08. Tillbehör

ESD-armband för hårddiskbyte?

2016-03-10 12:54 #0 av: Blanksteg

Hej!

Behöver man ett ESD-armband om man bara ska byta hårddisk i en laptop? Eller är det onödigt? Hårddisken är ju skyddad av plasthöljet, eller vad man nu ska kalla det.

Anmäl
2016-03-10 22:16 #1 av: Record

Är det en SSD-disk kanske kan det vara befogat, annars inte.

Men koppla från laddare och batteri innan du börjar. För att använda den nya så får du ha en CD med operativsystem på, och på etiketten på datorn står en kod för att installationen skall vara laglig. Tummen upp

Anmäl
2016-03-10 22:37 #2 av: Blanksteg

Tack! Det är en SSD. Då använder jag ESD-armband för säkerhets skull :)

Jag har fått hem skivan nu från tillverkaren :) Men de på Lenovo Support sade att produktnyckeln redan finns i datorn (på annat ställe än på hårddisken), så jag ska inte behöva den.

Produktnyckeln står inte på nån etikett på datorn så... 

Anmäl
2016-03-10 22:50 #3 av: Blanksteg

Gah.. produktnyckeln ska tydligen finnas i datorns BIOS. Jag kom in på BIOS:en via en knapp på datorn, men produktnyckeln står inte där :/ Det står "Windows license: WIN 8 MLT". Och UUID-nummer, vad det nu är för nåt. Finns inte någon kod med 25 karaktärer som produktnyckeln ska bestå av...

(kommer inte in på skrivbordet, så kan inte leta fram nyckeln genom nåt program)

Anmäl
2016-03-10 23:16 #4 av: Record

Tror inte du behöver ESD-armband. om du märker att du får "stötar" när du tar i plastdetaljer så kan det vara mer aktuellt.

Men Den 25 tecken långa produktnyckeln behöver du, hör med den affär du köpt datorn av. Etiketten är med måtten 3 x 7 cm så den syns tydligt.

Alternativt att du innan du byter disken, skaffar hem ett program som heter "Belark" tror ja det kan plocka fram numret från den gamla h-disken om den funkar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.