2005-08-10 01:51 #0 av: johan

Hur är Windows Utforskaren som bildvisningsprogram?

 

Hur lättjobbat och intuitivt är programmet?

Är man vad att jobba med filer och mappar i Windows kommer man snabbt att uppskatta funktionerna för bildvisning som följer med Windows XP. Det man upptäcker är att Utforskaren kan visa Miniatyrer eller Bildspel. Bildspel innebär att du i nederdelen av fönstret ser som en filmremsa med dina bilder. I övre delen av fönstret ser du en större förstoring av bilden. Enklare redigering kan göras, t ex att rotera bilder.

Windows Utforskaren

Det går enkelt att växla mellan att se mappar eller att se Vanliga uppgifter. När Vanliga uppgifter visas kan man enkelt visa alla bilder i mappen som ett bildspel i helskärmsläge. Det är enkelt att pausa och hoppa framåt eller bakåt i bildspelet.

En underskattad funktion är Utforskarens guide för att skriva ut bilder. Guiden låter dig först välja vilka bilder du vill skriva ut och därefter får du välja vilken layout du vill ha för utskriften.

Du kan välja mellan ett antal fördefinierade mallar, t ex helt A4, 13 x 18 cm, 10 x 15 cm, 9 x 13 cm eller som kontaktkarta. Guiden ser själv till att placera bilderna så optimalt som möjligtvis för att de ska få plats på pappret du valt. Detta gör att man slipper trassel med att vrida och vända på pappret och skriva ut flera gånger för att spara på papper.

Guiden Skriva ut bilder

Hur bläddrar man och söker bland sina bilder?

Bilder lagras i vanliga filmappar. Du bläddrar bland dina bilder i mappar precis som du hanterar dina andra filer i Utforskaren.

För att söka efter bilder använder du Windows egen sökmotor. Den är långsam och dålig. Installera hellre Google Desktop Search eller MSN Desktop Search.

Vilken typ av redigering kan man göra?

När man öppnar en bild visas den som stamdard i Visningsbilder för bilder och fax. Programmet innehåller minimalt med funktioner för redigering. Endast rotering av bilderna finns. Det går dock att zooma och skriva ut bilden, samt att använda den som skrivbordsbakgrund.

Det finns en knapp för att öppna program för att redigera bilden, vilket oftast innebär att bilden öppnas i Windows Imaging eller Windows Paint vilka båda är riktigt tråkiga program.

På vilka sätt kan man exportera bilderna?

Enda sättet att exportera bilder är att kopiera filerna. Ingen omvandling är möjlig.

Vad kostar programmet?

Gratis eftersom Utforskaren alltid följer med Windows.

Bäst

  • Man behöver ej installera nya program
  • Guiden Skriv ut bilder

Sämst

  • Saknar de flesta funktioner

Testade program

Av: johan

Datum för publicering

  • 2005-08-10