Hårdvara

Damm i datorn?

2015-05-17 11:19 #0 av: Inkanyezi

Var datorn står, och hur mycket damm som den får in när fläkten går, kan ha betydelse för hur bra den fungerar. Också konstruktionen, med eventuella dammfilter och vilka enheter inne i datorn som kyls med fläktar, påverkar hur dammet fördelas inne i datorn. 

De här två grafikkorten har använts ungefär lika länge. Det som är närmast slutade fungera på grund av minnesfel, medan det som är längre bort fortfarande fungerade alldeles utmärkt när det byttes. Minnesfelet hos kortet med fläkt har troligen uppstått genom dammet som fläkten har deponerat på minneskretsarna. 

(Man kan öppna bilden och titta närmre på den.)

Också datorns processor brukar få en massa damm på kylflänsarna vilket försämrar egenskaperna och den riskerar att bli för varm om den helt täpps igen av damm, vilket inte är särskilt ovanligt.

Så det är bra att emellanåt göra ren datorn invändigt och ta bort dammet. Man kan använda dammsugare, men man bör vara lite försiktig. En vanlig målarpensel kan användas för att ta bort damm som har lägrat sig på själva kortet, så som på det här grafikkortet. 

Man kan sätta i filter i datorn, vid alla öppningar där det kommer in luft, samma slags filterduk som används i ventilationssystem, och det påverkar mängden damm som kommer in. Också var man ställer datorn har betydelse. Om den står på golvet tar den oftast in mer damm än om den är upphängd under ett bord eller monterad på en hylla.

Dammet kan alltså skada datorn på flera olika sätt, som här, där det troligen har bryggat över mellan ett par ben på minneskretsarna, eller när det hindrar kylning, så att komponenter blir för varma. Om man har ett grafikkort med fläkt kan man för det mesta sätta ett dammfilter direkt över fläkten om man är lite händig, vilket kan öka livslängden avsevärt. Och ett grafikkort utan fläkt är inte bara tystare än ett med fläkt, utan också mer funktionssäkert.

Anmäl
2015-05-18 05:21 #1 av: VSK

Att använda en vanlig målarpensel för att sopa bort damm är rena döden för elektronik. Tryckluft är det enda som gäller. Tryckluft utan olja/vatten eller utdrivande drivgas (vätskeform) om man använder flaska. 

Sätter man in dammfilter så är det extra viktigt med övertryck i burken, annars gör inte filtret nån större nytta.

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-05-18 10:41 #2 av: Record

#1 VSK

Förstör nu inte för oss som lever på att reparera elektronik. man skall inte kunna allt själv.

Tack TS för ditt välformulerade inslag, glöm inte strumpstickan i fläkten. Och borsten i penseln är väl av silverräv.

Anmäl
2015-05-18 10:53 #3 av: VSK

Hästhår skall funka (sägs det). 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-05-18 11:32 #4 av: Inkanyezi

Funkar med svinborst också. Men hade silverräven verkligen varit av silver så hade man ju kunnat eliminera den statiska elektriciteten helt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.