Datorköp

Vad ska jag leta efter? (köp av dator)

2014-09-02 19:35 #0 av: Zabbio

Ni får säkert en hel drös sådana här trådar,..

Jag håller på och spara ihop till en ny dator, bärbar. Jag tänker mig att runt 5000kr kan jag nog knåpa ihop, men går det att hitta billigare som ändå funkar för mig så blir jag inte ledsen.. lever på studiemedel så ekonomin tillåter inte allt..

Främst är den tänkt att kunna släpas med till skolarbete och annat, surfa, se nån film osv.  Men jag vill också kunna installera bildredigeringsprogram/ritprogram typ photoshop utan att den blir ''seg'' eller har problem att driva programmet. Räcker att kunna ha 1 relativt stor bild igång, jag behöver inte jobba med 10 digitala målningar samtidigt. Enklare/kortare filmredigering är inte fel heller, men inget större krav.
Köpte en mini-pc i riktig budgetvariant för rätt länge sedan, tänkte att den skulle duga till surfande och skrivande.. ack, vad jag blev irriterad på den! Långsam och  oduglig, klarade inte ens de enkla grejjerna utan att hacka och sega...  det är väl det jag är lite rädd för nu...

Jag har en iMac från 2007/2008 eller något. Den funkar bra men jag märker att nyare program kräver lite mer av den... tanken är att den bärbara ska funka som reservdator eller ''ny'' dator ifall denna blir för seg, helt enkelt. Bildbehandling är det mest krävande jag gör med denna.

Jag tänker mig en windows dator, för att kunna testa lite andra ritprogram än vad som finns för mac. (hur är det om jag behöver omformatera datorn efter att ha laddat ner en massa skräp - får man med någon ''nyckel'' eller nåt till nya windows datorer, eller måste man köpa operativsystemet separat?)

Skärmstorlek.. vet inte riktigt. Men hellre större än mindre med tanke på att jag vill rita på den.

Jag kan kompromissa med vikt/otymplighet, batteriförbrukning (även om det hade varit bra om den klarade ett par timmars föreläsning utan sladd) och lagringsminne - behöver inte hur många GB som helst, kan alltid lägga över på extern hårddisk..

Men vill som sagt att den enkelt och smidigt ska klara surf, skrivande, bildbehandling.

Behöver inte vara ''senaste modellen''.. hur vet jag förresten om det är en utgående modell? Som kanske är billigare pga det men ändå klarar mina krav? Och hur vet jag om komponenterna i datorn fungerar smärtfritt med varandra eller om de bråkar och tappar prestanda?

Jag vill inte ha DELL. Det är väl det enda jag vet säkert - har varit med om aldeldes för mycket  krångel där nyköpt dator haft blåskärm direkt och det gått flera år med krångel, felanmälningar och dålig service utan att problemet lösts.. så Dell vill jag inte ha att göra med. Men annars bryr jag mig inte om märken så sett..

Anmäl
2014-09-02 19:52 #1 av: Zepp

Dell görs på samma fabriker som många andra.. däremot skall du välja en affärer där du får adekvat service.. för det så krävs kompetent personal.

Kika på benchmark för pengarna!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-02 20:47 #2 av: kissidor

till att börja med länkar jag även här in ett tips som jag gav i en annan tråd också, en dator som endast denna vecka säljs till ett mycket bra pris på elgiganten, svårt att hitta mer värde för pengarna än så här: http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-dator/LE59423900/lenovo-ideapad-z50-70-15-6-barbar-dator-svart?scid=NEWSLETTER_V36_2014#tab-specs

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2014-09-02 21:20 #3 av: catcult

#1 Det tycker jag är ett dåligt råd till någon som vill kräma ur så mycket prestanda som möjligt för max 5000 spänn. Köper man från någon specialiserad datorbutik kommer man nästintill alltid punga ut med bra mycket mer stålar för lägre prestanda än om man tittar runt och jagar reapriser hos de stora kedjorna. När det gäller laptoppar brukar dessa numera alltid skickas till tillverkarens verkstad om något fel skulle uppdagas under garantitiden, då spelar det ingen roll om man köpt hos "lokala datorspecialisten" eller Elgiganten.

