Program för PC

blue screen - ominstalera datorn?

2012-09-26 13:52 #0 av: elli-kleo

Hej. Jag har en datorn som för övrigt knappt är ett år gammal. Jag har börjat fått blue screen i mellanåt men efter om omstart brukar den funka i princip som vanligt. Har haft lite krongel med den som t ex att program slutat fungera osv. Jag är inte speciellt kunnig på datorer men har snackat med en kompis och han tycker att jag ska ominstallera datorn, men dum som jag är så gjorde jag aldrig några "back up skivor" när den var ny så jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga. Man måste ju kunna ominstallera datorn ändå, lagligt såklart. Men hur? Kan datorns mjukvara bli som den var när den var ny även om jag inte har dom där skivorna? Vad händer om man lånar någons skivor som tillhör en snarlik dator?

Ursäkta rörigt inlägg

Tack på förhand

Anmäl
2012-09-26 21:54 #1 av: Zepp

Kolla i Bootmenyn om det inte finns någon återställningspartion!

Numera ligger instalationsskivorna på en dold partion på disken!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2012-09-27 09:39 #2 av: Kaj

Pröva att starta om datorn och trycka F8 innan någon bild kommer upp (tryck hela tiden). Du skall då få upp en bootmeny där du kan välja olika alternativ. Ett bör vara att göra en systemåterställning till fabriksläge.
Du kommer därefter att behöva ominstallera allt som du gjort efter det att du fick datorn så klart.

Om F8 inte funkar pröva samma procedur med F9, F10, F12 för det kan vara lite olika beroende på märke på datorn.

Att du får Blåskärm har troligen med att du installerat något program eller enhet typ disk, mus, tangentbord ... som har kod som skriver över minnesadresser de inte får göra. Då brukar/skall Windows blåskärma.

Anmäl
2012-09-28 23:55 #3 av: KlyX

Kan vara hårdvarufel, då hjälper inte ominstallation tyvärr

Anmäl
2012-09-30 11:20 #4 av: bamse6311

Jag kan precis som elli-kleo inte mycket för att inte säga nada om datorer men om elli-klio gör en system gör en systemreperationsskiva, funkar inte det?

Hälsningar,

Bertil

Anmäl
2012-09-30 22:58 #5 av: KlyX

#4 Nej, då får han/hon bara en avbildning av ett redan skadat system

Anmäl
2012-10-03 09:00 #6 av: elli-kleo

#3 Om det är hårdvarufel, borde inte garantin gälla då?

Anmäl
2012-10-03 17:52 #7 av: KlyX

#6

Jo, då gäller garantin. Det kan dock vara lite svårt att bevisa hårdvarufel tycker jag (av egen erfarenhet).

Men gör absolut ett försök, kontakta återförsäljaren och gör upp med dom om hur felsökning samt reparation ska göras. Det man riskerar att betala är fraktkostnad OM dom inte hittar något hårdvarufel.

Dom kommer förmodligen att be dig förklara felets karaktär över telefon. Då är det bra att vara förberedd med felkoder eller liknande. Du ska uppge att det blir blåskärm och även gärna kunna återge lite av det felmeddelandet så borde det gå smidigt.

Även om du inte kan ge en bra förklaring/motivation så kan du insistera på att dom tar emot den och undersöker problemet själva.

Det kan vara så att dom erbjuder sig att göra en ominstallation som en lösning på problemet, se då till att du har sparat viktig data innan du skickar iväg datorn.

Anmäl
2012-10-04 14:10 #8 av: bamse6311

@#7

När moderkortet på min förra dator helt sonika lade av så lämnade jag in den på reperation och fick det på garantin då datorn var 1,5 år gammal och garantin var 2 år.

Dom behövde omformatera men innen dom gjorde det så sparade dom ner allt som fanns på hårddsiken för att sedan lägga in allt igen efter omformatering.

På det sättet så fick jag tillbaka min dator med alla bilder, videos samt dokument osv som fanns på hårddisken när jag lämnade in den.

Vet inte om det äe något krav på det rent konsumentköplagstiftigt men så gjorde PC-City eller rättare sagt den "verkstad" som do skickade datorn till.

Visserligen så fick jag vänta i tre veckoer på den där gamla datorn men fick låna en annan av en kompis under tiden.

Sedan så skall man naturligtvis själv spara ner allt som finns på hårddisken innan man lämnar in den men i mitt fall så gick det inte då jag överhuvudtaget inte kunde komma in på den.

Hälsningar,

Bertil

 

 

Anmäl
2012-10-10 14:56 #9 av: MichaelE

#2 Du glömde F11.

Asus har F9, HP och Packard Bell samt Acer: F11. Övriga vet jag inte men det är troligen F11 eller F8.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.