2005-08-03 16:25 #0 av: johan

Sök och Ersätt är en gudagåva i Word. Med den är det en barnlek att rätta till olika typer av småfel och ändringar.

Ett exempel på det är dubbla mellanslag. Det är ju lätt hänt att det blir dubbla mellanslag här och var som inte är så lätta att upptäcka. För att ordna till det gör du så här:

  1. Välj Redigera, Ersätt.
  2. I rutan Sök efter placerar du isättningspunkten och gör två mellanslag. Nu har du angivit vad Word ska leta upp i texten.
  3. I rutan Ersätt med klickar du och gör ett mellanslag.
  4. Klicka sedan på valet Ersätt alla. Nu ersätter Word alla förekomster av dubbla mellanslag med ett enkelt istället.

Sök och Ersätt har också ett antal användbara inställningar. Du kan ange att du bara vill söka efter versaler eller hela ord (dvs. söker du efter "Ko" så slipper du att få med kolossal och diverse andra ointressanta ord), du kan också söka och ersätta formatmallar kan vara väldigt användbart i vissa sammanhang. Du kan också söka efter fältkoder, sidbrytningar och mycket annat.

Hitta det okända

Mönstermatchning och jokertecken är användbart när man inte vet exakt vad det är man söker efter. Du kanske letar efter en person men kommer inte riktigt ihåg om han hette Jansson, Jonsson eller Jönsson. Då kan du använda mönstermatchning för att hitta den personen. Så här går det till.

  1. Välj Redigera, Sök.
  2. Om kryssrutan Använd mönstermatchning inte visas klickar du på knappen Mer.
  3. Markera kryssrutan Använd mönstermatchning. Nu är det dags att söka efter j*nsson-vad-han-nu-heter.
  4. Skriv in "J", klicka på Special och välj jokertecknet "?" som ersätter valfritt tecken. Skriv sedan "nsson" så att det står "J?nsson" i fältet Sök efter. Klicka sedan på Sök nästa för att leta efter namnen.

Du kan naturligtvis skriva in jokertecknet direkt istället för att välja det med knappen Special. De vanligaste tecknen är "?" som ersätter ett valfritt tecken, "*" som ersätter en hel textsträng och "@" som du kan använda när du är osäker på hur många förekomster av samma bokstav som finns. Vill du veta mer om Jokertecken kan du titta i hjälpen där hela listan finns.

Svårighetsgrad

Svårighetsgrad: Lätt

Av: johan

Datum för publicering

  • 2005-08-03