Anmäl
2014-09-02 21:24 #4 av: Zepp

#3

Javisst.. oså står man sen där med alla problemen och ingen service.. och får ta kostnaderna själv.. och ingen att fråga!

Man brukar säga att snålheten bedrar visheten!

För övrigt så skiljer det väldigt lite i pris mellan butikerna.. den som tar mer betalt får inget sålt helt enkelt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-02 21:37 #5 av: catcult

#4 Fast om något händer under garantitiden skickar man så gott som alltid sin laptop till den verkstad som är auktoriserad av tillverkaren, oavsett vilken butik man köpt den från och detta kostar givetvis ingenting – såvida man inte orsakat skadan själv, men då får man ju betala ur egen ficka även om man köpt från någon specialbutik.

Jag har gått igenom många laptopinköp under åren, jag känner att jag har koll på läget och prisläget i synnerhet. Skämtar

Anmäl
2014-09-02 21:42 #6 av: Zabbio

#1 Jag vill inte ha Dell efter de problemen. Den datorn var köpt direkt från företaget och visst kom det ut folk och de bytte grejjer och skickades hit och dit, med extra fraktkostnader och kostnader för besöket, men efter 3 år var problemet detsamma. Inte kunde de gå med på att skicka en ny dator heller trots att felet till slut visade sig bero på ett anti-virus program som de själva inkluderat i paketet och installerat innan leverans, men som av någon anledning sabbade alltihop så att inte ens nytt moderkort och hårddisk  och allt vad de bytte, hjälpte... jag vet inte hur men det var iaf det programmet som felkoden refererade till. De första blåskärmarna (två eller tre) dök upp innan datorn ens anslutits till internet, så det bör ju inte ha varit något virus som triggat igång.. Efter det blir man avskräckt, även om det hände på arbetsplats och inte mig personligen. 3 år utan en fungerande dator är jäkligt lång tid när man köpt en ny maskin, med alla tillbehör (skärm, tangentbord etc etc) i ett paket från samma företag, för en inte helt liten summa pengar.
Förutom den incidenten har ju just Dell varit uppe i andra sammanhang, tex programmet Plus eller vad det heter, och nyheterna, för sin extremt dåliga service och runtskickande.. Det var ju ett antal år sedan, men varför ska jag riskera att välja  just dem? Skulle inte ekommendera dem till min värsta fiende.. sen spelar det mig ingen roll om datorerna har mer eller mindre chans att vara måndagsexemplar än något annat märke..

#2 Tack :)  Denna vecka har jag inga pengar, jag har nyss börjat spara men tänkte vara ute i god tid och hinna få mig lite uppfattning, råd och kanske lära mig nåt lite innan jag köper.

Hur vet jag/du att just den datorn är bra? Vad tittar du på? :)

#3 Tack för infon :) Lite så jag tänker också - det är väl inte butiken i sig som hanterar problemen/lagar den så sett, även om det känns tryggare att kunna möta någon öga-mot-öga och lämna över ansvaret, än att tex skicka efter endast mailkontakt. Jag köper helst i butik, men finns det någon extremt bra deal på nätet så är jag inte helt omöjlig på det heller..

Anmäl
2014-09-02 21:52 #7 av: Zepp

Har oxå köpt ett antal både lapptopar och stationära.. och det är guld värt med verkstad, med kompetent personal.. som löser problem som man inte klarar själv!

Är det garanti så gäller att skicka i väg.

Men bedriver man företag så kan man inte skicka i väg datorn, då den behövs för verksamheten.. då köper man hellre en ny direkt och låter föra över alla program och data direkt!

