13. Övrigt

hur kollar man detta

2015-02-01 23:16 #0 av: nickiee

har hört att man kan kolla om någon tjyv surfar från en nät hur kollar man det . å om man hittar något så kan visst spärra så inga kan det eller har jag fel .hur gör  man i dessa 2 frågor .tacksam för hjälp

Anmäl
2015-02-01 23:42 #1 av: VSK

Genom att analysera alla paket i det lokala nätverket så vet man exakt. Annars så är det nog smidigast att kolla i utposten vilka som är inloggade i nätverket.

Att hindra någon utifrån att nyttja det lokala nätverket går om man har stabil hårdvarubrandvägg och har rena datorer på insidan mm.

Går nog inte svara på annat sätt pga bristfällig information.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2015-02-01 23:42 #2 av: yeahsica

Du kan logga in på din router och se vilka som är anslutna till ditt nät. Till det behöver du routerns inloggningsuppgifter. Där kan du också blockera/tillåta användare på nätet. Tror att standard-adressen för att logga in brukar vara 192.168.1.1 (skriv in den adressen i din webbläsare).

Anmäl
2015-02-01 23:49 #3 av: nickiee

tack.1-2 ska kolla detta

Anmäl
2015-02-02 09:56 #4 av: Kaj

Du kan även gå in på nätverksinställningar på din dator och se om där finns någon annan dator än din egen.

Se till att du sätter ett lösenord på din router (SSID) och ha WPA2 konfigurerad. Då är du säker för då skall det mycket till om någon lyckas hacka din router på lösenordet och på så sätt kan använda din nätverksuppkoppling.
Alla routrar man köper idag är redan förkonfigurerade med lösenord som brukar stå på en liten lapp under routern. Detta lösenord behöver även du för att koppla upp dig mot routern men man anger normalt bara det en gång sedan kommer dina trådlösa enheter ihåg det lösenordet.

Anmäl
2015-02-02 10:21 #5 av: nickiee

4..tack

Anmäl
2015-02-02 10:35 #6 av: VSK

Ts, misstänker du att nån lånar ditt trådlösa internet eftersom du frågar?

OM så är fallet, så måste du givetvis byta lösenord. Aktivera MAC-filtrering och sätt SSID som osynlig. De två sista tipsen sorterar bort 99.9% av alla sk "hackers". Kan tillägga att alla enheter, speciellt äldre inte kan connecta till dolt SSID, men det märker du isf. Har du inga egna regler, så reseta routern innan du gör alla inställningar.

Se oxå till så att routern inte kan nås utifrån internet för att logga in på. Har du tjänster inbyggt i routern så slå av de om du absolut inte måste använda de, tex FTP.

Se oxå till att du har senaste firmware i routern. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2015-02-02 11:36 #7 av: Kaj

De senaste routrarna (typ de flesta från 2014) har även en funktion som kallas "gästnät" . Det innebär att en del av routern har ett eget spå som inte krockar med din egen nätverkstrafik dit man kan tillåta andra att koppla upp sig till.
Dessa "gästnät" brukar vara avslagna och man måste aktivera dem själva. Kan ju vara bra om man har kompisar eller grannar som man vill skall kunna låna lite av din uppkoppling men samtidigt inte kunna komma åt något på ditt nätverk ( skrivare, datorer, diskar etc...).
Så se även till att gästnätverket inte är aktiverat i routern.

Anmäl
2015-02-02 12:44 #8 av: VSK

Gästnätverk började dyka upp runt 2012 i premiumroutrarna, och det är precis som kaj säger att dessa gäster är på annat subnät än de på LAN-sidan, samt att den funktionen bör vara avstängd redan från scratch.

Sedan så TS, är det alltid rekommenderat att byta ut routerns SSID till nåt som inte identifierar den med tillverkaren, tex D-Link. Helst dold SSID som jag sagt tidigare men all hårdvara stödjer inte dold SSID.

Det går att komma runt dold SSID och MAC-lås, men gissningsvis så sorterar man bort 99.9% av alla som håller på och snoka genom att köra med dessa aktiverade. Vill man höja säkerheten ytterligare så ställer man in i routern/brandväggen hur många anslutningar den skall tillåta på insidan (LAN). Har man bara en dator tex så är ju valet 1 ypperligt. 

Man är aldrig 100% säker när man har uppkoppling, men man kan ju göra så mkt man kan för att hindra buset att komma in.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.