14. Off-topic

Patent 986 - ett svenskt geni mot världen

2013-10-31 10:31 #0 av: [Mustangcab]


"Svensk dokumentär från 2013. Svensken Håkan Lans ligger bakom några av vår tids mest spektakulära uppfinningar. När han fick patent på färggrafik i datorer trodde han att lyckan var gjord. Men patent 986 blev början på en lång och plågsam kamp mot världens största datorföretag. En kamp som höll på att kosta honom livet. "

Ikväll i SVT 2 kl 20.00

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-31 11:53 #1 av: Kaj

Det där är lite typiskt Håkan Lans. Han har uppfunnit en massa bra grejor men aldrig riktigt lyckats skydda sina uppfinningar med ett "korrekt" patent. Den delen har aldrig varit hans styrka utan han är mer ett geni på uppfinningar. Man kan ju tycka att han borde lärt sig och tagit hjälp där men han är lite av "jag vet och kan bäst själv".

Lite som han uppfunnit men där han alltid förlorat i patentstrider.

  • Datorfärggrafik
  • Ett GPS system för sjöfart och luftfart (mycket har kopierats och använts av amerikanska militären då de tog fram dagens GPS system
  • Datormusen (eller mer tekniken bakom) - ja faktiskt Håkan var först men fick aldrig igenom sitt patent så den blev skyddad

Det finns nog fler men dessa kommer jag ihåg på rak arm att man hört talas om

Anmäl
2013-10-31 13:09 #2 av: beem

Han kanske tillhör den lyckliga skara som inte är i behov av mer pengar.Skämtar


Anmäl
2013-10-31 13:34 #3 av: [Mustangcab]


# 1 Du har helt rätt i det du säge,r han borde skydda sin patent bättre.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-31 14:13 #4 av: Kaj

#2 han är ju inte direkt fattig. Oftast ger tvisterna honom lite pengar ivf. Men han är ingen multidollar miljonär som han skulle ha kunnat varit.

Dessutom så har han spenderat större delen av sitt yrkesliv i olika domstolsförhandlingar för sina tvister och advokater har kostat honom enorma pengar - så stormrik är han nog inte.

Anmäl
2013-10-31 14:25 #5 av: bamse6311

Skall bli intressant att se dokumentären.

Innovatörer har ofta det problemet att när de har uppfunnit något nytt så tar dom inte alltid kontakt med skickliga advokater som kan hjälpa dem med worldwide patent samt skydda uppfinnaren mot andra som helt enkelt "stjäl" uppfinningen.

Det är ju inte enbart Håkan Lans som råkat ut för det där utan även många andra innovatörer.

Å andra sidan så är det inte alltid så lätt för en enskild uppfinnare och hans advokat att hävda sin rätt när multinationella jättar helt enkelt har snott uppfinningen och sätter in hela horder av sina advokater för att bevisa sin rätt till den.

Lagen i alla något så när civilicerade länder som helst är ju till för att skipa rättvisa men verkligheten ser ju ibland annorlunda ut och ofta på bekostnad av den enskilde innovatören.

Håkan Larsson har ju varit med i dokumentärer förr och inte mist om striden som gällde transpondertekniken som guidar yrkestrafiken.

Nåväl, skall bli intressant att se dokumentären.

Bästa hälsningar,
Bertil

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.