Det samma gäller modem.. döm om min förvåning när jag sprang in på Mediamarkt för att köpa ett nytt.. de hade inga! Förskräckt

Näe man får ett nytt av sin Internettleverantör.. det tar bara någon dag.. bara det att ett företag inte kan stå still i några dagar på grund av ett trasigt modem.

Lika vart det när jag hade en sk företagsdator.. dvs en personaldator du vet en sådan som man leasade från företaget.. bara att stoppa in i orginalkartongen och skicka till Örebro!Arg

För det första.. vem har kvar originalförpackningen.. och vem vill vara utan dator i en vecka?

Såå.. grejen är snarare hur mycket du är villig att betala när du väl står där med problem.. eller hur mycket du skulle lagt extra för att slippa de många problem.

Oandrasidan är det rätt lätt avhjälpt.. köp två datorer med en gång.. synka dessa, så när den ena strular så har du alltid den andra när den första är i Örebro!

En annan käck lösning.. rätt billig för att inte säga gratis, kör alltid backup på minst två ställen, en extern HD som du kan ha kopplad till Routern och den andra i molnet.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-02 22:03 #8 av: Zabbio

#7 Jag förstår ditt tankesätt.. nu har jag inte företag och skulle jag få problem med datorn mot förmodan och behöva skicka iväg den, så kan jag ju jobba på min stationära. 
Penna och papper funkar fortfarande att anteckna med under föreläsningarna ;)

Arbeten sparar jag på USB redan som det är eftersom jag ibland jobbar på skolans datorer och ibland hemma.... för min del köper jag hellre en bättre dator och riskerar att behöva lämna den till Elgiganten eller nåt, så att de får skicka vidare den (eller om jag får göra det själv), än dras med en sämre dator pga min budget.. och vem säger att datorbutiken på hörnet kan laga ett fel direkt på stubinen?

Är det dessutom mjukvarufel så lär väl inga garantier alls gälla om datorn kopplats upp mot nätet.. och en omformatering bör jag nog klara själv, med lite google-hjälp. Eller hitta nån kompis som ställer upp.

Hur är det förresten med operativsystem, om det behöver ominstalleras. På mina urgamla, begagnade stationära datorer satt en liten klisterlapp med en nyckel, är det samma på dagens laptops? Och går det att registrera/aktivera ett windows (av vilken version det nu fanns på datorn) med den nyckeln? Gissar att man får ladda ner det och lägga på en USB eller nåt som man startar ifrån för att formatera/återinstallera?
(Säg vad man vill om mac os.. men det är himla enkelt och billigt att installera..)

Anmäl
2014-09-02 22:15 #9 av: kissidor

jag tittar på processorn som är en Intel core i5 av senaste generationen vilket är bra, på RAM-minnet som är 8GB och utökningsbart till 16GB vilket är bra, på grafikkortet som inte är så märkvärdigt men som borde duga gott, på skärmupplösningen som är full HD vilket är bra, och att den har en visserligen liten men dock ssd-cache som också hjälper till att snabba upp den. som du ser är den nedsatt med 2.500, och även om dess ordinarie pris isf kanske vore lite i överkant så nog tycker jag 4990 är ett osedvanligt bra pris för den hårdvaran Glad.

jag tycker det som regel är lättast att gissa datorns ålder utifrån processorn, det senaste som finns nu från Intels core-serie är tex fortfarande generation 4, jag antar att det kommer en generation 5 senare i höst. generation 3 är ofta lika snabb som generation 4 så för den skull går det bra att köpa en dator med Intel core-processor av generation 3, det som kom med gen 4 var framförallt en förbättrad batteritid. vore det generation 2 däremot så skulle jag fundera lite över om den verkligen kostar mycket mindre att det är ett bra köp.

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2014-09-02 22:21 #10 av: Zepp

Eh.. har man ingen bra datoraffär i närheten, med egen verkstad med kompetent personal, så spelar det ju som sagt ingen roll var man köper den!

