Varningar

Tema: Bildvisningsprogram

2005-08-10 02:07 #0 av: johan

När näst intill varje hushåll äger en digitalkamera blir det allt mer aktuellt att ha ett bra sätt att lagra, visa och behandla sina bilder. Antalet bilder brukar växa fort och vikten av att snabbt kunna hitta bland bilderna växer för varje bild man tar. I den här artikeln går vi igenom några av de vanligaste programmen.

De program vi ska testa har alla motsvarande syfte och funktionalitet, men ändå skiljer de sig mycket åt. För att kunna jämföra programmen har vi valt ut ett antal kategorier som vi anser vara de viktigaste för att programmen ska passa så många som möjligt. Vissa av programmen har dock fler funktioner än vad som täcks in inom dessa kategorier.

Kategorierna som testas är följande:
  • Hur lättjobbat och intuitivt är programmet?
  • Hur bläddrar man och söker bland sina bilder?
  • Vilken typ av redigering kan man göra?
  • På vilka sätt kan man exportera bilderna?
  • Vad kostar programmet?
Programmen som testas är:

Diskutera gärna programmen i den här inlägget:
>> Tema: Bildvisningprogram

Trevlig läsning!

Vilket av programmen som är bäst, beror väldigt mycket på hur man ska använda det. Det är därför upp till dig att läsa, fundera och försöka avgöra själv vad som passar dig.

Personligen tycker jag att Microsoft Digital Image 2006 är det mest kompetenta programmet både på att organisera bilder och att redigera dom. Däremot så kostar det $99,95.

Trots att Microsoft Digital Image 2006 är väldigt bra, är Google Picasa 2 min favorit. Picasa har de funktioner som jag mest använder och är väldigt lätt att använda. Dessutom är det gratis.

Men som sagt: Det viktigaste är inte vilket program som är tekniskt bäst. Det är vilket program som passar dina behov bäst!

Testade program

Av: johan

Datum för publicering

  • 2005-08-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2005-08-14 16:23 #1 av: AktieTrader

En nackdel med (troligtvis) alla de programmen är att nyckelord och sökord som kollas till bilderna sparas i en databas. Skulle programmet, databasen eller hårddisken kracha och man inte har någon backup på det så är hela jobbet med att skriva nyckelord till bilderna borta. Det är inte kul att göra om det på 30000 bilder.

I JPEG-bilder så finns det något som heter EXIF och IPTC-information. EXIF lagrar fakta om hur bilden är tagen (kamera, ISO, tid och annat). IPTC-infon lagrar fakta och nyckelord om bilden. Detta fyller man i själv tex plats, tid, händelse, personer. Ungefär samma saker som man skriver in om bilderna i programmen Johan recenserar, men i de programmen skrivs infon i en databas. Några andra program kan skriva i IPTC-infon och då lagras infon i bildfilen och därmed kan den inte försvinna så länge man har bilden kvar. Givetvis så säkerhetskopierar man bilderna efter man skrivit infon. Visst vore det synd om våra barnbarn hittar bildskivorna och inte vet ven och vad som är på bilderna. Om IPTC-infon är ifylld så är det bara att läsa.

Följande program kan skriva eller exportera till IPTC-infon.

Iview
Imatch
FotoStation
ThumbsPlus

Jag har inte hunnit testa något av dom.

Anmäl
2006-11-30 12:36 #2 av: charlie

Ville bara kommentera att Picasa har nu en upload applikation att köra stand-alone på Mac OS X samt innifrån iPhoto på Picasas för nerladdning.

---

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.