Annonsprogram / Virus

Virus av ifokus?

2014-11-12 21:35 #0 av: H-lena

Hej!

Jag visste inte vilken kategori jag skulle välja men om den här tråden ligger fel så flytta den gärna.

Igår märkte jag när jag var inne på ifokus och svarade på ett meddelande, att min internetflik stängdes ner flera ggr. Jag var då tvungen att starta om google chrome flera ggr. Efter att det hade hänt började datorn öppna upp en ny flik medan jag var inne på meddelandesidan där det stod att jag var tvungen att ladda ner senaste versionen av java. Jag gjorde först ingenting, sen började datorn ladda ner programmet av sig själv. Jag försökte stoppa det men det gick inte så bra. 

Nu idag efter flertalet virussökningar av Malwarebytes och efter att även ha laddat ner Avast antivirusprogram (gratisversionen) verkar datorn fungera nästan normalt förutom det att den ser konstig ut på ifokus. 

Kan tillägga att jag inte hade något virusskydd tidigare utan laddade ner det först idag. Avast gjorde någon slags djuprensning vad jag förstod, den ville starta om och det kom upp en typ "blackscreen" där den rensade ut bland alla mina filer. Det fanns flera alternativ, bland annat att ta bort allt skadligt vilket jag klickade på. 

Jag vet inte om mitt inlägg ser konstigt ut för er, men jag får som att vissa ord blir stora och blåa samt länkade? Hela sidan ser allmänt konstig ut.

Vad ska jag göra för att detta ska bli normalt igen? Går det ens?

Mycket tacksam för svar!!

Anmäl
2014-11-12 21:40 #1 av: Jonas_89

För det första köp dig ett riktigt antivirus program jag kan starkt rekommendera F-Secure då jag använder det själv http://campaigns.f-secure.com/sv_SE/sem/safe/s/index.html?ecid=5362&pcid=5362&mckv=s5xLfbuTP_dc|pcrid|53238416584|pkw|f%20secure|pmt|e&mid=5xLfbuTP

Anmäl
2014-11-12 21:44 #2 av: Taggeman

Du har fått ett pup program i din dator kan va svåra att få bort.

Finns mycket skrivet här om det. http://datorn.ifokus.se/discussions/5461d6a6ce12c437a00031a4-irriterande-insticksprogramm?discussions-1

Du kan prova att ladda ner det här programmet med som ska va bra.  ADW som ska rensa ur såna program (från deras hemsida).  https://toolslib.net/downloads/viewdownload/1-adwcleaner/

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2014-11-12 21:48 #3 av: Inkanyezi

Ditt inlägg ser inte det minsta konstigt ut, om man betänker att du har ett PUP som heter "Ads by LizardSales", och som du helst bör ta bort från din dator om du inte vill ha upp den där reklamen, och om du inte vill att dina inlägg ska få en massa gröna "länkar" som inte leder någon annanstans än tillbaka till sidan där du postar.

Du har inte fått det från iFokus, och det har ingenting med iFokus att göra, utan det är ett PUP som du har lyckats ladda in i din webbläsare på något sätt.

Det du bör göra utöver att ta bort det där programmet är att skapa ett användarkonto på din dator utan rättighet att installera program, och sedan alltid använda det användarkontot när du ska gå ut på nätet.

Administratörskontot, det första som skapades på datorn, ska du enbart använda när du ska ändra något i datorn, som att installera eller ta bort program, inte när du surfar.

http://malwaretips.com/blogs/lizard-sales-removal/

Anmäl
2014-11-12 21:49 #4 av: Lia

Såna popup-grejer du har i din text fick jag med på datorn när jag laddade ner något. Det följer tydligen med. Kolla i kontrollpanelen på vilka program som blivit nedladdade den dagen det hände (eller där omkring) och se om det finns något som är märkligt. Jag tog bort något som hette något med AVG eller nåt annat (vilket inte borde orsaka det), och då försvann det. Programmet du ska radera måste alltså inte heta något märkligt. Hoppas du förstår!

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2014-11-12 21:56 #5 av: Taggeman

I Avast antivirusprogram  kan du aktivera att programmet ska söka efter pup, någon stans  i den här länken ser du var du ska leta efter den rutan du ska markera. http://datorn.ifokus.se/discussions/545b31dace12c44c9f0014d7-reklam-trots-adblock?discussions-2

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2014-11-12 22:00 #6 av: Huygens

Anses Firefox säkrare mot virus?


