13. Övrigt

Bluescreen, Grafikkort problem?

2014-12-20 12:39 #0 av: Odd

Jag har haft min Asus N55S i 3-4 år nu och den har alltid fungerat väldigt bra, men för ca ett år sedan började den krascha när jag sitter och spelar. Den blir varm och fläkten går upp på högsta effekt sen hänger sig allting och högtalarna börjar tjuta (om det har varit något ljud i dem tidigare, var de tysta börjar det inte tjuta) och jag får upp en bluescreen innan datorn startas om och ger mig en massa meddelanden om att datorn inte stängdes av korrekt.

Jag misstänker att det är någonting fel på ett av grafikkorten, det säger åtminstonde "Fel i grafikmaskinvara" i felrapporterna och jag har testat att söka efter en lösning men den hittar inget. De grafikkort som sitter i är Intel core i7 och Nvidia geforce GT55M (tror jag, det säger klistermärket i alla fall) och kom färdiginstallerade när jag köpte datorn.

Första gången som den kraschade var när jag hade installerat DC Universe Online och satt och spelade, fick då varningar om att ett program hade blivit felinstallerat så jag avinstallerade allting igen och hade inga problem några veckor efter det. Men sen började samma sak hända när jag spelade Skyrim tills det hände så ofta att jag inte kunde spela det alls längre, innan kraschade den kanske varannan dag om jag spelade men sen var det var 5:e minut. 

Nyligen har den börjat göra samma sak när jag spelar Perfect World International, det började med kanske en gång i veckan, sen en gång om dan och efter deras nya patch igår kan jag inte ha spelet igång mer än 5 minuter innan den kraschar igen. Deras nya uppdatering kräver ganska hög prestanda på grafikkortet och det är många saker som händer visuellt helatiden, det är därför jag misstänker att problemet sitter hos grafikkorten, men jag är inte särskilt data-kunnig och kan ha helt fel.

Än så länge händer det här bara när jag spelar spel, och jag spelar kanske 3-6 timmar var 3:e dag, utöver det använder jag den inte särskilt mycket men den har en massa andra småproblem som är ganska frustrerande men ingenting som gör den omöjlig att använda. 

Jag har öppnat datorn och rengjort fläkten, gjort en fabriksåterställning, uppdaterat och ominstallerat grafikkortens drivrutiner, ominstallerat alla spel och försäkrat mig om att alla filer raderats men problemet återstår.

Är det någon som kan ha en tanke kring vad som kan vara fel och vad vore bäst att göra? Skicka in den på lagning eller helt enkelt skaffa en ny? 

Bifogar en bild på bluscreen meddelandet.

Anmäl
2014-12-20 12:47 #1 av: VSK

Leta efter patcher till spelen. Det är en drivrutin som kraschar. Eller prova helt enkelt olika versioner av drivrutinerna.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2014-12-20 13:59 #2 av: [Jens]

http://www.windowfiledb.com/s.php?q=nvkflt-sys-c-windows-system32-drivers-nvkflt-sys

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2014-12-20 14:19 #3 av: Taggeman

Kan du ställa ner kvalitén på grafiken o se om det blir stabilare då.

Du kan starta aktivitetshanteraren o se hur mycket  processorn/minnet jobbar.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2014-12-20 16:17 #4 av: Odd

#2 Hur fungerar det där programmet?

#3 Har alltid spelat på lägsta settings, om jag höjer dem laggar det ofta men det blir ingen skillnad med hur ofta den kraschar =/

Ja det är en annan sak som är konstigt, den arbetar inte särskilt mycket oavsett vad jag gör, allting ligger på en normal nivå sen bara kraschar den

Anmäl
2014-12-20 18:24 #5 av: catcult

Min gamla ASUS gjorde sådär och det var grafikkortet som hade pajat helt. Fick lämna in den, vänta ett par veckor och när jag fick tillbaka den hade de bytt både moderkort, graffekort, samtliga fläktar och ja... I princip hela innehållet. Eftersom din garanti gått ut råder jag dig att köpa en ny.

Anmäl
2014-12-20 19:58 #6 av: Odd

#5 Ja jag är rädd för att min har samma problem =/

Anmäl
2014-12-20 19:59 #7 av: Odd

Har iaf säkerhetskopierat alla mina viktiga filer idag, så om den nu lägger av helt ligger allt på en extren hårddisk

Anmäl
2014-12-21 05:01 #8 av: catcult

#7 Så skönt! Glad

Anmäl
2014-12-25 23:47 #9 av: farvendal

Har du kollat om det finns något felmeddelande under "System" i Event Viewer? (Loggboken på svenska) 

Anmäl
2014-12-26 00:54 #10 av: Odd

#9 Ja det finns en hel del och jag har försökt googla på dem och skicka iväg dem i såna där "Lös problem" autohjälp utan något resultat, säger bara att den inte kan hitta någon lösning =/ 

Har kommit fram till att det är något fel på Nvidia grafikkortet dock, men jag vet inte vad.