Annars så kan jag rekommendera ; Inet

http://www.inet.se/kategori/28/barbara-datorer

Nu är det som så att de råkar ligga vid mitt arbete!

De har personal som vet hur en dator ser ut innuti! Förskräckt

Framförallt om man tar kölapp till teknikdisken.. så får man pratat med en datatekniker!

Kolla vilken Benchmark du får för pengarna!

Näe jag har inte eget företag.. däremot så handlar jag akut till företaget jag jobbar på,  när det krävs!

Annars så har vi en datakonsult som löser de mesta problemen.. speciellt om man kan vänta 1-2 veckor!

Under tiden ser jag till att servrar och annat fungerar hjälpligt med diverse handpåläggning och omstarter.

Grejen är snarare att det sällan är några större prisskillnader.. iallafall inte när det gäller seriösa affärer!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-02 22:31 #11 av: Zabbio

Hm.. ok.  Finns det någon regel som visar hur bra grafikkort är? I namnet.. typ att nyare har högre siffror eller nåt, eller måste man helt enkelt lära sig alla modeller utantill som nån kungalängd med helt randomiserade namn? :)
hehe.. 8GB känns mycket, macen jag sitter vid nu har 2. Fast Mac verkar ju använda hårdvaran på ett helt annat sätt så det går väl inte att jämföra specifikationer rakt av. Men 8GB är alltså helt ok? Gissar att de flesta kan utökas.. men det står ju skrivet.

Så när gen. 5 kommer ut kanske  gen.4 droppar lite i pris? Får se hur fort jag kan spara ihop pengarna också, hade nästan haft det om jag inte varit tvungen att köpa nya däck till bilen..

Noterade priset :) Det är ju en indikator också. Synd att pengarna inte finns, men det kommer kanske fler erbjudanden när jag har sparat ihop.  Finns något ställe med bra studentrabatter förresten?  hehe

Anmäl
2014-09-02 22:32 #12 av: Zepp

Numera ligger installationen på en särskild partion på hårddisken.. och så länge denna är hel så når man den via en tangentkombination vid booten!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-02 22:40 #13 av: Zepp

Dedikerat grafikkort med eget minne är som regel bättre än ett med delat minne.

Till kontorsdatorer köper vi med delat minne.. även för stationära.

För tung CAD köper vi minst 8 och separat grafikkort med eget minne.

Spel är det som kräver mest av grafikkortet.. speciellt sådana spel där man far omkring o skjuter o har sig eller kör bil.

Sims o liknade kräver inte lika mycket.. bara att de är kompatibla med spelet.

Ju mer Hertz och eget minne ju bättre grafikkort.. i princip.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-02 22:42 #14 av: kissidor

nja det vete tusan om de flesta laptopar kan utökas, i vilket fall så är rådande standardmängd RAM 4GB, så 8 utökningsbart till 16 är helt klart bra.

grafikkort är knepigt att bli klok och hålla rätt på. men om det gäller nvidia-kort så kan man lite enkelt uttryckt säga att första siffran i en 3-siffrig modellbeteckning är hur nytt det är. de två andra säger hur vasst det är. så ta till exempel ett 740 och ett 820 - då är 820 nyare men 740 är bättre. i en laptop sitter ofta annars inte ett sk dedikerat grafikkort utan ett som är integrerat med processorn. till en intel core-processor heter då det kortet normalt sett intel hd graphics xxxx (till exempel 4400). ett sånt är förstås inget för en gamer, men samtidigt så klarar de moderna varianterna av dem faktiskt av en hel del., och för din del borde det inte vara nåt problem att klara sig med ett sådant.