Anmäl
2014-11-12 22:47 #7 av: Zepp

Glöm det att olika browsers är säkrare, det är användaren det handlar om!

Altså, det handlar mer om vad du hämtar hem, vilket typ av skydd du har och om du surfar som admin!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2014-11-12 22:49 #8 av: Inkanyezi

#6 Nej, ingen webbläsare är "säkrare" mot virus, men det är inte heller så att webbläsaren hämtar virus alldeles av sig själv. Det här programmet är inte ett virus, och det är användaren som har laddat hem och installerat programmet. Det kan man göra med vilken webbläsare som helst.

Att den sedan fungerar som plugin till flera olika webbläsare är liksom lite extra godis man får, för att man är så snäll att man installerar deras annonsprogram i sin dator.

Men för att man inte ska veta att man installerar LizardSales, så kommer det tillsammans med något annat program som man kanske vill installera. Det kan vara vilket program som helst, som man hämtar från fel ställe. Det är i så fall den som distribuerar programmet som har lagt med det där programmet, och när man installerar, så smyger det sig in och infekterar datorn.

Man ska alltså inte tanka hem program från vilken sajt som helst, för det finns en hel del ganska fula fiskar därute. Antivirusprogrammen varnar inte alltid för såna här installationer, eftersom det inte är ett virus, och eftersom användaren uttryckligt har valt att installera det.

Anmäl
2014-11-13 12:16 #9 av: H-lena

Tack hörni!

Ja det verkar vara ett pupprogram som jag fått, jag sökte med Avast och fick då upp att det hette CouponScanner. Jag fick detta när jag fick erbjudande om att göra en enkät från ifokus där man kunde vinna något vad det nu var. Kommer ihåg att jag fick en massa popup fönster efter det.

I alla fall. Jag försöker nu ta bort den här CouponScanner med hjälp av Avast. Jag trycker ta bort, den börjar göra någonting men sen säger den att okänt fel uppstod och att det inte gick att genomföra. Vad ska jag göra då?

Av någon anledning fungerar det att surfa i inkognitoläget men inte i vanliga läget. I vanliga läget får jag fortfarande popup fönster och grejer.. 

Anmäl
2014-11-13 13:06 #10 av: Inkanyezi

Fick du den enkäten via reklam på iFokus, eller i ett inlägg?

Tror du att du kan dra dig till minnes vad det var för enkät, och om den låg på någon tråd här, och vad den handlade om - eventuellt vem som postade den?

Anmäl
2014-11-13 13:58 #11 av: H-lena

Det poppade upp som en flik bredvid liksom när jag var inne på ifokus. Det stod att jag var en av de utvalda att vara med i en lottning med fina priser, typ matpengar eller nåt sånt. Det handlade först om att besvara tre frågor om ICA, när ICA grundades och liknande. Sen var man tvungen att gå vidare och besvara flera sidor med frågor typ om man ville gå ner i vikt så tryckte man ja fick man upp en massa erbjudanden om viktminskningspiller och liknande. jag genomförde hela grejen och sen kom en massa popupfönster upp. Det stod ingenting om vem som hade gjort enkäten vad jag minns. Jag minns inte heller var jag var på ifokus när jag fick den. 

Förresten hette det CoupScanner som jag inte får bort! 

Anmäl
2014-11-13 15:26 #12 av: Huygens

Går det fortfarande inte att få bort? Hur bra hjälp ger remove coupscanner?


Anmäl
2014-11-13 15:30 #13 av: Jonas_89

#11 Det där är ett Adware virus som du har fått in i datorn, såna där flikar som poppar upp ska man ALDRIG klicka på, 

http://malwaretips.com/blogs/remove-coupscanner-virus/

Skulle också rekommendera att du Köper ett riktigt Antivirus program som F-Secure t.ex Men inte via den dator använder nu för att det kan Kanske finnas en Keylogger i systemet oxå...inte bra

Anmäl
2014-11-13 18:38 #14 av: Zepp

Kör först ditt antivirusprogram på att scanna fullt ut!

Kör sen Malwarebytes antimalware.

Sen Ccleaner.

Sen Glary Utillitys!

Starta om flera gånger för att kolla att det är borta!

https://www.malwarebytes.org/products/

https://www.piriform.com/ccleaner/download

http://www.glarysoft.com/glary-utilities/

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.