Anmäl
2014-12-26 13:39 #11 av: deeman
 1. Har du de senaste drivrutinerna för grafikkortet?
 2. Har du rätt drivrutiner? 
 3. Har du provat avinstallera drivrutinerna och  tillhörande program helt och hållet med hjälp av t.ex Revo Uninstaller och installerat allt på nytt igen?

Länktips:
http://www.ghacks.net/2012/12/26/make-sure-you-only-install-nvidia-drivers-you-need/

PS! Använd inte BETA drivrutiner och Ladda hem drivrutiner från tillverkaren.

 • Har du en möjlighet, så skriv gärna ut händelsen i loggboken som PDF och skicka och/- eller länka/dela via näthårddisk etc?

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Anmäl
2014-12-26 13:50 #12 av: Taggeman

Kolla om Asus har egna drivrutiner till grafikkortet det kan va något speciellt som behövs för ditt grafikkort som gäller deras datorer.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2014-12-26 13:56 #13 av: Taggeman

Nu när du har sparat allt varför inte prova att göra en återställning som den var när du köpte den. Är det så att den fungerar dåligt efter det så har du något hårdvarufel  som att grafikkortet är trasigt.

                         Medis på Fågelskådning iFokus

          🦅 ><> ><> ><> ><> (^I^)><> ><> ><> <>< 🦅

Anmäl
2014-12-26 13:59 #14 av: Odd

#11 Jag gjorde en uppdatering senast förra veckan, så jag borde ha de senaste drivrutinerna.  Jag vet inte om det är rätt drivrutiner, laddar ner genom Nvidias konrollpanel när den säger att jag ska uppdatera.

Avinstallera och installera om har jag inte testat än, men med tanke på att jag inte ens kan öppna upp Nvidias kontrollpanel längre låter det som en vettig idé Tyst Jag har säkert en massa saker installerade som inte behövs, tyvärr så lät jag far sköta alla installationer när jag först fick datorn och han gillar att acceptera alla uppdateringar och installationer och kryssar i allt som säger "Uppdatera automatiskt". Har försökt jaga rätt på alla såna inställningar men det är en hel del Yrar

Skulle du kunna förklara lite mer vad du menar med det sista du skrev ang. PDF etc?

Tack så mycket för tipset och länken, ska testa det och se vad som händer!

Anmäl
2014-12-26 14:01 #15 av: Odd

#13 Jag har gjort en frabriksåterställning två gånger utan någon förbättring, det enda jag inte testat än är att formatera om hela hårdisken och ominstallera windows helt och hållet, tänkte att jag har det som sista alternativ eftersom det innebär att jag förlorar alla program som jag har installerade =/

Anmäl
2014-12-26 14:52 #16 av: deeman

#15
Förresten vi kan förenkla det hela..
I ditt fall förmodar jag att loggen beträffande problemet ligger i "System" under Windowsloggar i loggboken?

 1. Högerklicka på System i vänstra kolumnen och välj  Spara alla händelser som...
 2. Välj CSV eller TEXT vid filformat.
 3. Sätt namn, ex "grafikortBSD_nvkflt_sys" och Spara
 4. Ev.  Öppna filen - spara som PDF om möjligt. 
 5. Lägg upp filen på en näthårddisk (Google drive, Dropbox etc) och dela. 

En fabriksåterställning är alltid sista utvägen. Prova att avinstallera allt fullständigt - använd fria Revo uninstaller för detta ändamål, en exempelguide i Revo uninstaller finns på min blogg.

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Anmäl
2014-12-26 15:59 #17 av: Odd

#16 Jag har varken Google drive eller Dropbox, av vilken anledning ska man lägga upp filen på en näthårddisk?

När jag ska avinstallera drivrutinerna, ska jag avinstallera allting som säger "Nvidia" eller är det någonting jag måste spara för att det inte ska gå ännu mer sönder?

Anmäl
2014-12-26 18:40 #18 av: deeman

#17 Loggen kan ju innehålla nyttig information och förslag på  att skicka upp "filen" på en näthårddisk var för att delas med andra som kan ta del av den för en analys, vi här på forumet t.ex - för att kunna hjälpa dig mer, och framför allt få mer detaljer. 

Men det finns ju förstås alternativ som t.ex https://sprend.com/ eller http://www.delafil.se/

 • En avinstallation tar inte sönder någonting. 
 • Avinstallera allt som är relaterat till grafikkortet. 

Daniel, Värd: Datorn i Fokus. Medarbetare: Webbprogrammering iFokus.


Anmäl
2014-12-26 20:23 #19 av: Odd

Har avinstallerat Nvidia drivrutinerna och testat att spela med standard drivrutinerna, än så länge har jag inte kraschat och har spelat i ca 1 timme, datorn blir även inte lika varm och fläkten puttrar på som den ska utan att gå upp i högvarv. 

Ska se hur det går i framtiden om jag måste uppdatera eller ominstallera Intel kortet också, men ska behålla det såhär för tillfället.

Anmäl
2014-12-26 22:22 #20 av: VSK

Tummen upp

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.