Varningar

Sök blixtsnabbt på din dator

2005-07-21 04:00 #0 av: johan

Brukar du ha svårt att komma ihåg var du sparade den där filen, eller hittade det där viktiga mejlet? Tycker du att sökfunktionen i Windows är dålig och långsam och det är svårt att hålla ordning på mejlen i Outlook? I så fall kommer du ha nytta av de här verktygen för att söka på din dator!

Både Google och MSN har nu verktyg för att söka information lokalt på din dator på samma sätt som du kan söka på Internet. Det finns flera fördelar med att använda något av dessa verktyg. Hastigheten och träffsäkerheten är de kanske största styrkorna.

Den stora skillnaden mellan Windows egna sökfunktion och verktyg som Google Desktop Search eller MSN Desktop Search är att verktygen från MSN och Google har indexerat all information i förväg och kan söka oändligt mycket snabbare och dessutom sök efter information i dokument, mejl och filer.

Att indexera innebär att man ordnar informationen i på meningsfullt sätt. Jämför till exempel med telefonkatalogen som är indexerad. Letar du efter Petterson, vet du direkt att du ska hitta sidan som börjar på ”Per” och slutar med ”Pev”. Att sedan leta upp Petterson på denna sida går snabbt. Utan ett index ligger alla namn huller om buller och man måste därför titta på varenda sida i hela telefonkatalogen för att hitta rätt namn.

Både Google Desktop Search och MSN Desktop Search gör ett utmärkt jobb! Det som framför allt skiljer dessa åt är utseendet. Vilket man väljer handlar därför mycket om smak. Båda verktygen ger dig dessutom en sökruta snabbt åtkomlig i Aktivitetsfältet i Windows (där alla dina öppna program visas)

Sök i innehållet i dina dokument

Båda verktygen kan som standard söka bland de vanligaste filformaten, t ex Word, Excel, textfiler, bilder, e-post, musik, video och bland de webbsidor som du besökt. För att söka i fler filer, t ex i innehållet i en ZIP-fil, går det att ladda ned ytterligare sökfilter som möjliggör detta.

Behöver du t ex snabbt hitta det där mejlet för att OSA till Lisas bröllop, kan du snabbt söka efter ”bröllop lisa” och mejlet visas snabbt. Eller om du vill hitta alla filer du har som på ett eller annat sätt berör The Beatles kan du snabbt hitta detta, oavsett om det är musik av gruppen, en låttext eller om du skrivit en skoluppsats om dem.

Google Desktop Search

När du söker med Google Desktop Search visas sökträffarna i din webbläsare på samma sätt som när du söker på vanliga Google. Du har möjlighet att välja om du enbart vill visa filer, mejl eller besökt webbsidor. Vid varje sökträff kan du antingen klicka på filnamnet och öppna filen, eller klicka på länken ”Öppna mapp” för att öppna den mapp där filen ligger.

För bilder visas en liten förhandsgranskning av bilden. För andra filtyper, t ex Word-dokument, visas en del av innehållet i dokumentet.

Att sökresultaten visas i webbläsaren har både för och nackdelar. Fördelen är att det är snabbt och man känner igen sig om man är van att använda Google för Internet-sökningar. Nackdelen är att det är svårt att markera flera sökträffar för att t ex kopiera filerna.

Google Desktop Search kan laddas ned på adressen http://desktop.google.com/.

MSN Desktop Search

Sökresultaten visas under tiden du skriver sökorden.

Sökresultaten visas under tiden du skriver sökorden.

När du söker med MSN Desktop Search visas sökningar under tiden som du söker i ett flytande fönster ovanför sökrutan. Ofta hittar man det man söker efter redan här och kan snabbt klicka på rätt fil eller mejl.

 

Trycker du på Enter efter din sökning visas alla träffar i ett eget fönster. En stor skillnad från Googles sökresultat är att MSN:s motsvarighet visas mer likt hur vi är vana att se filer och mappar i Utforskaren. Sökträffarna är grupperade efter typ av fil, t ex musik, dokument, bild eller mejl. Resultaten kan snabbt sorteras om genom att trycka på rubriken för det fält du vill sortera på, precis som du är van att göra i Utforskaren.

Om du vill kan du även visa förhandsgranskning av filen. För bilder så visas bilden, för musik så visas information om skivan låten kommer från och du kan spela upp låten, för mejl visas innehållet i mailet, etc. Förhandsgranskningen är något långsam, men ändå en trevlig funktion när man inte direkt kan avgöra vilken fil som är den rätta.

Sökresultat i MSN Desktop Search

Sökresultaten i MSN Desktop Search

Till skillnad från Google Desktop Search kan MSN Desktop Search även söka på nätverksenheter. Detta är mest praktiskt om du planerar att använda verktyget på jobbet. För dig som använder verktyget på jobbet, så kan tillägget Lookout for Outlook vara intressant, då detta möjliggör snabb sökning även i gemensamma mappar i Outlook.

MSN Desktop Search kan laddas ned från http://desktop.msn.com/.

Slutligen…

Båda dessa verktyg innehåller fler funktioner än bara sökning, t ex Popup-blockerare, men dessa funktioner ligger utanför denna artikel.

Att använda verktyg för att söka lokalt på din dator är något som varmt rekommenderas. Vilket av verktygen du väljer spelar mindre roll. Båda är mycket bra och kommer garanterat göra ditt letande snabbare!

Den som söker skall finna!

 

Svårighetsgrad

Svårighetsgrad: Medel

Relaterade länkar

Av: johan

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2005-08-16 16:18 #1 av: charlie

Det vore intrssant att jämnföra OSX inbyggda sökfunktion.

 

---

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.