Nätverk & Brandväggar

Mjukvarubrandvägg eller hårdvarubrandvägg

2005-10-18 18:47 #0 av: manpeace

Denna artikel är till för att ge dig en liten vägledning i hur du väljer en brandvägg/router.

Jag vill inte påstå att jag är någon jätte expert men denna artikel kan ge en liten vägledning. Om du hittar några direkta faktafel får du gärna kontakta mig så skall jag rätta artikeln.

  

Mjukvarubrandvägg

Det finns idag många bra programvaror för brandväggar på marknaden. De kostar oftast bara några hundralappar och ger ett mycket bra skydd. Dessa brandväggar klarar av att skydda dig mot trafik som kommer in till din dator och även till den trafik som går ut från din dator. Oftast kan du även styra dem ner på programnivå vilket innebär att du kan tillåta ett visst program att kommunicera över en viss port men inga andra program osv.

 

En mjuk brandvägg har oftast fördelarna att de är mycket enkla att konfigurera. Många av dom är även självkonfigurerande på så sätt att programmet känner själv av trafiken som går ut och in och om ingen konfigurering för en viss typ av trafik finns kommer det upp ett varningsmeddelande där du själv kan acceptera eller avböja trafiken. Vid installation är dessa programvaror oftast konfigurerade med de vanligaste inställningarna för känd trafik och kända program (spel od.).

 

Det brukar även finnas en funktion som gör att de själva går ut och hittar nya uppdateringar för virus och brandskyddet. Licenserna är oftast fria i 12 månader varefter du måste köpa en ny licens eller uppgradera till nästa release som kommer med ungefär 12 månaders intervall.

 

Nedan följer några bra exempel på brandväggar men det finns så klart många fler.

 

Windows XP’s inbyggda brandvägg. Denna stoppar dock enbart trafik som kommer in till din dator men inte trafik som går ut. Produkten ingår i Windows XP och du kopplar på den genom att gå in i Kontrollpanelen och välja Säkerhetscenter och sedan välja Brandväggen.

 

Windows brandvägg innehåller inte något virusskydd så om du enbart använder denna skall du komplettera med ett bra virusprogram.

 

ZoneAlarm Internet Security Suite version 6. Denna stoppar både in- och utgående trafik och har även antivirus program kopplat i samma paket.

Var noga med att du köper version 6 som kom ut i augusti 2005 i USA. Den kan vara svår att få tag på i Sverige ännu men skall komma inom enligt kort enligt SafeIt som gör ZoneAlarm. Du hittar den på www.zonealarm.se eller på www.zonealarm.com. Du kan antingen köpa den on-line på nätet eller hos Computercity butikerna.

  • Triple Defense Firewall™
  • Anti-Spyware
  • Antivirus
  • ID & Privacy Protection
  • Email Security
  • Web Content Filtering
  • Anti-Phishing Protection
  • Spam Blocker

 Norton Internet Security 2006. Även denna stoppar in- och utgående trafik och har också antivirus skydd i samma paket.
var noga med att köpa den senaste versionen 2006 så du inte får förra årets release 2005, för det kommer många nya funktioner för att stoppa skadlig kod och trafik i den nya versionen 2006. Du hittar den på www.symantec.se eller www.symantec.com. Du kan dessutom köpa den i de felsta strre butiker såsom On Off, Siba, El Giganten osv.

·       New! Now includes 12 months of protection updates and new product features as available throughout the year; annual subscriptions available for subsequent renewal.

·       New! Inspects your computer for security holes with one click.

·       New! Detects and removes dangerous spyware, keystroke loggers, and other unwanted monitoring software.

·       Automatically filters spam and dangerous phishing email.

·       Automatically removes viruses, Trojan horses, and worms.

·       Automatically blocks intruders and identity thieves.

·       Hides your computer from hackers.

·       Scans email and IM attachments for virus threats.

·       Improved! Alerts you to serious virus outbreaks and adjusts your security settings accordingly.

·       Gives you control over all incoming and outgoing Internet traffic

·       Prevents confidential information from being sent without your permission.

·       Blocks Web sites you don’t want your children to visit.

·       Blocks banner ads and popup windows.

 

Hårdvarubrandvägg/router

Det finns många fördelar med en hårdvarubrandvägg. Bl a att trafiken kontrolleras redan innan den kommit in i din dator. Dessutom har dessa oftast en inbyggd router i sig som gör att du kan dela en Internetkoppling med flera användare internt. För många är alltså detta en nödvändighet om man har flera datorer i sitt hushåll och vill dela på samma internetkoppling. Det börjar även dyka upp en hel del bra hårdvarubrandväggar som gör att du kan koppla upp trådlösa PCn till den vilket gör att du slipper en massa sladdar.


Dessa brandväggar innehåller inga antivirus program så du skall definitivt komplettera med ett bra virusskydd annars är du bara skyddad till viss del.

En hårdvarubrandvägg är mer komplicerad att konfigurera och kräver gärna att man har lite koll på saker och ting. Visst de kommer oftast förkonfigurerade med de vanligaste inställningarna men om du t ex har ett visst program som skall kommunicera över en viss port så kommer inte den hårda brandväggen att tala om det för dig (såsom en mjuk brandvägg gör) utan du ser helt enkelt att programmet inte fungerar. Då måste man själv gå in i brandväggens konfigurartionsgränssnitt och själv skapa den regel som programmet behöver.

 

En sak att se upp med är om du har en internetkoppling med hög bandbredd (> 20 mbit/s) eftersom de hårdvarubrandväggar/router för oss vanliga konsumenter inte har en throughput (se denna artikel här på denna artikelkategori) som medger högre genomströmmning än ca 20-40 mbit/s. Du kan alltså uppleva att du inte kan utnyttja den fulla kapacitet du betalar för.

 

Det finns många olika leverantörer, modeller och prisklasser för dessa produkter. Men en bra brandvägg/router kostar för konsumentledet ca 500 – 2.000 kr.
Några populära märken är Netgear, D-Link, 3Com och ZYXEL. Kolla gärna på de stora el- och elektronikbutikerna eller på www.pricerunner.se för att få mer information. Det finns så klart många fler märken än dessa så de är bara exempel.

Relaterade länkar

Av: manpeace

Datum för publicering

  • 2005-10-18

Anmäl
2005-11-07 16:54 #1 av: Staffan

Tack för en bra och läsvärd artikel Kaj!

Mvh // Staffan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.