-läsare

Outlook 2007 har begåvats med stöd för att läsa RSS-feeds. Du kan nu prenumerera på information från alla dina favoritsajter och läsa i Outlook. Denna funktion finns också i Internet Explorer 7.0 och det du bokmärker som aktiva bokmärken i IE7 kommer även kunna läsas i Outlook.

En stor fördel med att ha RSS-läsare i Outlook är att du kan flagga och kategorisera RSS-inlägg på samma sätt som du kan med e-post.

En annan fördel är att om du har Outlook öppet på jobbet så laddas RSS-inlägg automatiskt ned och läggs i Exchange. Det gör att du kan läsa alla RSS-inlägg i Outlook Web Access som man kommer åt från vilken dator som helst var som helst. Du kan även synkronisera detta till telefonen och läsa det på bussen hem.

En klar nackdel tycker jag är att alla RSS-inlägg ses som vanlig e-post och det gör att det ser ut som man har massor oläst e-post.

Bättre SharePoint-stöd

Outlook 2007 kan nu både läsa och skriva kalendrar, uppgifter och kontakter hämtade från SharePoint. Återigen gör detta det enklare att gå en överblick över alla sina uppgifter och arbetsgruppen gemensamma kalendrar och kontakter.

Ett stort plus jämfört med Outlook 2003 är just att det synkroniseras åt båda hållen, så oavsett om ändringar görs i Outlook 2007 eller i SharePoint lagras och visas de på båda ställena. Det gör också att du kan se SharePoint-data i offline-läge.

Slutligen

Precis som i de andra Office-programmen finns det inte så vansinnigt mycket nya funktioner i Outlook 2007, men de som finns har förfinats och blivit mycket bättre.

Redan nu känns det svårt att gå tillbaka och börja använda Outlook 2003. Det går snabbt att vänja sig vid lyx.

Relaterade länkar

Av: johan

Datum för publicering

  • 2006-05-28
Anmäl
2006-05-29 02:10 #1 av: Tom

Tack för atrikeln! Nu fick du vågen att tippa över och jag installerar 2007 imorgon, tack!

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-06-14 01:43 #2 av: Tom

Nu har jag kört 2007 i två veckor och det fungerar utmärkt. Det enda jag tycker är dåligt är deras sökfunktion som äter hejdlöst mycket internminne. Runt 80 meg brukar det gå åt oavsett om Outlook är igång eller inte och det är helt oacceptabelt för en funktion som jag använder extremt lite.

Att starta Outlook tar en evighet med sökfunktionen aktiverad.

Som tur var hittade jag ett sätt att stänga av searchindexer.exe som är boven i dramat. Då startar Outlook upp på nolltid.

Så här gör man:

Win + R

Skriv "services.msc" och klicka på OK

Leta efter "Windows Search Service" och dubbelklicka på det.

Stoppa den om den är igång och välj "Inaktiverad" som startmetod.

Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-06-14 11:06 #3 av: johan

Använder inte Outlook 2007 Windows Desktop Search 3.0 som sökmotor?

För mig kan Outlook krasha rent slumpartat ibland, men återställer alltid det jag höll på med. Inget jättestort problem, men alltid irriterande när saker krashar helt omotiverat.

 

Anmäl
2006-06-14 17:05 #4 av: Tom

Inte en aning men det går i alla fall väldigt mycket snabbare att öppna Outlook när det är avstängt.

Jag har inte ens någon "Desktop Search 3.0" i min tasklist så det borde inte vara det som används?

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-08-14 12:46 #5 av: Christina

Johan - vet du hur många företag och myndigheter som börjat gå över till Outlook 2007? Har kikat på den och önskar mig den på jobbet, men misstänker det tar sin lilla tid. Behöver argument för att tjata.

Anmäl
2006-08-14 16:53 #6 av: johan

#5: Det släpps inte förrän till jul, så ännu så länge är det inga. Av våra kunder är det bara Fortum som jag vet kommer gå över direkt när det släpps.

Riksbanken brukar vara snabba att uppgradera och är flitiga användare av SharePoint, InfoPath och XML, så jag misstänker att de kommer se stora fördelar att uppgradera.

Även för er på SI så tror jag att nya SharePoint kommer vara den stora sporren.

Jag tycker Office 2007 är brillant!

Anmäl
2006-08-15 01:17 #7 av: Christina

Johan - jag hoppas men vår IT-enhet har en benägenhet bromsa snarare än gasa.

Anmäl
2006-08-15 01:49 #8 av: johan

#7: Det är nog en ganska vanlig egenskap. Många av våra kunder har precis uppgraderat till Office 2003...

De flesta resonerar väl efter principen att aldrig uppgradera innan SP1 har släppts.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.