Varningar

Google Picasa

2005-08-10 02:02 #0 av: johan

När Google köpte Picasa såg dom till att det blev gratis. Men är det ett bra program?

Hur lättjobbat och intuitivt är programmet?

Direkt efter installation börjar Picasa söka igenom mina diskar efter bilder. Redan efter några minuter kunde jag bläddra bland tusentals bilder och efter någon kvart hade den hittat alla mina drygt 20 000 bilder. Bilderna läggs upp i album. Ett album är en samling bilder som ligger i en katalog på disken. Albumen sorteras årsvis. Eftersom jag sorterar mina bilder efter händelse eller person och döper katalogerna så, är det lätt att hitta alla bilder från en viss händelse ett år. Under 2004 hittar jag till exempel "Julafton 2004", "Martins dop" och "Thomas land 2004-07-19".

Google Picasa

Till vänster i Picasa visas alla album. Till höger ser jag miniatyrer av bilderna i det album jag har valt. Om jag dubbelklickar på en miniatyr visas den i en stor version. Då finns möjlighet att ta bort röda ögon, beskära eller förbättra färg eller kontrast. Navigeringen är snabb och enkel. Om man har sorterat sina bilder så att de ligger i kataloger med beskrivande namn, är Picasa suveränt.

Om du har en bättre digitalkamera, som sparar information om ifall bilden är fotograferad i liggande eller stående format, känner Picasa av detta och vänder bilden rätt utan att du behöver göra något.

Bildspelsfunktionen är mycket bra och snygg. När bilderna växlar tonas det in och ut på ett mjukt och häftigt sätt. Tyvärr så visar bildspelet alla bilderna i mappen och inte bara de som är markerade.

Ett annat sätt att betrakta bilder kallas "tidslinje" (Timeline på engelska). Där visas alla album i kronologisk ordning och det album jag väljer visas som ett bildspel. Det är ett trevligt sätt att överblicka mina just nu 29 373 bilder i 236 album.

Hur bläddrar man och söker bland sina bilder?

Det finns möjlighet att beskriva album med fritext. Ju mer man skriver, desto lättare blir det att hitta bilder med det inbyggda sökverktyget. Varje bokstav jag skriver i sökrutan minskar antalet träffar och jag ser hela tiden de bilder som motsvarar ett sökvillkor. Skriver jag "lucia" visas alla luciabilder från dagis och skola de senaste tre åren. Skriver jag också "farmor" visas bara bilderna från 2003 då farmor finns med.

På samma sätt som det går att beskriva album går det att beskriva enskilda bilder. Den ambitiöse gör det och får möjlighet att göra mycket exakta bildsökningar. Om inte det räcker kan varje bild tilldelas ett valfritt antal nyckelord. Även dessa är sökbara.

Förutom de album som skapas automatiskt av Picasa, går det att skapa egna album och välja vilka bilder som ska höra dit. Självklart går det att ta bort album, bilder eller att flytta enskilda bilder mellan album.

För att hålla koll på de bilder du är mest nöjd kan du markera dem med stjärna. Detta gör att det går snabbt att hitta bilderna och exportera dem eller kanske skicka dem med e-post till vännerna.

Picasa känner själv om det kommer nya bilder på någon disk den är inställd att bevaka. De indexeras blixsnabbt.

Vilken typ av redigering kan man göra?

Du startar redigeringsprogrammet genom att dubbelklicka på bilden. Picasa erbjuder en mängd funktioner för redigering. Utöver de vanligaste funktionerna för ljusstyrka/kontrast, beskärning och autokorrigering av färger och borttagning av röda ögon erbjuds en mängd andra funktioner.

En av mina favoriter är att kunna räta upp bilder där kameran inte varit helt rak. Inga fler lutande horisonter alltså! Det finns även flera Effekter, t ex att öka skärpa, göra bilden varmare eller kallare eller göra om till svartvitt. Utöver detta finns effekter som är roliga att leka med, men som man kanske inte använder till vardags.

Inga mer lutande horisonter!

När bilder redigeras sparas inte ändringarna till originalbilden. Picasa håller själv koll på vilka ändringar som gjorts i en egen databas. Det finns både för- och nackdelar med detta.

Fördelen är att du alltid har kvar ditt original och kan ångra redigeringen när som helst, även efter du har stängt programmet. Nackdelen är att det är endast i Picasa som du ser dina ändringar. För att ändringen verkligen ska sparas till bilden måste du exportera den. Det finns inget sätt att ersätta originalbilden. Detta kan vara värt att tänka på om man ska skicka bilderna till framkallning.

På vilka sätt kan man exportera bilderna?

Det är mycket enkelt att exportera valda bilder. Du väljer till vilken mapp du vill exportera samt vilket mått du vill att bilderna ska ha. Tyvärr går det endast att exportera som jpg.

För den som vill lägga ut bilder på nätet erbjuder Picasa flera möjligheter. En exportfunktion skapar snabbt webbsidor med "tumnaglar" länkade till större versioner. Det går också att skicka dem med e-post eller att dela dem via en snabbmeddelandeklient som liknar ICQ och MSN Messenger.

Vad kostar programmet?

Gratis. Ladda ned på www.picasa.com.

Bäst

  • Lätt att redigera bilder
  • Roliga effekter och filter för bildredigering
  • Snabbt
  • Bra sökfunktion och lätt att kategoriera bilder
  • Nytänkande
  • Sparar ej över originalbilder

Sämst

  • Inget sätt att skriva över originalbild – måste exportera till ny plats
  • Går ej att ändra kontrast manuellt
  • Inga svenska förinställningar för bildbeskärning

 

Testade program

Av: johan

Datum för publicering

  • 2005-08-10

Anmäl
2005-08-14 15:44 #1 av: AktieTrader

En riktigt bra funktion på Picasa är att ta bort röda ögon. Det enda man behöver göra är att markera var ögat är med en fyrkant sen är det klart.

Det är nog den enda funktionen som Picasa sparar bilden direkt på disken utan att man behöver exportera den. Dessutom så gör Picasa detta utan att spara om hela bilden i jpg det är bara förändringen som sparas om resten av bilden sparas förlustfritt.

Men även här så skivs inte orginalet över utan det flyttas till en dold indermapp som heter Orginals.

Anmäl
2005-09-05 21:21 #2 av: Robert

johan, tack för artikeln. Programmet verkar vara intressant och jag ska ta och prova det.

Hälsningar

Robert

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.