Program för PC

Defragmentering

2014-08-06 01:16 #0 av: AChristian

Hej!

Har jag blivit blind...... eller har verkligen defragmenteringsprogrammet försvunnit i W 8.1???? Kan inte hitta det...men är också ny på detta OS.

OM det inte finns kvar, vilket program föredrar ni då? "Defraggler" tycker jag har blivit sämre så det finns det inget intresse av.

Tack på förhand!

Christian

Anmäl
2014-08-06 02:22 #1 av: Cragan

finns kvar för mig iaf högerklick på hårdisken  egenskaper o sen verktyg  optimera heter den där defrag liggerAnmäl
2014-08-06 09:49 #2 av: [PeterWem]

Windows 7 har automatisk defragmentering. Borde 8:an med ha.

Anmäl
2014-08-06 12:34 #3 av: AChristian

#1 Där var den ju....man tackar än en gång!

Christian

Anmäl
2014-08-06 20:10 #4 av: Zepp

Defraggler är ett bra program!

http://www.piriform.com/blog/defraggler

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-08-06 22:04 #5 av: Inkanyezi

Ntfs har inte samma behov av defragmentering som FAT32, så man kan köra ganska länge utan någon märkbar försämring av prestanda genom fragmentering. Men någon gång emellanåt kan det vara bra, särskilt om skivan börjar bli full. Fast i det läget bör man nog fundera över att stoppa in en till om det är en stationär, eller rensa ut en del om det är en bärbar.

Anmäl
2014-08-07 09:46 #6 av: MagArne

Har man SSD-hårddisk är det bara onödigt att defragmentera. De är så snabba så det gör ingen skillnad och defragmenteringen sliter lite på hårddisken.

Mekaniska diskar med skivor i kan ju vara bra att defragmentera ibland.

Anmäl
2014-08-07 10:08 #7 av: Zepp

Man skall helst inte defragmentera SSD!

Från W7 så hanterar operativsystemet SSD på rätt sätt.. för längsta livslängd.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-08-07 11:22 #8 av: Kaj

#6 och #7 - man ska ALDRIG defragmentera en SSD disk. Det gör ingen som helst skillnad om datat ligger utspritt på en SSD disk eftersom det inte finns några rörliga delar som måste förflytta sig för att läsa och skriva på en SSD disk. Varje I/O tar lika lång tid oavsett var datat finns på SSD disken. Att defragmentera en SSD disk ändå gör bara att man förbrukar antalet skriv och läs cykler som disken har innan den är förbrukad och går sönder
Windows 7 och Windows 8 har som standard avstängt defragmentering på alla SSD diskar.
Däremot skall man för SSD diskar ställa in TRIM för detta snabbar upp skrivningen till en SSD disk. När man skriver data till en SSD disk så måste blocken dit datat skall skrivas först rensas från tidigare information. Detta gör att först måste operativsystemet rensa dessa block för att sedan kunna skriva in data där. Om man har TRIM funktionen igång på disken så kommer detta ske då man tar bort filer och data i stället (sker i bakgrunden) och nästa gång data skall skrivas dit är allt redan förberett så data kan skrivas in direkt. De flesta SSD diskar har idag redan TRIM kommandot påslaget.
Skriv följande i dos-prompten fsutil behavior query disabledeletenotify  om svaret blir 0 har du TRIM påslaget. Om inte kan du använda samma commando men med set - fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0

För övriga diskar så går det en automatisk defragmentering i bakgrunden (har gjort så sedan Windows Vista).
Vill man köra manuellt kan man göra det (hittar man inte programmet kan man skriva defrag i sökrutan och starta programmet därifrån).

Anmäl
2014-08-07 11:56 #9 av: Aniara14

#8 Ja, det är det jag också hört, att man absolut inte ska defragmentera SSD hårddiskar eftersom det inte gör nån nytta alls, utan bara skadar dom och förkortar livslängden.

Men vet du om denna regel även gäller för USB minnen? Vid ett tillfälle så försökte jag defragmentera ett USB minne isatt i en Win 7 dator, men det hände ingenting, och det tolkar jag som att det är helt olämpligt och aldrig ska göras. Då av samma anledningar som för SSD.

Anmäl
2014-08-07 12:57 #10 av: MagArne

#9 Samma sak där. Defragmenteringen gör ingen nytta då USB-minnet inte har något rörligt läshuvud som inte vill ha datan utspridd över hela disken.

En extern USB-hårddisk kan man däremot defragmentera så länge den inte är bestyckad med en SSD.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.