08. Tillbehör

Trasig hårddisk?

2015-11-24 20:55 #0 av: Blueberry95

Hej jag har en extern hårddisk som har slutat fungera. När jag ska koppla in den i datorn känner inte datorn av det. Jag har väldigt mycket på hårddisken så skulle bli väldigt ledsen om den inte gick att laga. Är det någon som vet vad man ska göra?

Anmäl
2015-11-24 21:10 #1 av: Zpookey

I värsta fall kan man testa att köpa en sån här och flytta över hårddisken från din gamla kabinett. Nu skriver du inte om du har en 3,5" eller 2,5" extern hårddisk men det finns sådana kabinette för 2,5" också.

https://www.dustinhome.se/group/hardvara/lagring-minneskort/hd-cd-kabinetter/

Anmäl
2015-11-24 21:25 #2 av: Huygens

Testa att byta sladd eller koppla i annan dator.

Anmäl
2015-11-25 07:35 #3 av: JonasDuregard

Prova med en annan dator också. 

Funkar inte det, och du är beredd att lägga en slant på det så kan du lämna in den endera till en vanlig 'verkstad' (billigt) eller till ett företag som specialiserar sig på dataåterhämtning (någonstans mellan dyrt och svindyrt, men ofta med en "pengarna tillbaks om du inte får din data"-garanti)

Om du postar mer information om HDDn så kan vi kanske hjälpa dig bättre. Vilken modell? Är det en mekanisk hårddisk eller en SSD (antagligen det förra)? Har den en extra sladd för strömförsörjning eller får den ström via USB? Finns det någon lampa som lyser/inte lyser på den? Ger den något annat tecken på att den får ström, som att diskarna roterar?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-11-25 08:10 #4 av: Zpookey

Om inte hårddisken dyker upp när man har en extern hårddisk så brukar det oftast betyda att det är elektroniken i kabinetten som krånglar och då kan man byta kabinett eller montera in hårddisken direkt i en stationär dator. Det kan även vara kabeln som nämns i ett annat inlägg. Som sista utväg kan man skicka in hårddisken.
Låter hårddisken konstigt? Här finns en del ljud som man kan ha som referens för att höra om det är något allvarligare fel på hårddisken.
http://datacent.com/hard_drive_sounds.php

Anmäl
2015-11-25 09:59 #5 av: Kaj

Du kan pröva med ett program som är utvecklat för att kunna läsa trasiga diskar även om de inte dyker upp i utforskaren. Sådana programläser diskar med direkt I/O och har således större chans än utforskaren.

Recuva från Piriform är gratis men det finns så klart andra program åxå

https://www.piriform.com/recuva

Anmäl
2015-11-25 17:34 #6 av: Blueberry95

Tack för snabbt svar! Har dock inte råd att lämna in, så hoppas verkligen att det är något jag kan fixa själv. Så här ser den ut http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/harddisk-och-ssd/WD1TBMOBUSB3/wd-elements-extern-harddisk-1tb-usb-3-0

Den hackar lite när jag sätter i den i datorn, och en liten lampa blinkar i vitt samtidigt som när den hackar. När den slutar hacka och bara brummar så slutar lampan att blinka. Låter för mig som något som gått sönder.

Anmäl
2015-11-25 17:54 #7 av: JonasDuregard

#4 "Om inte hårddisken dyker upp när man har en extern hårddisk så brukar det oftast betyda att det är elektroniken i kabinetten som krånglar och då kan man byta kabinett eller montera in hårddisken direkt i en stationär dator."

Det där stämmer inte alltid nu för tiden. 

Den här modellen (WD elements) verkar till exempel inte ha någon SATA anslutning på insidan, så hårdvaran du tipsar om i #1 vore pengar i sjön. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-11-26 11:42 #8 av: Kaj

Har du prövat med Recuva som jag nämnde i #5 ?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.