Program för PC

Rita i datorn, program?

2014-08-13 10:16 #0 av: LindaKarlstrom

Min chef har sagt att jag måste bli proffs på att rita i datorn... Jag som inte ens kan göra en sträckgubbe :)

Jag funderar vilket / vilka program jag ska använda, någon här som har tips? Jag klistrar in några länkar på liknande bilder som han vill att jag ska göra. Jag har tillgång till alla program från Adobe om något utav dom kan vara rätt.

http://www.traguiden.se/upload/anvisningar_och_produktion/bilder_konstruktiv_utformning/V-0303-G24.jpg

http://www.lfs-web.se/krypgrund-vaermevaexlare.jpg

http://www.lfs-web.se/bilder/krypgrund.gif

Anmäl
2014-08-13 10:20 #1 av: luckydragonriderkin

jag använder Paint Tool SAI och jag gillar det väldigt mycket! annars finns ju Photoshop om du är beredd att betala lite mer. 

sedan finns det gratisprogram som Gimp eller Sumo. Sumo är till och med online som jag minns det(du behöver inte ladda ner det). Värt att kolla upp i alla fall? :)

Anmäl
2014-08-13 11:53 #2 av: Inkanyezi

Det handlar ju också lite om vad du menar med att "rita". Om det handlar om att bara göra bilder, så finns program för det hos Adobe, främst Illustrator, men den kan också kompletteras med InDesign och Photoshop, men den som är gjord för att skapa bilder är Illustrator. Gimp skapades ursprungligen just för att göra bilder, och det finns också åtskilliga andra program, både kommersiella och fria.

Om du däremot med rita menar teknisk ritning, så finns det inte hos Adobe, men hos en hel del andra leverantörer. Autodesk och Autosketch är kända kommersiella program med relativt enkla funktioner för att föra över ritningar till produktion, så att man kan använda ritningsfilerna i CAD-maskiner av olika slag. Inkscape är ett kraftrullt fritt program för att skapa vektorbaserade ritningar och teckningar. 

Troligen finns också något enklare pixelbaserat program för teckning bland tillbehörsprogrammen i din dator, och det kan vara någonting att börja med, men det räcker inte långt. Det fungerar ungefär likadant som ett papper att rita på med penna, så du behöver också den där "pennan" - en digitaliseringsplatta av något slag med penna. Wacom är ett känt märke.

Anmäl
2014-08-13 12:20 #3 av: deeman

Det finns en mängd fria alternativ: 

  1. Inkscape(Mac/Linux/PC)
    http://alternativeto.net/software/inkscape/   
  2. MS Expresson Web  4
    http://alternativeto.net/software/microsoft-expression-design/ 

.., där Inkscape(1), är troligen det närmaste alternativ du kommer till i likhet med Adobes Illustrator.

Övriga alternativ är t. ex:
Calligra (Mac/Linux/PC)https://www.calligra.org/get-calligra/
Vector Paint (Typ som Paint, online)http://vectorpaint.yaks.co.nz

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Anmäl
2014-08-13 14:43 #4 av: Hesat

När jag inte är beroende av exakta mått så använder jag vanligtvis SketchUp för 3D-skisser och lägger ihop en renderad bild med text, pilar och övrigt i Illustrator. Saknas kommersiell licens för SketchUp så skulle jag göra allt från grunden i Illustrator. 

Medarbetare - Halloween.ifokus

Anmäl
2014-08-13 14:50 #5 av: LindaKarlstrom

Tack för era svar! Bilderna som blir ska användas på internet och tryckas, det ska inte bli "något mer" utav dom.

Så att lära sig Illustrator är högt upp på prio listan?

Jag har som sagt tillgång till alla Adobes program på jobbet, så det enda som kommer kosta är ev kurser i programmet

Anmäl
2014-08-13 15:05 #6 av: Inkanyezi

Det hänger lite på vilken typ av bilder, vilket program som är mest lämpligt. Bland Adobes program är det Illustrator som är gjort för att skapa egna bilder, och när det gäller vanliga bilder, sådana som man målar eller tecknar på papper, är Gimp det kanske mest använda fria programmet.

Vektorbaserade program som Inkscape är mycket bra om man behöver skala sina bilder, dvs göra dem mindre eller större, utan att förändra dem så att kvalitén förändras. Gimp är pixelbaserat. Det går att förstora bilder utan att de blir pixliga, och man kan förminska också, men en förminskad bild kan inte återställas till ursprunget, den har för alltid förlorat i kvalité, när den är uppbygd av pixlar.

Jag har ingen egen erfarenhet av Illustrator, men om din chef håller med det programmet är det ju inte väldigt mycket att fundera över. Som jag nämde innan, är mus eller pekplatta inte bästa verktyget för att jobba med bilder i de här programmen, utan en ritplatta, som Wacom, underlättar mycket.

Om meningen är att du ska jobba med det här, så borde du också få utbildning för det på arbetstid. Det handlar inte om någonting som man utan vidare lär sig genom att titta i bruksanvisningen, utan det är en egen konstform, som kräver såväl kunskap och talang som övning. Kunskapen gäller inte bara hur programmet hanteras, utan också hur man formar bilder, komposition, perspektiv, ljus, skuggor osv.

Anmäl
2014-08-13 15:25 #7 av: LindaKarlstrom

Javisst, jag kommer få gå kurser osv på arbetstid om jag känner att det behövs :-)

Jag har en wacom ritplatta som dock är några år, men i princip oanvänd, så den fungerar säkert bra

Anmäl
2014-08-13 17:09 #8 av: Hesat

Ska du endast skapa illustrationerna till tryck eller ska du göra hela produktblad, drift & skötselinstruktioner el. dyl.?

Medarbetare - Halloween.ifokus

Anmäl
2014-08-13 17:18 #9 av: Inkanyezi

Det finns några fler sajter inom iFokus som kan ge dig hjälp inom användningen av program för att rita, teckna och måla i datorn, dels Bildredigering iFokus, och också Digital konst iFokus.

http://bildredigering.ifokus.se/

http://digitalkonst.ifokus.se/

På de sajterna finns fler som använder program för att skapa bilder, både genom att pussla ihop bitar från olika håll, och från scratch. Därmed finns också flera användare av de här programmen där, och du borde kunna få bra tips.

Anmäl
2014-08-14 08:29 #10 av: LindaKarlstrom

Hesat: Så som det är nu gör jag våra produktblad, brochyerer osv i InDesign, nu ska jag även börja göra bilderna till dessa :-)

Inkanyezi: Tusen tack!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.