01. Internet

Försöker hacka min dator?

2015-03-18 20:24 #0 av: Jenna_Nord

Skulle gå in på antagning.se via Google men då kommer detta upp. Någon som kan förklara vad detta innebär? Är det på riktigt, jag fattar ingenting... :(

Anmäl
2015-03-18 20:42 #1 av: _Fisken

Du verkar ha hamnat på en "fel" sida. Söker jag på "antagning.se" så kommer "https://antagning.se" upp som val. Klickar du på den bör du ju komma rätt. 

Det där med https betyder att den är krypterad. Utan s:et är den inte det.

Jag kan inte så värst mkt om detta. Andra kan mer.

Anmäl
2015-03-18 21:23 #2 av: Ladydragon

kan väl inte så värst  mycket heller men rådet är väl att man aldrig nånsin ska logga in på en sajt som inte har kryptering htps brukar visas med grönt hänglås eller liknande...

den sidan som visas där verkar vara en falsk sida som i värsta fall kan kapa dina uppgifter m.m och det är därför Google Chrome säger ifrån och även ger dig alternativet att gå därifrån

efter lite googling så är det denna sidan du ska använda 
https://www.antagning.se/se/start

Anmäl
2015-03-19 10:38 #3 av: Kaj

en https sida är som sagt krypterad - dvs trafiken mellan dig och sidan du besöker är krypterad så att ingen utomstående kan läsa av er trafik.

Den som utfärdar en https sida tar även ut ett certifikat som kommer stå för krypteringen. Detta certifikat tillsammans med ditt eget (alla har ett personligt) gör så att sidan kan krypteras och att man vet att det är just du som går till sidan.
Den som tar ut certifikatet (sidan du anger) skall göra det från en betrodd certifikatsutgivare (finns massor) samt ange ett datum för hur länge certifikatet skall gälla.
Ovanstående fel jan du således dels få om en webbplats skapat ett eget certifikat men inte är från en betrodd certifikatsutgivare. Eller om certifikatet är uttaget via en betrodd utgivare men att datumet gått ut.
Oavsett vad bör man inte utan vidare lita på mottagarsidan om man får denna typ av varningar. Alla webbläsare håller koll på detta och varnar om något inte stämmer.
Men det kan som sagt hända att webbsidan bara glömt att förlänga sitt certifikat med ett nytt så att datumet inte gått ut. Då kan man oftast gå vidare men det är slarv av webbsidans ägare att inte hålla koll på sina certifikat.

Sidan du försöker gå in på skulle jag INTE besöka.

Anmäl
2015-03-19 20:02 #4 av: Jenna_Nord

Tack så mycket för eran hjälp! Då förstår jag! :)

Anmäl
2015-03-19 20:14 #5 av: Jenna_Nord

..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.