Fildelning

Fildelning med DC++

2006-03-10 17:09 #0 av: Kaj

DC++ tillhör nätverket Direct Connect som bygger på att man kan använda sig av fildelning mellan olika datorer i ett nätverk. Själva fildelningen bygger på P2P koncept vilket innebär att det inte finns några servrar som mellanlagrar filerna utan att man direkt kopplar upp sig mot en annan användares utdelade area med filer.

Hur DC++ fungerar

DC++ består dels av en klient programvara som du installerar på din egen PC. Med hjälp av denna kan du sedan koppla upp dig på Direct Connects nätverk för att dela och hämta hem filer från andra i nätverket. Nätverket i sig består av ett antal hubbar som knyter ihop de olika användarna. Det finns tusentals hubbar i nätverket och man väljer den eller de hubbar som man tycker är bäst för sina egna önskemål. Hubbarna är uppdelade i olika inriktningar. De kan vara baserade på hastighet eller på område som t ex musik, spel, film osv. Du behöver inte bry dig om att installera något speciellt för hubbarna utan de kopplar du bara upp dig mot via din klient och sedan kan du fildela med alla andra användare som för tillfället befinner sig på den eller de hubbar du är uppkopplad mot.

Hubbarnas regler

Olika hubbar har olika regler som man måste följa för att kunna ansluta mot dem. Vissa har t ex regler att man minst måste ha 10 mbits bredband för att få vara uppkopplad. Andra har regler som säger hur mycket data man minst måste dela ut. Vad som gäller för respektive hub kan du hitta på de hubblistor som finns på nätet där du även hittar adressen till dem. Som standard när du installerar din klient kommer du att få med en lista på hubbar som du kan försöka koppla upp dig mot men snart kommer du att märka att du kommer att hitta egna favoriter och då kan det vara bra att först ta reda på om du kan koppla upp dig beroende på vilka krav och regler hubben har.

Hur du kommer igång

Böja med att tanka hem en DC klient som du installerar på din dator. Det finns många ställen på nätet där du kan hitta bra klienter för Direct Connect. Några jag själv gillar är Ful DC, Direct Connect, eller oDC. (Min Favorit är Ful DC).
Nu har du en klient och du kan direkt börja koppla upp dig mot en eller flera hubbar. Om du går in i fliken Public hubs, i din klient så kommer den att lista en massa tillgängliga hubbar som du kan ansluta dig emot. Det finns naturligtvis en massa andra också men detta kan vara en bra start.
Om du vill få riktigt bra hastighet på dina nedladdningar skall du försöka koppla upp dig mot de svenska hubbarna. En bra lista på dessa hittar du här. Om en av dessa hubbar inte finns med i din lista över publika hubbar så går du bara till fliken Quick Connect och skriver in adressen till hubben. Sedan kopplas du upp mot den.
När du hittat några hubbar som du tycker det verkar finnas det material du efterfrågar och som har andra personer med samma intresse som du kan du enkelt spara hubben i dina favoriter. På så sätt kan du snabbt koppla upp dig mot de hubbarna framöver.

Konfigurera din klient

Normalt skall du inte behöva konfigurera din klient men det kan finnas lägen då det kan vara bra för dig att göra. Det f&

Anmäl
2006-03-17 09:25 #1 av: Tom

Bra artikel med enkel information, tack Kaj!

Är det någon som vet hur fildelningslagen tillämpas i Sverige?

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-09-27 20:16 #2 av: tolle_us

Bra artikel men genom rss och bloggar vvh yahho chat och msn groups hinnar man inte med.Jag själv söker efter en klubb för matematik.

Anmäl
2006-11-11 12:36 #3 av: rumpino

funkar länken för hublistor för er? ej för mej .. nån som har bra adress?

http://www.hublist.org/PublicHubList.xml.bz2

har jag använt förr men den funkar ej längre

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.