10. Nätverk & Brandväggar

Kod för WiFi?

2012-07-20 17:04 #0 av: [DR.HP]

Hej!

Vi har WiFi hemma men utan lås/kod. 
Ni som kan lite om datorer, tycker ni att det behövs? Varför? :)

/DR.HP

Anmäl
2012-07-20 20:04 #1 av: KlyX

Absolut!! Folk kan ju använda ditt nätverk annars?

Fildelning är olagligt nu, så att använda någon annans nätverk är ju ypperligt, det är personen bakom IP-adressen som åker dit. Dvs du.

Sen kan folk som sitter på samma nät tunnla trafiken och sno dina lösenord, se vad du surfar på m.m.

Om inte annat så vill du väl ha din bandbredd för dig själv?

Anmäl
2012-07-21 03:25 #2 av: Fridaybrew

Dock om det är någon annan som fildelar via ens trådlösa så märker utredarna det sedan när undersöker datorerna. Skulle bli ett intressant rättsfall, men vore konstigt om man skulle fällas. För isf bör ju våra internetoperatörer vara ansvariga för det vi alla gör och så ser det inte ut idag.

Det räcker inte med ip adress för att åka dit för fildelning, det krävs flera saker, tex är man flera i ett hem vem ska man fälla vem var det som laddade ner? Är nätverket öppet och det inte ens finns någon torrentklient på datorn vad är rimligheten att ett brott har begåtts av denna individen.

Ungefär samma bedömning när en grupp dödsmisshandlar ett offer, då är bedömningsfrågan vem som delade ut det faktiskt dödande slaget en viktig fråga. Var ett fall där ett par friades för de skylde på varandra och rätten kunde inte etablera vem som det egentligen var.

Öppna nätverk är egentligen väldigt trevligt och bör inte missbrukas. Har man öppet nätverk så bör man iaf veta vad det innebär iaf.

Fildelning är INTE olagligt! En fil är olaglig att fildela om den är skyddad av upphovsrätten och upphovsrättsinnehavaren motsätter sig fri spridning.

Gigantisk skillnad!!!!!!!!!!!

Så helt kort är gör du inget olagligt så är det lugnt. Dock finns det minimal risk för någon missbrukar nätverket.

Anmäl
2012-07-21 11:57 #3 av: KlyX

"För isf bör ju våra internetoperatörer vara ansvariga för det vi alla gör och så ser det inte ut idag."

Vad menar du med det?

"Dock finns det minimal risk för någon missbrukar nätverket"

minimal? Förekommer detta i tättbebyggt område är risken stor, inte minimal. Det finns säkert många som gärna har "gratis internet" om man kan.

För övrigt är det väl upp till den som står anklagad (om ens IP-adress står bakom olagligheter) att bevisa sin oskuld.

Sen finns det värre saker än fildelning, viss pornografi t.ex. Det är fullt möjligt att plantera saker i annans dator när man sitter på samma nätverk. Då blir det aningen svårare att bevisa sin oskuld.

Tycker fridaybrew har en naiv inställning till detta måste jag säga.

Anmäl
2012-07-21 15:04 #4 av: Halvdansken

När vi skulle ha igång min mammas nya maskin så hittade vi 5 nätverk utan problem, och bara ett var spärrat med lösenord. Inga problem att använda andras konto. Inga problem heller att identifiera dem, eftersom folk döper dem till sina namn, "Lasses internet" och "Hotel X" osv.

Nu var det bara på kul för att jag var nyfiken, hon har ett eget abonnemang och det har lösenord.

Men är det verkligen nätverkets IPadress som gäller eller själva datorns, i en rättsak? Det är väl två olika?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-07-22 23:43 #5 av: Fridaybrew

I rätten så är det den som begår brottet som ska straffas. Tex den som äger bilen är inte den som betalar fortlörningsböter. Det är föraren.

Omvändbevisföring hade jag ingen aning om att vi hade i sverige.

Naiv knappast dock så är jag positiv till att ha öppna nätverk även om jag själv valt att sätta lösenord. Dock inbillar jag mig inte att WEP skyddar mot en motiverad individ. Dock så klarar man sig från vanliga svenssons.

För ett par år sen fanns det ett internetföretag som bjöd på router gratis till de som hade öppna nätverk. Detta för att sen kunna erbjuda sina kunder gratis hotspots över hela landet. Viss reservation för att det var ngt krypterat protokoll för deras egna kunder. så de som lät det vara öppet fick tillgång till allas andras routrar. var som sagt ett par år sen och var över hela europa.

Är man flera som delar dator så går det inte bevisa vem som satt vid datorn när brottet begåtts. Därmed riskerar man dömma en oskyldig, såvida jag känner till så anser rätten det då bättre att fria än att dömma en oskyldig.

Sen hur lätt/svårt det är att övertyga rätten om att det är den andra i familjen som gjort olagligheterna eller ej är annan femma.

Ip adress kan man även fuska med så det är inte heller 100% ig. MAc adresser kan man även falsifiera .  Så helt enkelt så ska det mycket till för att 100% igt dömma ngon som nekar och ger trovärdiga ursäkter.

Men visst kalla mig naiv om du så vill =)

Jag har iaf kolla på vad som är lagligt och inte olagligt till skillnad från andra *hint hint*.

 

Anmäl
2012-07-23 10:20 #6 av: KlyX

#4 Man har en publik ip adress utåt, dvs den man tilldelas från internetleverantörens DHCP. Den är den som är intressant.

Sen har man en privat ip adress bakom sin router, oftast 192.168.1.x.

#5 Jag tycker bara att det är dumt att riskera något som man lätt kan åtgärda med relativt enkel konfiguration. Internetleverantörer inkluderar ju en rekommendation/instruktion om att skydda sitt eget nätverk när man köpt bredband.

 

Anmäl