Varningar

ACDSee 7.0

2005-08-10 02:04 #0 av: johan

ACDSee har funnit längre än alla de andra programmen. Betyder det att det är bäst?

 

Hur lättjobbat och intuitivt är programmet?

ACDSee är det av programmen som har funnits absolut längst. Det märks. Programmet har samlat på sig en mängd funktioner och vuxit från att vara ett smart litet bildvisningsprogram till att bli ett gigantiskt program. Nu hanterar programmet bild, video och till och med musik. Personligen tycker jag detta är att skjuta över målet.

ACDSee använder samma upplägg som de andra de andra programmen. Mappar och album ligger till vänster och bildvisning till höger. ACDSee har dessutom ett eget fält för lite större förhandsgranskning av vald miniatyr.

ACDSee

Programmet har en egen palett för bildegenskaper. Här kan du skriva in beskrivning och kommentarer om bilden. Du kan betygsätta den och tilldela den kategorier som sedan är sökbara. All information du vill ha om bilden kan du få. Jag har svårt att tänka mig att någon kan ha nytta av all information. Information overload!

Bildspelfunktionen är bra, men inget märkvärdigt.

Hur bläddrar man och söker bland sina bilder?

Bläddring sker antingen via mappar eller kategorier eller kalender. Mappar beter sig precis som mappar beter sig i Utforskaren i Windows.

Du kan enkelt skapa kategorier att tilldela dina bilder. Kategorierna bygger du upp hierarkiskt, t ex Människor, Familj, Mamma. En bild kan givetvis tillhöra flera kategorier. När du bläddrar bilder efter kategorier visas alla bilder i vald kategori oavsett var på hårddisken de är placerade. Detta är en stor fördel när man vet vad man letar efter, men inte vet var man ska leta.

Du kan även hitta alla bilder med ett visst betyg. När vännerna kommer på besök är det ju roligast att bara visa de bilderna du är mest stolt över!

I kalendervyn ser du alla bilder tagna en viss månad eller dag.

Slutligen finns det en mycket avancerad sökfunktion. Du kan söka på beskrivning du lagt in, på kategorier och på valfri EXIF-egenskap (EXIF är ett standardsätt för kameror att spara extra information om bilden, t ex slutartid, bländare eller om blixt användes). Personligen tycker jag att sökfunktionen är för komplex. Man blir överöst av fält och man vet inte var man ska börja.

Vilken typ av redigering kan man göra?

Bildredigeringen i ACDSee är inte speciellt kul. De vanligaste funktionerna fungerar bra, men är mycket mer komplexa än de är i andra program. Faktum är att presentationen av funktionerna och hur man jobbar med dem är så tråkiga att jag helt tappar lust att göra bilden bättre. Det är synd för ett annars trevligt program.

På vilka sätt kan man exportera bilderna?

Precis som i Microsoft Digital Image är det lite knepigt att hitta exportfunktionen. Det finns två funktioner som kan användas. Antingen använder man Kopiera till mapp, men då kan du inte ändra storlek på bilderna, eller också kan du använda funktionen Ändra storlek (Resize). Med Ändra storlek kan du behandla flera bilder i ett svep. Dolt bakom knappen Alternativ (Options) finns möjlighet att välja om du vill skriva över originalfilerna, vilket är standard, eller om du vill kopiera till en ny mapp.

E-postfunktionen fungerar oavsett e-postprogram. Bilderna skickas som bifogade filer.

ACDSee har också en gratis onlinetjänst som heter SendPix där du kan publicera bilder på nätet och dela med dina vänner.

Vad kostar programmet?

$49,95

Bäst

  • Många möjligheter att kategorisera dina bilder
  • Mycket information för den intresserade

Sämst

  • Kostar pengar
  • Tråkig redigering
  • Komplext

Länkar

http://www.acdsee.com

 

Testade program

Av: johan

Datum för publicering

  • 2005-08-10

 

Anmäl
2006-05-30 02:27 #1 av: Tom

Bra artikel!

Jag håller med om att de skjuter över målet. I början gjorde de enkla bildvisningsprogram som öppnades på en bråkdels sekund.

Klickade man på till exempel en jpeg-bild i utforskaren så visades bilden omedelbart i ACDSee så att man kunde titta på den. Gör man samma sak idag med deras senare versioner tar det någon sekund för programmet att starta. Då blir det genast helt ointressant eftersom man inte vill vänta några extra sekunder för att bara titta på en bild.

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.