13. Övrigt

Hörlurar som tar bort allt ljud?

2015-01-31 17:38 #0 av: Hannah86

Något jag funderat över i flera år är om det finns hörlurar som tar bort ljud från omgivningen (nej, öronproppar räcker inte). Jag talar inte om brusreducering eller ljuddämpning, utan lurar som helt (eller så gott som) tar bort allt ljud. Jag är extremt ljudkänslig och har svårt att koncentrera mig på jobbet när det pratas runt omkring mig. Till vardags lyssnar jag på syntetiskt brus på simplynoice.com för att överrösta omgivningen och därmed kunna fokusera, men helst hade jag velat ha det helt tyst. Någon som hört talas om sådana hörlurar? Tar gärna emot konkreta tips :) Tacksam för svar!

Anmäl
2015-01-31 17:42 #1 av: VSK

Uppfinn de lurarna och du får Nobelpriset Glad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2015-02-01 00:08 #2 av: Jalking

Gå in i en butik och testa de här Boselurarna. De har aktiv brusreducering. Tar inte bort allt omgivande ljud, men väldigt mycket.

Jag har själv såna på min önskelista efter att ha provlyssnat hos Elgiganten. Tyvärr är de väldigt dyra.

Anmäl
2015-02-01 05:28 #3 av: Inkanyezi

Vanliga hörselskyddskåpor dämpar mer än aktiva hörlurar. 

Man kan kombinera proppar med kåpor och får då mer dämpning, men samtidigt förändras balansen mellan yttre och inre ljud, dvs ljud som kommer in via ytterörat och sådant ljud som når hörseln på andra vägar, som genom näsa och mun eller via skelettet. En del ljud alstras också i kroppen, via blodomloppet bland annat.

Sedan kan man ju också ha störningar i nervsystemet, som tinnitus och annat, som ytterligare förvränger ljudbilden.

Starkast dämpning av yttre ljud får man om man använder både proppar och kåpor. Båda har nackdelar, som att kåporna är obekväma att bära och också rätt varma. Man kan uppleva tryck från dem, och de gör att man svettas mer. Propparna irriterar ofta när de bärs länge, och kan ge sår i hörselgången. De kan också leda till att man drabbas av vaxpropp i örat.

Hur långt det är meningsfullt att ta bort ljud kan man bara själv avgöra, men den enskilt effektivaste dämparen är kåpor av god kvalité. I kombination med proppar kommer nästan inget ljud alls in via ytterörat, men redan med enbart kåpor överväger ljudet som når hörseln andra vägar, genom skelettet, munhålan och näsan, samt från inre källor.

De aktiva lurarna använder man främst för att kunna lyssna till ljud utan att störas av omgivningens ljud, som när man vill höra musik eller tal i en bullrig miljö, t.ex. när man flyger. Aktiva lurar kan inte ta bort högvrekventa ljud, utan de blir gradvis mindre effektiva ju högre frekvensen är. Tekniken bygger på att man med elektronikens hjälp trycker membranet i hörluren i motfas mot det yttre ljudet.

Anmäl
2015-02-01 12:24 #4 av: papa-bear

nu får jag väl skit för det här men ändå, du har inte försökt att få en diagnos på dina koncentrationssvårigheter och ljudkänslighet? eventuellt att medicin eller kbt kan hjälpa en bit.

Anmäl
2015-02-01 14:27 #5 av: Hannah86

Jo du har helt rätt, min ljudkänslighet beror på att jag är HSP (highly sensitive person). Det är ingen diagnos, men en personlighetstyp som innebär att man har ett finkänsligt nervsystem och inte kan filtrera bort intryck från omgivningen. Extremt jobbigt, men man försöker ju göra vad man kan för att skärma av;)

Anmäl
2015-02-01 14:34 #6 av: Hannah86

Inkanyezi, tack för all info! Menar du med andra ord att det, för min del,  inte är till någon större hjälp att köpa hörlurar i ändamål att få det tyst? Om det är som du säger, att kåpor tar bort ljudet mer än vad hörlurar gör, ser jag definitivt ingen anledning att köpa lurar. Jag tycker nämligen inte att kåpor är särskilt effektiva heller. Däremot har jag använt kåpor i kombination med  öronproppar ibland och det blir väl iaf nästan tyst på det sättet. Men det är bara att det dels känns lite löjligt när man sitter offentligt och dels blir lite av ett projekt så fort man behöver ta av sig allt. Hade förenklat med att par smidiga lurar att ta av och på. 

Anmäl
2015-02-01 14:46 #7 av: Hannah86

Inkanyezi, vad tror du om dessa? http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/horlurar/K518BLK/akg-horlurar-around-ear-k518-svart%20-%20tab-more-info#tab-more-info 

Då får man både hörselkåpor och hörlurar i ett...

Anmäl
2015-02-01 23:53 #8 av: Wony

Om du är ute efter att dämpa ljud i form av hörselkåpor så ska du se till att leta efter en så hög dämpningsklass som möjligt. Dessa hade jag när jag jobbade inom industri: 

http://www.conrad.se/Peltor-H540A-411-SV-H%f6rselk%e5pa-1-st.htm?websale8=conrad-swe&pi=832865&ci=SHOP_AREA_17581_2201112

De är riktigt bra. Lite klumpiga, men dämpar bra. Tar inte bort ALLT ljud, men väldit, väldigt mycket av det. Brukade dessutom ha in-ear hörlurar under dem och då var det definitivt inga bekymmer.

Anmäl
2015-02-02 00:00 #9 av: Jalking

Kåporna som #8 föreslår brukar jag ha när jag jobbar i maskinrum på fartyg. Den typen av oväsen tar de bort väldigt effektivt. Jag brukar också ha in-earlurar under och de är inga problem att lyssna på musik eller P3:s utmärkta dokumentärer på låg volym.
Jag har också haft kåporna på långflygningar till Asien och suttit helt i min egen värld utan barnskrik. I en i övrigt helt tyst miljö tror jag barnskriken tränger igenom även dessa kåpor.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.