Windows XP, 7 och 8.x

Installation/avinstallation.

2014-09-24 15:50 #0 av: twoodblue

Hej, en sak jag alltid undrat är.
Om man tex har köpt ett spel antingen via nätet eller irl. Så tar det en evighet att få fram filerna, installera osv. Samma gäller överföring av foton videos från kamera.
Men när man ska ta bort ett program eller fil så går det på 0-2 min. Varför är det så?

Anmäl
2014-09-24 16:03 #1 av: Kaj

Därför att vid installation skall filer kopieras fysiskt in på din hårddisk. Om detta är säg flera hundra gigabyte så är det så mycket data som din disk måste hantera och sedan spara på din disk.
När man sparar filer på disk så sparas data fysiskt någonstans på disken. Därtill lägger operativsystemet till en innehållsförteckning på alla filer med information om var exakt filen ligger på disken (vilket block etc.). Denna innehållsförteckning har information om SAMTLIGA filer på din disk så även operativsystem, egna foton, musik etc etc. Varje gång operativsystemet eller ett program skall öppna eller läsa en fil så går den via denna innehållsförteckning för att få information om var exakt datat för filen finns på disken.
Se denna innehållsförteckning som en innehållsförteckning i en bok där det finns en sidangivelse till varje kapitel så att du snabbt kan bläddra fram dit.

När man avinstallerar ett program eller tar bort filer direkt från utforskaren så behöver operativsystemet bara ta bort just den informationen från innehållsförteckningen. Dvs operativsystemet tar inte bort det fysiska datat som filerna tog upp på disken. Nu vet operativsystemet att dessa utrymmen är lediga att skrivas över av andra nya filer när det behövs och den gamla filen tolkas som borttagen.

Så det är därför det går snabbare att ta bort än att lägga till. Då man lägger till måste allt data skrivas på disken medans det vid borttagning bara raderas lite plutt information i innehållsförteckningen.
Det är även därför som det teoretiskt går att återskapa en fil eller filer som man tagit bort. Sådana program läser av disken och hittar var data startar och börjar utan att ta hänsyn till operativsystemets innehållsförteckning och skapar sedan en ny egen innehållsförteckning. Om ditt operativsystem tagit bort en fil så finns ju datat kvar (ända tills det området på disk skrivs över av nya filer som vill lagras på disken) och går således att återskapa igen.

Att det trots allt tar 1-2 minuter då man avinstallerar ett program är för att då skall även spår od. rensas från operativsystemets register mm. Detta kan vara mer eller mycket så därför kan det ta tid.

Du kan pröva följande.
Gå till utforskaren och kopiera en relativt stor fil på säg 100 MB eller så. Ta tid på denna kopiering.
Ta sedan och radera den kopierade filen.
Du kommer märka att kopieringen kanske tog 1 minut eller mer medans raderingen bara tar några sekunder.
Gör du om samma sak med en ännu större fil kommer du märka att tiden för kopiering blir längre ju större fil du kopierar men readeringen kommer ta ung lika korttid dvs några sekunder max.

Anmäl
2014-09-24 16:12 #2 av: Zepp

Flyttar man en fil på samma disk går det oxå fort.. för det är bara själva innehållsförteckningen som ändras!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-09-24 17:19 #3 av: Inkanyezi

Och så vid installation ska ju filerna också läsas endera från media som man matar in i datorn eller från nätet. Det behövs inte när man avinstallerar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.