09. Spel

HTML till spel?

2015-02-07 19:47 #0 av: Molekylflickan

Hoppas detta är rätt ställe att skapa en tråd :)

Jag har länge velat skapa mig ett eget spel (jaaa, kanske har jag tagit mig vatten över huvudet, meeen - jag vill inte ge upp innan jag har försökt).

Det enda jag har lite problem med, är kodningen. Hur kodar man så att allt funkar? Skulle ni vilja hjälpa mig?

Det kommer bli ett spel som liknar lite på Howrse, fast med kaniner. Ett onlinespel där man kan mata sina virtuella kaniner och så, kaninerna är bara stela bilder och föremålen med, om ni förstår vad jag menar. 

Hur får man ihop det hela, kan ni hjälpa mig? Någon som kan något om kodning, typ HTML?

Tacksam :)

Anmäl
2015-02-07 20:44 #1 av: yeahsica

Är det så i Howrse att man bara klickar på saker? I så fall skulle jag tro att du bara behöver:

HTML & CSS till layouten på sidan
JavaScript/jQuery för att visa en effekt när man klickat på något

Och om du vill spara alla händelser, kan du behöva bygga en databas också och då behöver du i så fall hålla på med SQL och till exempel PHP för att göra kopplingar mellan databasen och själva hemsidan.

Anmäl
2015-02-08 10:02 #2 av: Molekylflickan

Tack så hemskt mycket! Det är precis som i Howrse!

Men hur får man att det ser olika ut för olika spelare? Olika kaniner och föremål och så?

Anmäl
2015-02-08 10:13 #3 av: yeahsica

Vill du att folk ska ha möjlighet att logga in?

I så fall kan du göra en databas, där varje enskild användares kaniner, föremål och aktiviteter sparas. När sedan en viss användare loggar in, hämtas bara dennes kaniner, föremål och aktiviteter och ingen annans.

Har du hållit på något med webbutveckling innan? Jag säger inte att det är omöjligt att lära sig, men det är ganska avancerade saker som kan ta tid att få ett grepp om. 

Anmäl
2015-02-08 10:23 #4 av: Molekylflickan

Ja, precis så :)

Jag har ju gjort layouts på Howrse, men det är ju inte så avancerat direkt.

Anmäl
2015-02-08 10:50 #5 av: catcult

Så roligt att du vill göra ett spel! Glad Tyvärr är dina baskunskaper inte tillräckliga för att du ska kunna ta dig an ett så stort projekt med hjälp av oss, är jag rädd. Jag rekommenderar dig att läsa guider om webbutveckling och databaser. Sök efter PHP-programmering och SQL. Det är ett mastodontprojekt du tänker ge dig in på med tanke på dina förkunskaper, förbered dig därför på att du kommer vara tvungen att läsa mycket i flera månader innan du kan påbörja ditt spel.

Anmäl
2015-02-08 10:55 #6 av: Molekylflickan

Nej det är klart, att jag inte bara kan hoppa ut i det vind för våg. Nu vet jag i alla fall vad det är jag har tänkt ge mig in på och vad jag ska läsa på om.

Tack så mycket för hjälpen :))

Anmäl
2015-02-08 11:28 #7 av: yeahsica

Skulle säga att du kan börja med att lära dig HTML och CSS, vilket är det som gör layouten på en hemsida. Då kan du sitta hemma och testa och testa tills att allt ser ut precis som du vill.

-----

Sedan kommer funktionerna in i bilden; alltså att något ska hända när du trycker på t.ex. en grönsak som du ska ge till kaninen. Då behöver du läsa på om JavaScript, eller egentligen en förgrening av det kallad jQuery.

Efter det vill du som sagt kunna spara allting för olika användare. Då behöver du läsa på om databaser och sedan t.ex. PHP och SQL för att koppla samman själva layouten med databasen. Du behöver också läsa på om hur du kopplar jQuery till PHP, för att själva kaninmatningen ska sparas i databasen.  Det brukar göras via något som kallas för Ajax.

-----

Som du ser är det ganska många saker som man behöver ha kunskap om. Men börja med HTML och CSS och ta små steg framåt :) Här finns en introduktion till att bygga en hemsida t.ex.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.