01. Internet

Länkar och annat, copyright

2012-06-29 10:30 #0 av: [eken77]

Hej!
Har alltid med internet varit osäker och inte vetat vad man får posta för länkar, eller lägga in för musikklipp. Kan någon vänlig själ förklara detta för mig så att det går att fortsätta med datorn i frid?

Tack

Anmäl
2012-06-29 13:46 #1 av: Kaj

I princip gäller att du inte får sprida något vidare om du inte har upphovsrätten själv eller om du fått tillåtelse från den som gjort materialet. Detta gäller länkar såväl som att du delar med dig av musik, film, böcker etc.

På vanliga siter som tillhör t ex microsoft eller andra officiella är det inga problem att hänvisa till länkar men du får inte dela ut deras program od.

Oftast står det på respektive webbsida vad som får spridas vidare eller inte.

För enkelhetens skull så tänk på följande:

Att välja att lägga ut länkar till information på andra ställen på internet brukar sällan vara ett problem så det borde du i de flesta fall kunna göra utan att oroa dig.

Att sprida vidare musik, film, program, böcker etc utan att först ha fått OK från den som gjort materialet är nästan alltid olovligt och bör undvikas.

Anmäl
2012-06-29 15:59 #2 av: [eken77]

Du har så rätt i att det bör undvikas med att sprida musik/dela med sig av musik. Känner ändock att det är ett socialt tankesätt med att dela musik, den blir så pass mycket mer värd om den kan uttrycka någons speciella känsla.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.