2005-10-18 20:04 #0 av: manpeace

Om man vill utnyttja sin internetkapacitet maximalt är det lite man skall tänka på om man skaffar en router med en brandvägg.

Dom flesta börjar nu få en riktigt snabb uppkoppling på nätet. Oftast över 20 mbit /sek.
Vill man vara skyddad för intrång och virusattacker bör man överväga en router och ett virus program. En router ger dessutom möjlighet att koppla upp flera stationära och trådlösa datorer till din Internet koppling.
Men det finns ett litet problem med framför allt routrar som säljs till konsumentledet. Här gäller det att se upp annars kommer du inte få någon bra hastighet på ditt nät.
I beskrivningen på en trådlös router står oftast att den klarar upp till 108 Mbps. Detta är inte samma sak som att du får nära 100 mbit Internet koppling även om du har en 100 mbit lina via t ex BBB. Det mått dom här anger är den trafik som går internt på dit LAN dvs. efter det att trafiken passerat routern. Kör du dessutom trådlöst så måste ditt trådlösa nätverkskort oftast vara av samma märke och komponeneter (t ex för MIMO tekniken) som din router annars brukar den trådlösa kopplingen bara bli ca 54 mbps.

En router jobbar ut mot din Internet operatör via WAN porten på routern. När trafiken sedan går in eller ut via denna port skall routern göra en massa saker som bl a att tilldela ip-adress, NAT, DHCP mm. Detta är en extremt resurskrävande sak för routern. Därför krävs att routern har en bra THROUGHPUT. Detta värde talar om hur mycket data routern kan klara av att sända direkt från Internet via WAN porten på din router till dina LAN portar (dvs där din pc sitter) och ut till din PC. Normalt har routrar i konsumentledet (Netgear, D-link etc) i prisklassen upp till 2.500 kr endast en THROUGHPUT på max 10-40 mbps. Detta innebär således att det inte spelar någon roll om du har en 100 mbit lina för routern kommer ändå bara att klara av att sända vidare upp till max vad dess throughput klarar. Dessutom om du kör P2P program som DC++, KaZaa, LimeWire etc och har många ned/uppladdningar samtidigt så kommer detta ytterligare att stressa routern vilket gör att den kanske bara klarar av att komma upp i 20-50% av sin verkliga THROUGHPUT.


 Kolla därför noga upp din routers THROUGHPUT innan du köper den. Förvånande - sällan skriver leverantören ut detta värde eftersom dom vet att det är antireklam. Det finns nu några routrar som sägs klara upp till 80 mbps i THROUGHPUT t ex D-links DGL 4300 Gaming Fuel men jag misstänker att detta endast är i optimala fall och då definitivt inte om man har flera ned/uppladdningar på gång - men jag har inte testat den så säker är jag inte.
Internt på LANET (strömma filer mellan datorer, dela på kataloger och mappar etc) är en router sällan ett problem utan där går trafiken oftast över 100 mbps.
Hur testar jag då om jag köpt en router?
Börja med att inte ha routern inkopplad utan koppla din Internetanslutning direkt till din pc. Kör sedan programmet TPTEST (www.tptest.se) och mät din hastighet. Har du t ex BBB skall du komma upp i åtminstonde 90 mbps om du testar mot deras server.
Koppla därefter in din router, konfigurera den enligt manualen och gör om testet via TPTEST. Nu ser du om genomströmningen från routern till din dator slöar ner bandbredden. Kom dock ihåg att detta endast ger en test på en trafik och inte kan simulera flera ned/uppladdningar. Därför bör du även testa via ditt P2P program genom att göra ett flertal samtidiga ned/uppladdningar och där beräkna den hastighet du får. Givetvis gäller då även att ta hänsyn till att dom du laddar ifrån/laddar från dig kanske har en slö lina eller har många samtidiga ned/uppladdningar på gång. Men det brukar ge en bra indikation på om du kommer upp i vad du förväntar dig.
Lycka till

 

Relaterade länkar

Av: manpeace

Datum för publicering

  • 2005-10-18