13. Övrigt

LP till USB

2016-03-07 16:04 #0 av: beem

Jag har kollat  runt på nätet på spelare som kan föra över LP-skivor till datorn / USB. När man läser infon så är ju alla väldigt bra GladVill ju inte köpa grisen i säcken.

Är det någon som testat och kan rekommendera någon.

Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre. /Nalle Puh

Anmäl
2016-03-08 10:04 #1 av: Kaj

Skulle tro att det är ganska små skillnader faktiskt.
Det är ju bara ett program som kan föra över analogt till digitalt och det har funnits i många många år nu.
Det viktigaste är väl att skälva skivspelaren är hyfsad. En med diamantnål ger bäst ljud.
Sedan bör man kanske för enkelhetens skull välja en som kan föra över filerna direkt till ett USB minne utan att behöva gå via en dator som skall konvertera filerna.
Den bör minst stödja 256kbps i inspelningskvalitet även om de flesta MP3 filer brukar använda sig av 128 kbps - har den ännu högre kan det bli bättre men inte nödvändigtvis då det är analogt till digitalt. Filerna blir större ju högra kbps du väljer.
Vill du sedan ha skivspelaren kopplad till din vanliga stereo eller förstärkare så skall du se till att den har inbyggd RIAA förstärkare (eller motsvarande) vilket de allra flesta idag har. Om inte kommer ljudet bara bli svagt knappt hörbart i din vanliga förstärkare.

Kuta ner till närmaste Kjell butik dom är oftast väldigt duktiga och kan ge råd
http://www.kjell.com/se/sortiment/ljud-bild/skivspelare/skivspelare/plexgear-skivspelare-for-usb-och-sd-kort-p33216

Anmäl
2016-03-08 14:13 #2 av: beem

#1 Det där med diamantnål och att den bör minst stödja 256kbps i inspelningskvalitet hade jag ju inte tänkt på. 

Tack för ett bra svar.

Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre. /Nalle Puh

Anmäl
2016-04-13 13:20 #3 av: beem

Nu har jag  kollat på en skivspelare för överföring till USB.  Den kostade ca 1300 kr.

Enl. försäljaren tappar överföringen en del  i kvalitet. Jag förstår ju att det är så men hur mycket tappar den. Är det värt att föra över LP till USB. 

Är det någon som testat ?

Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre. /Nalle Puh

Anmäl
2016-04-13 14:00 #4 av: Kaj

Det beror på vilken kvalitet (bitrate) du sätter på mp3 filerna som kommer skapas.
Ju högre bitrate desto bättre kvalitet men då blir filerna även större.
För många år sedan brukade folk sätta 128kb/s i bitrate för då var diskutrymme fortfarande dyrt och man ville få in så mycket som möjligt på säg ett billigt USB minne eller CD skiva.
Numer är ju inte detta ett problem då man kan få ett USB minne på 16 GB för någon 100 lapp.
Så normalt är nu kanske att man sätter bitrate till 192 KB/s eller till och med till 256 K/Bs.

Vilken kvalitet du får till mp3 filerna beror på LP skivan. Knaster ger knaster, dålig inspelning från början ger dålig mp3 kvalitet osv.
Men om du för över dina vanliga LP skivor och väljer bitrate 192kb/s eller 256kb/s kommer du inte märka någon skillnad är min gissning.
Så kallade "förståsigpåare" brukar alltid säga att det blir en väldig förlust när man konverterar eftersom man faktiskt tar bort data med upp till 70-90 procent på låtarna men tro mig - de flesta "förståsigpåare" bara slänger sig med dessa saker. Kvaliten blir INTE så mycket sämre för det mesta av datan som komprimeras bort är på frekvenser som vi människor ändå har väldigt svårt att höra.
Men man låter ju lite "häftig" om man kan låta som om man är "superkunnig" och förstår sig på musikkonvertering vilket många säljare nog vill. Men börjar du ställa frågor om bitrate, frekvensomfång, analogt kontra digitalt och be dom förklara varför det blir sämre kvalitet faller de flesta platt och blir röda i fejjan.

Om du skall konvertera klassisk musik med många instrument så ta så hög bitrate som möjligt för där kan det faktiskt märkas skillnad annars då många instrument kan "flyta ihop" vid allt för hård konvertering.

Visst blir det en viss försämring i kvalitén men du kommer troligen inte uppfatta detta.

Sedan har vi det där med att konvertera från analogt till digitalt. Här menar många att man förlorar lite av själen då man går till digitalt. Vissa tycker även att det digitala ljudet inte ger samma fyllighet och djup som analogt ljud gör. Men där är ingen skillnad om du köper en ny CD idag för de är alla inspelade digitalt.
Där är det tycke och smak som gäller.

Så börja med och konvertera en låt i olika bitrate (128, 160, 192, 256 och 320). Spela sedan upp låten på det media du skall lyssna på dem och se om du hör någon skillnad. Ta sedan den som du tycker är bäst och i förhållande till filens storlek.

Vill du inte ha någon förlust av data utan konvertera helt utan komprimering väljer du formatet WAV eller konverterar direkt till en CD med CD formatet. men då får du kanske plats med ca 10-15 låtar på en vanlig CDskiva som är på 700 MB (och givetvis lycka mycket plats på en hårddisk eller USB minne) och skivan kommer vara i CD formatet och du kan då inte kopiera filerna därifrån till ett annat media typ en disk annat än att du åter väljer att konvertera (rippa) låtarna igen.

Anmäl
2016-04-13 21:17 #5 av: beem

#4 Mycket bra läsning och så bra förklarat. Det var intressant att läsa.

Tusen tack för hjälpen.

Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre. /Nalle Puh

Anmäl
2016-04-14 10:06 #6 av: Kaj

Det kan ju även nämnas att om man har en dålig programvara för att konvertera till mp3 kan även det påverka kvalitén. Visserligen är mp3 så pass väl beprövat nu så att i stort sett alla som gör mp3 kodare (codecs) ger bra resultat. men som sagt det är ingen garanti att om en programmerare som skriver mp3 kodaren är dålig kan även kvalitén bli dålig - men det är osannolikt i ditt fall där du köpt skivspelaren med konverterare.
Då kan man göra så att man först rippar LPn okomprimerad till WAV eller RAW formatet alernativt bränner LPn till en CD skiva direkt (då blir den okomprimerad i RAW fomat)
Därefter rippar man den därifrån och väljer då en annan mp3 kodare. Det finns hur många som helst som är gratis på marknaden. Windows Media Player har ex en inbyggd som är hur bra som helst i kvalité.

Det finns ju andra format än mp3 också som alla funkar på samma sätt dvs komprimerar ursprungskällan och tar bort de frekvenser och data som inte behövs för att vi ändå skall uppfatta ljudet som perfekt.
Microsoft har utvecklat sitt eget format som de kallar för WMA (Windows Media Audio). Den skall kunna komprimera ännu hårdare än mp3 utan att det blir sämre resultat. Ex om man komprimerar till mp3 med 192kb/s så skall man kunna uppnå samma kvalitet med WMA 128kb/s och därmed få ner storleken på filen ännu mer.
WMA stöds av de flesta media spelare så det bör gå bra men inte av så många som mp3 gör.

Det finns även andra komprimerade format såsom FLAC, M4A (Appels egna format), OGG, OGA mfl men mp3 är det mest spridda och vanligaste formatet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.