Hårdvara

Stationär dator, värme

2014-03-03 20:51 #0 av: Skitgalen

Jag undrar hur många grader det ska va för att en dator ska klassas som överhettad?
Har en stationär dator med 1 fläkt samt processorfläkt (tror jag, har inte så jättebra koll). Hur som helst, jag laddade ner ett program, SpeedFan för att hålla koll på hastigheten på fläkten samt gradtalet.
Fläktens hastighet har kört i 100% hela tiden och då har datorn hållit sig ganska sval (ca 20-30 grader), nu sänkte jag fläkten pga att den surrar för mycket, jag sänkte ner den till 65%. Enligt SpeedFan ligger den fortfarande på 26 grader.
Om det nu skulle öka i grader, när borde jag börja oroa mig? Vilket gradtal?

Anmäl
2014-03-03 20:52 #1 av: Skitgalen

Såhär ser det ut just nu

Anmäl
2014-03-03 21:29 #2 av: Ladydragon

mitt råd är att du ska vara mycket försiktig och veta exakt vad du gör om du ska börja krångla med fläktarna....inte ens jag som är en mycket van datoranvändare varken vågar eller vill krångla med fläktarna på det viset

om du vet hur man gör så byt istället fläkt eller fundera över att flytta datorn eller byta chassi eller köpa nåt som kan dämpa ljudet 

Anmäl
2014-03-03 21:36 #3 av: Skitgalen

Men att bara sänka hastigheten på dom kan väl inte så göra så stod skada? :S

Anmäl
2014-03-03 21:54 #4 av: Zepp

Jodå.. det e det som skadar processorerna!

Det tar cirka 5 sekunder utan fläkt att bränna en CPU!

Gå in i BOIS och kolla hur det är satt att just din CPU har för värmetal!

Altså.. om din processor håller 26 grader Celsius så är det inte CPUfläkten som väsnas.. då den som regel stiger upp till 40 grader några minuter efter påslag!

Har alldrig någonsin varit med om en CPU så har legat så lågt i temperatur??

Själv har jag en gammal Compaq med XP.. och den kan minnsan väsnas, men det är fläkten i kraftagregatet!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-03-03 22:17 #5 av: Skitgalen

Men jag stängde ju inte av den.. drog bara ner hastigheten.

Jag vet inte om det är CPU:n som ligger så lågt i grader men det stod nånting som var 26C iaf. Har dragit upp hastigheten på fläkten igen, vet inte vad det är som väsnas men nånting är det, det surrar inte.. det är svårt o förklara, men skulle mer säga att det dånar typ..

Och vad är BOIS? Skriv gärna på "Svenska" utan förkortningar då jag inte kan så mycket om datorer och såna förkortningar

Anmäl
2014-03-03 22:32 #6 av: Inkanyezi

CPU ligger kring 30 grader med max omkring 38 enligt din bild och inte 26. Temperaturen i lådan är okritisk, det är temperaturen på processorkärnorna som du i första hand ska titta på, och processorn tål att bli bra mycket varmare.

Vilket maxvärde du än sätter för SpeedFan, kommer den att låta fläkten gå för fullt om processorn kommer upp i varningstemperaturen. Det gör SpeedFan innan processorn blir så varm att den stänger ner. Men än har du en lång bit kvar. Jag vet inte precis vilken temperatur din processor tål, det får du titta i processorns datablad för att se. Det finns några andra temperaturer som också kan vara värda att övervaka, men den första och viktigaste brukar vara processorn.

Norrbrygga, sydbrygga och grafikprocessor är komponenter som kan behöva övervakas också. Det är din grafikprocessor som ligger på 26 grader.

Så inte behöver du oroa dig, men innan du micklar i din dator kan det vara värt att läsa på lite och ta reda på vad programmet gör och vilka bitar som övervakas och vilka temperaturer som kan tillåtas.

Anmäl
2014-03-03 23:10 #7 av: Zepp

Dina temperaturer larmar inte på något sätt.. utan om det är något oljud så beror det sanolikt på något annat.. tex vibrationer eller en trasig fläkt/obalans.. felställd fläkt.. mickla inte med hastigheterna.

Det ser snarare ut som om alla minihastigheter är ställda på max!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-03-03 23:12 #8 av: Skitgalen

#6 Jag förstår inte sådär jättemycket av det du sagt... vet inte vad jag ska göra eller vad problemet är

#7 Hur kollar jag om det är obalans eller om den är trasig? För sist jag öppnade datorn för att blåsa ur den så syntes det inte några fel iaf...

Anmäl
2014-03-03 23:19 #9 av: Zepp

Öppna datorn igen.. slå på den och lyssna var ljudet kommer ifrån!

Pilla inte i datorn med fingrarna då.. om du inte säkert vet vad du gör.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.