2005-08-10 01:54 #0 av: johan

En genomgång av Microsoft Office Picture Manager som följer med Microsoft Office 2003.

 

Hur lättjobbat och intuitivt är programmet?

Microsoft Office Picture Manager använder sig av Åtgärdsfönster (spalt till höger där du utför saker), som blivit allt vanligare i alla program från Microsoft. Detta gör att man direkt känner igen sig från övriga Office-program och kommer snabbt igång.

När programmet startas ser man en genväg till Mina Bilder till vänster. Du har valet att låter Office Picture Manager söka igenom datorn efter bilder, eller att lägga till genvägar för hand.

Microsoft Office Picture Manager

I huvuddelen av fönstret ser man bilderna. Bilderna kan visas som miniatyrer, som bildspel där du har en filmremsa längst ned och stor förhandsgranskning ovan eller så kan du visa enbart en stor bild. Du har bra möjlighet att zooma bland bilderna. När du är i miniatyrläget och använder zoom-funktionen väljer du hur stor varje miniatyr ska vara. Det är enkelt att byta mellan de olika visningslägena.

I verktygsfälten har du direktåtkomst för att skriva ut, skicka som e-post, rotera och Autokorrigering. Autokorrigering innebär att programmet själv ställer in ljusstyrka, kontrast och färger för att passa de flesta bilderna. Funktionen gör ett mycket bra jobb på de flesta bilder.

Hur bläddrar man och söker bland sina bilder?

Du bläddrar bland bilderna genom att välja från ett mappträd på ungefär samma sätt som du gör i Utforskaren. Du kan antingen låta programmet söka upp alla bilder på hårddisken eller lägga till mappar manuellt.

Det finns inget sätt att skapa album. Det finns heller inget sätt att söka blandbilderna. Inte heller går det att skriva kommentarer eller kategorisera bilderna, vilket är mycket synd då detta gör att det går lättare att hitta bilderna.

Vilken typ av redigering kan man göra?

Du kan redigera bilderna på många sätt. Att redigera bilderna är dessutom enkelt, men du har bra möjligheter att göra avancerade inställningar.

Du kan enkelt ändra ljusstyrka och kontrast, beskära bilder, ändra färger, rotera och vända samt ta bort röda ögon. Det finns även funktion för att ändra storlek på bilderna samt komprimera bilderna.

Snabbfunktionen Autokorrigering löser många av vardagsproblemen genom att ställa in bra konstrast och korrigera färger och vitbalans.

En fördel är att funktionen för att beskära bilderna har färdiga inställningar för bredd- och höjdförhållanden som är anpassade efter den storlek på kort som vi framkallar här i Sverige. Dock tar det inte hänsyn till att kompakta digitalkameror inte har samma propertioner som analoga kameror eller digitala systemkameror.

Funktionen för att redigera ljusstyrka och kontrakt lämnar inte mycket att önska. Det går att ändra ljusstyrka och kontrast, men även ändra mellantoner, ljusa och mörka färger separat.

Funktionen för borttagning av röda ögon fungerar också bra, men ibland kan man behöva använda den flera gånger för att bli helt nöjd.

En stor nackdel är att originalbilderna skrivs över när man redigerar dom, vilket innebär att jpg-bilder komprimeras om och därmed förlorar kvalitet.

På vilka sätt kan man exportera bilderna?

Exportfunktionen är både enkel och kraftfull. I standardläget så exporteras bilderna till samma mapp och med samma namn som originalen. Detta vill man förmodligen ändra så att man inte skriver över sina original. Det borde vara tydligare att man bör byta mapp!

Det går att välja till vilket bildformat man vill exportera samt välja storlek på den exporterade bilden från ett antal fördefinierade eller egna mått. För användare utan stor vana att ändra storlek på bilder, är det en fördelen att de fördefinierade formaten heter ”Dokument stort”, ”Dokument litet”, ”Webbsida stort”, ”E-post litet”, etc. På detta sätt får man en ledtråd kring vad som är lämpligt att välja.

Använder man Micosoft Outlook som e-postprogram är funktionen för att skicka bilder via e-post mycket bra. Här kan man välja vilken storlek bilderna ska ha samt om bilderna ska skickas som bifogade filer eller visas i brevet. Bilderna infogas antingen som en tabell eller en per rad. När mejlet visas i Outlook kan man enkelt skriva kommentarer till bilderna.

Vad kostar programmet?

Om man äger Microsoft Office 2003 följer programmet med. Går ej att köpa separat.

Bäst

  • Lätt att redigera bilder
  • Fördefinierade svenska mått vid beskräning av bilder
  • E-postfunktionen för de som använder Microsoft Outlook.

Sämst

  • Använder endast mappar som album
  • Ingen kategorisering av bilder
  • Sparar om hela bilden vid redigering
  • Det är lätt hänt att man skriver över originalbilderna vid export

Testade program

Av: johan

Datum för publicering

  • 2005-08-10