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2014-09-02 22:46 #15 av: Zabbio

#12 Smidigt! Blir det som typ.. fabriksåterställning av mobiltelefonen då? :)

____

http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-dator/HP15P099NO/hp-pavilion-15-p099no-beats-se-15-6-barbar-dator-rod Om jag nu haft pengarna så hade jag kunnat få denna för under 5000kr.
Den känns lite...sportig... men bortsett från det.. ser att den har AMD A8-5545M Quad Core.. vad innebär det?
Jag gissar att fyrkärnig processor är bra?
Det går inte att uppgradera till mer än 8GB..
Jag vet inte vad jag skulle med touch-skärm till..känns som en onödig prishöjare?
1366x768 upplösning och den har delat grafikkort..AMD Radeon HD 8510G?

Nu är jag kanske helt ute och cyklar, men om jag vågar gissa och riskera att göra mig till åtlöje känns det som att den kan vara hyfsat stark, men inte ha riktigt toppgrafik till bildbehandling? Klarar grafiken spel? Eller är den inte alls bra?
Eller jättebra pga nåt annat?

Anmäl
2014-09-02 22:54 #16 av: Zepp

Om man säger som så här.. vilken ny dator som helst som du köper är minst dubbelt så bra som din gamla!

Sen så handlar det bara om vad du vill lägga pengarna på i samma prisklass.

Vill du ha touchskärm så blir antagligen resten av hårdvara något slöare.

Kör du inte de alla senaste shootemup spelen så duger de flesta datorer.

Vilket bildbehandlingsprogram hade du tänkt dig.. ett dyrt med äkta fotorealism eller ett som emulerar.

Skall du köra riktig bildbehandling så krävs stationär med särskilda grafikkort med hårdvarurendering.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-02 22:56 #17 av: Zabbio

#13 ok.. Spel har jag inte det minsta intresse av :) Möjligt att jag nån gång för tristessens skull spelar nåt gratis flash-spel i webläsaren.. Men hur är det med bildredigeringsprogram?
Exempelvis säger Photoshop CC:

Windows

 • Intel® Pentium® 4 eller AMD Athlon® 64-processor (2 GHz eller snabbare)
 • Microsoft® Windows® 7 med Service Pack 1, Windows 8, eller Windows 8.1
 • 2 GB RAM-minne
 • 2 GB ledigt hårddiskutrymme för installation. Ytterligare utrymme krävs under installationen (kan inte installeras på flyttbara flashminnen)
 • Bildskärmsupplösning på 1024 x 768 (1280 x 800 rekommenderas) med 16-bitars färg och 512 MB VRAM
 • System med OpenGL 2.0–kapacitet

  Finns det något i en standard bärbar som jag behöver vara uppmärksam på för att inte köpa något för svagt? Förmodligen köper jag inte just Photoshop eftersom de slutat med de smidiga studentrabatterna, men man vet inte. Jag studerar till bildlärare och har använt digitala ritprogram mycket.  Däremot ser jag ingen mening i att använda photoshop för filmredigering (beta-testade CS6 på macen och allt funkade utom den biten, och filter tog lång tid.. men jag har en gammal mac med väldigt lite minne)

  Hertz och eget minne... ok.

  #14 Haha, ok.Jag bara förutsatte att de gjorde det. Men ok :) Det ska jag kola på.
  ok.. det var rörigt.. men ett gammalt vasst kort är bättre att satsa på än ett nytt slött kort då? Varför göra nya sämre kort?

Anmäl
2014-09-02 23:00 #18 av: Zepp

Med den specen så klarar du dig med din gamla!

Nytt är inte alltid bättre, de kan vara billigare.. eller strömsnålare tex.

Ibland är de kompatibla med ny mjukvara.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-02 23:02 #19 av: Zabbio

#16 Fast mini-pcn var definitivt inte ens lika bra, fast att den var mycket nyare och hade bättre specs :P Hade Windows 7 starter och klarade knappt att öppna ett dokument i textredigerare (eller vad det nu hette)...

