Hårdvara

Modernt tangentbord: swedok?

2015-12-19 20:40 #0 av: tankgirl

Är det nån som kommer ihåg det alternativa tangentbordet som faktiskt fanns i handel för några år sen? Dagens tangentbord baserar sig på skrivmaskinen, där alla vanligaste bokstäverna skulle vara så långt ifrån varandra, så att man inte skulle skriva för snabbt och därmed förhindra att armarna blev intrasslade. Nu är det så att jag ser fram emot en karriär som översättare, där jag kommer behöva använda datorn väldigt mycket att skriva med. Så därför vill jag väldigt gärna hitta denna dator eller tillbehör om det finns. Jag har sökt och googlat, men utan resultat. Det hette Swedok, eller Sverok nånting sånt, alltså istället för Qwerty-tangentbordet. Någon?

Anmäl
2015-12-19 21:00 #1 av: yeahsica

Det finns flera olika tangentbordslayouter, men tänker du kanske på Dvorak/Svorak?

Anmäl
2015-12-19 21:37 #2 av: tankgirl

Ja! 

Anmäl
2015-12-19 21:39 #3 av: tankgirl

Som jag har letat! Kunde inte komma ihåg vad det hette... vet du om det finns laptops med det?

Anmäl
2015-12-19 22:40 #4 av: yeahsica

Vet inte om det finns att köpa, men det går annars att byta tangentbordslayout till Dvorak både i Windows och på Mac. Fast då får man ju förstås stå ut med att den bokstav som står på tangentbordet inte matchar den bokstav man skriver i datorn :)

Anmäl
2015-12-21 10:09 #5 av: Kaj

Anmäl
2015-12-21 10:20 #6 av: kissidor

det finns ju små tangentstickers att köpa isfGlad. visst, kanske inte blir supersnyggt men duger funktionsmässigt iaf

Värd på Mobiltelefoner och Android

Anmäl
2015-12-21 11:29 #7 av: Kaj

Pillra bort tangenterna på ett tangentbord och sätt tillbaka dom så som Dvorak standarden säger.
Att ändra i Windows går bra. Skriv tangentbord i sökfältet och där finns en länk att ändra till Dvorak

Tror dock inte du blir så mycket snabbare. QWERTY standarden hade tidigare problem med gamla maskinella skrivmaskiner då slagtangenterna kunde fastna i varandra om man skrev snabbt och slagtangenterna låg bredvid varandra.
Detta problem har man inte längre med digitala tangentbord i datorer.

Teoretiskt kan man skriva snabbare med ett Dvorak tangentbord eftersom man separerat vokaler och konsonanter samt gjort studier på hur vanligaste orden skrivs och placerat tangenterna så det ligger i närheten av varandra i förhållande till dessa ord.
Men dessa studier är genomförda på det engelska språket så hur mycket man tjänar på att ha dem med det svenska språket (Svorak) är väl tveksamt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.