Windows XP, 7 och 8.x

Temp-mappen fyller hårddisken

2010-11-06 16:18 #0 av: Jalking

Det gäller Vista...

C:\Users\Mtt Användarnamn\AppData\Local\Temp

Den mappen har blivit alldeles för stor, över 9 GB nu. Nästan 10% av C-disken.

Är det bara att ta bort innehållet manuellt, eller är det att tigga om problem?
Finns något smartare sätt att rensa?
Varför fylls den? Jag tror att t.ex. Adobe har bättre programmerare än att de helt enkelt har glömt en funktion som tar bort onödiga temp-data.

Anmäl
2010-11-06 18:22 #1 av: guraknugen

Antar att det är i Windows som i alla andra operativsystem, att temp-mappen är just en mapp för temporär lagring och därmed borde det ju vara ofarligt att rensa den. Det som förvånar mig är att den inte rensas automatiskt. Man kan säkert rensa den med något lämpligt städprogram som förmodligen ingår i en standardinstallation av operativsystemet.

Anmäl
2010-11-06 20:05 #2 av: Lill-Kisse

Jösses! Finns det ingen inställning i Vista för automatiskt borttag av alla temp-filer när man stänger programmet? Om inte, får du slänga skräpet i papperskorgen. Något separat rensningsprogram för en så enkel sak ska inte behövas.

Anmäl
2010-11-06 21:12 #3 av: Jalking

Det verkar som om det i första hand är Adobe Elements som är boven i dramat. Alla foton som jag har redigerat på något sparas i tmp-mappen. Det fyller fort...
Sen sparas andra program en massa annat skit också.

Anmäl
2010-11-06 22:30 #4 av: [Beavis]

Kör Diskrensning som i alla fall i xp finns i Systemverktygsmappen.

Då rensar du ut alla tempfiler men du måste kanske göra en specialinställning så at den inte bara gör en standardrensning.

 

Glömde säga "bocka i ALLT på listan innan du startar rensningen

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2010-11-06 23:40 #5 av: Jalking

Körde diskrensning med bra resultat. Jag har aldrig tidigare behövt använda den i någon dator, möjligen beroende på att jag inte har använt Adobe-program tidigare. De gillar tydligen att fylla folks hårddiskar.

Tack för hjälpen ni som har engagerat er i mitt problem!

Anmäl
2010-11-07 00:27 #6 av: guraknugen

Det kanske går att, som i alla andra operativsystem, skriva något skript som körs automatiskt varje gång man exempelvis stänger ner operativsystemet som då gör lite städjobb och liknande, eller åtminstone tömmer temp-mappen? Kanske en ful lösning, men då slipper man ju att göra det manuellt i alla fall.

Anmäl
2010-11-07 16:13 #7 av: Lill-Kisse

#5  Din nya erfarenhet av sparade temp-filer, har nog med bildredigeringen att göra. Jag började nyss använda PhotoScape och det programmet sparar regelmässigt en kopia av min oredigerade bild i en separat mapp. Visserligen kan jag välja bort den funktionen, men samtidigt är det tryggt att ha den gamla bilden kvar en stund om jag ångrar mig eller vill försöka med en annan redigering.

Hur man än ser på saken, är det ju väldigt enkelt att radera temp-filerna, när man anser sig vara färdig med bildredigeringen. 

Anmäl
2010-11-07 18:06 #8 av: Zepp

Lägg in CCleaner så rensas alla tempfiler varje gång du startar datorn.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2010-11-08 12:45 #9 av: Kaj

Som sagt CCleaner är ett utmärkt verktyg för att rensa (och gratis är det). Där kan du även ställa in rätt detaljerat vad du vill rensa respektive om det är något du vill ha kvar.

Men Temp mappen skall bara vara att ta bort

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.