Ser att det står ''notebooks'' på vissa och ''bärbara'' på andra... vad är skillnaden?

Vill kunna köra ett riktigt program. Har haft upp till Photoshop CS2 på macen och det flöt på bra även i större bilder.  CS6 beta version flöt på fram till att jag försökte med film, då blev den super seg. Filter tog också lång tid.
Vill kunna köra enklare filmredigering, men misstänker att vanliga video-peogram drar mindre än ex. det de la i CS6an.

Anmäl
2014-09-02 23:05 #20 av: Zabbio

#18 Fast min gamla är jäkligt tradig att ta med på bussen :P Med sladdar och tangentbord och rätt många kilon.. :P

Men jag är nöjd med den, känner att jag vill ha en bärbar också, och som eventuellt kan ersätta denna när det blir dags i framtiden. Börjar inse att den här har lite begränsningar, och saknar att kunna testa olika  ritprogram som bara finns till windows.

Anmäl
2014-09-02 23:07 #21 av: Zabbio

Eller mini-pc.. heter det det? Pytteliten och urkass budget bärbar. Asus tror jag det var.

Anmäl
2014-09-02 23:09 #22 av: Zepp

W7 Starter är en förminskad variant av Windows7!

Ingen egentlig skillnad förutom olika språk.. och det kan menas en massa olika storlekar.

Laptop är ett annat namn!

Att grafikkrävande applikationer tar tid betyder att datorn.. alternativt grafikkortet är långsamt.. kan även handla om begränsad mängd RAM.

För börjar applikationen swappa på hårddiskens virituella minne så lär det ta tid.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-02 23:10 #23 av: Zepp

Mini-PC är som regel en vikbara surfplatta!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-02 23:16 #24 av: Zabbio

Då var det en vikbar surfplatta, men den var iaf skitkass. Trodde faktiskt att den skulle klara av att man tog anteckningar på lektionen.

Det är just den där långsamheten jag vill försäkra mig ifrån, om jag nu börjar abbonera på Photoshop tex. Men jag har fått en del tips på vad jag ska titta på :) Tack!

Jag dyker nog upp med lite fler frågor när jag har pengarna och hittat datorer som verkar intressanta. Så kan jag ju lägga in dem i tråden och se om jag missat nåt innan jag köper :)

Anmäl
2014-09-02 23:25 #25 av: Zepp

15 tumsdatorerna är som regel hyfsat billiga för prestandan.. och så finns det käcka väskor/ryggsäckar/axelväskor till dem.

http://www.inet.se/kategori/627/vaskor

Köp en trådlös mus.

http://www.inet.se/kategori/598/tradlosa-for-notebook?Sort=price-a

Utan sladd tycker jag det är värdelöst.. satta upp allt på högsta effekt, då vara inte batteriet mer än 1 timme.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-03 06:36 #26 av: kissidor

fyrkärnig processor är i och för sig bra, men en AMD-processor kan inte jämföras med en intel-processor så enkelt då de använder helt olika tekniker. den tvåkärniga processorn i datorn jag länkade till i början är antagligen vassare än denna. det grafikkortet motsvarar väl ungefär det integrerade som följer med intel-processorerna. 

du behöver inte leta efter en dator som kan utökas till mer än 8GB, 8 GB klarar du dig bra på om du inte börjar med avancerad bildbehandling eller mycket krävande spel. men jag förstår det som att du tänker ha kvar datorn ett tag och då tycker jag 4GB inte känns så framtidssäkert precis Glad

det låter som en bra idé att du lägger in i tråden när du hittat en dator som du tror kanske kan passa och så säger vi vad vi tycker verkar bra/mindre bra med den.  

när man talar om trollen förresten, när jag öppnade mailen imorse så stod det om den där 5:e intel core-generationen, att nu är den här. fast det gällde lösa processorer för självbygge av stationära som fanns att köpa då, vet inte om man kan köpa datorer med dem än.

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.