Hårdvara

USB är USB är USB.... Eller?

2014-08-14 15:18 #0 av: Jalking

Jag har köpt en ny kompaktkamera. (Hatade min gamla Samsung. Skitkamera!) Det blev en Panasonic Lumix DMC-TZ60.

Batteriet ska laddas med medföljande USB-laddare och kabel. I instruktionsboken (En riktig av papper! :-) Sällsynt numera.) finns att läsa, lite förkortat:

  • Använd inte andra USB-anslutningskablar än den som medföljer enheten....
  • Använd inte någon annan nätadapter än den som medföljer enheten.
  • Använd inte medföljande nätadapter eller anslutningskabel med andra enheter.

Jag har alltid använt principen "Om det passar utan våld är det rätt" angående USB, och tror att detta är ett försök att öppna möjlighet att slingra sig ur garantiärenden. Eller hur är det, håller min princip i alla lägen?
Den medföljande nätdelen ger bara 800mA, men enheterna ska väl kunna hantera högre strömstyrkor om de följer USB-standard?
Kabeln är mini-A-USB

Anmäl
2014-08-14 16:10 #1 av: deeman

USB är alltid USB för det är en standard. Hurvida den anpassade USB-kablen just är anpassad eller inte  är svårt att sia om, men använd den medföljande kabeln i första hand.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Anmäl
2014-08-15 09:18 #2 av: Kaj

Det beror lite på kameran om den klarar alla USB standarder. Kabeln i sig är inte problemet. Där kan du använda vilken USB kabel som helst som passar.
Däremot kan Adaptern vara ett problem. Om du kopplar in en adapter med för höga volttal och kameran inte har en spärr för det kan den överbelastas och kameran kan gå sönder. Detsamma gäller om adaptern levererar för högt antal ampere och kameran inte är anpassad för detta.
Normalt är detta bara ett försäljningstrick eftersom leverantören av kameran tjänar pengar på just reservdelar och deras kabel och adapter lär kosta 3 gånger så mycket som ett annat märke som du kan välja.

Så det du skall gör är att titta på specifikationerna vad kamerans laddning kräver och klarar av.
Det kan t ex stå max 2,1 amp 5 Volt. Då är du i hamn för de flesta laddare eftersom nästan alla går på 5 volt och ligger mellan 0,5 - 2,1 ampere. Alla dessa skall då gå bra och ju högre ampere du väljer desto snabbare går laddningen.
En billaddare är ju normalt på 12 volt men i de allra flesta fall spelar detta ingen roll. Det är där adaptrarna gör just det jobbet. De tar in 12 volt från bilen (220 volt från väggen) och ger i från sig 5 volt ut som du sedan kopplar in kameran i.

Anmäl
2014-08-15 10:45 #3 av: Inkanyezi

#2 "Detsamma gäller om adaptern levererar för högt antal ampere och kameran inte är anpassad för detta."

Nej, det spelar faktiskt inte någon roll hur många ampère adaptern kan lämna, det enda kriteriet är spänningen. Det blir inte fler ampère än vad den anslutna apparaten drar, så länge den matas med rätt spänning.

Standarden föreskriver att ett USB-uttag ska kunna lämna 0,5 A och att en laddare med USB-kontakt inte får leverera mer än 2 A. Av det skälet är det mycket ovanligt med strömmatade hubbar som har fler än fyra uttag. Men om man stoppar in en sådan i en stationär dator, kan man utan problem ansluta hubben till strömaggregatets 5 V, som i de flesta fall kan leverera minst trettio ampère. Hubben i sin tur ska enligt standarden vara konstruerad så att den begränsar strömstyrkan ut. 

Anledningen till att strömstyrkan är begränsad är att man inte ska kunna vålla brand genom att kortsluta ett USB-uttag. De flesta apparater med USB-uttag stängs av när man kortsluter, så att de levererar kanske en milliampére eller ännu mindre så länge de är kortslutna. Det gäller däremot inte 5 V från strömaggregatet i en stationär dator. Det kan oftast leverera omkring 50 A.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.