2006-06-16 12:45 #0 av: johan

Om du vill skydda formler du skrivit i Excel så att de inte blir förstörda av obetänksamma användare brukar du förmodligen se till att låsa formelcellerna (däremot låsa upp skrivbara celler) och lägga på ett skydd med ett lösenord.

ExcelOm du även vill DÖLJA formlerna, dvs du vill inte att deras uppbyggnad ska synas på formelraden, kan du göra det på liknande sätt.

Vi börjar med en repetition av att låsa och skydda:
Som standard är alla celler förberedda för att vara låsta. Låsningen slår dock inte till förrän man väljer att lägga på ett skydd via Verktyg, Skydd. Detta innebär att om man vill låta en användare skriva fritt i vissa celler måste man börja med att låsa upp dessa, innan skyddet med lösen aktiveras. Det gör man genom att markera cellerna och sedan välja Format, Celler, Skydd och bocka ur "Låst". Nu är det bara att lägga på skyddet via Verktyg, Skydd och ange lösen två gånger.

Vill man då dessutom dölja vissa cellers formler från visning i formelfältet markerar man dessa celler och väljer återigen Format, Celler, Skydd. Där bockar man för även valet "Dold". Nu avslöjas inte formeln i formelraden.

 

Av: johan

Datum för publicering

  • 2006-06-16